درحالیکه درج قیمت تولیدکننده به جای قیمت مصرفکننده روی کالاها بحث روز بازار است و فریاد اعتراض عمدهفروش، خردهفروش و واسطه به اجرای این طرح و کاهش حاشیه سودشان بالا رفته، مصرفکنندهها همچنان شاهد قیمتهایی روی کالاهای مورد نیازشان هستند که پرداخت آن برایشان مشکل است. یکی از کالاهایی که قیمت پرنوسانی در طول امسال داشته تخممرغ است. این کالا که سال را با کاهش قیمت آغاز کرد، ارزانی کمدوامی داشت و قیمت آن بهدلیل کاهش تولید که آن هم ناشی از افزایش هزینه تولید و کشتار تعداد زیادی از مرغهای تخمگذار بود، خیلی زود بالا رفت و بازار قیمتهایی نزدیک به 80هزار تومان برای هر شانه 30عددی را هم بهخود دید. با افزایش تولید داخلی و البته واردات تخممرغ و عرضه آن با قیمت تنظیم بازاری دولت توانست قیمت این کالا را در بازار تا حد زیادی پایین بیاورد اما در هفتههای گذشته باز قیمت هر کارتن تخممرغ برای خردهفروشها 100هزار تومان بالا رفت و حتی در میادین میوه و ترهبار هم قیمت تنظیمبازاری هر شانه تخممرغ از 38هزار تومان به 43هزار تومان رسید. این در شرایطی است که بهگفته تولیدکنندگان و مسئولان صنفی، قیمت خرید از تولیدکنندهها هماکنون از قیمت مصوب هم پایینتر آمده است.
نمایی از وضع بازار
هر شانه تخممرغ 1.8کیلو است و با احتساب قیمت خرید مصوب 18.300تومانی هر کیلو تخممرغ در مرغداری و اضافه کردن سود عمدهفروشی و خردهفروشی باید در نهایت با قیمت 43هزار تومان بهدست مصرفکننده برسد درحالیکه قیمت هر شانه تخممرغ در خردهفروشیها در بهترین شرایط هنوز از 50هزار تومان پایین نیامده است. امروز هر عدد تخممرغ در سوپرمارکتها بین 1900تا 2300تومان و هر شانه 30تایی از 65تا 69هزار تومان به فروش میرسد و مصرفکنندهها اگر محصولات تنظیمبازاری گیرشان نیاید ناچارند همین قیمتها را بپردازند. قیمت تولیدات شرکتی و برندهای معروف و پرتبلیغات، از این هم بیشتر است و تا شانهای 79هزار تومان هم میرسد، یعنی هر عدد تخممرغ 2600تومان. اما درحالیکه بیشتر مصرفکنندگان چنین قیمتهای گزافی برای این ارزانترین کالای پروتئینی میپردازند، تولیدکنندهها از کاهش قیمت خرید کالایشان گلایه دارند و بهدلیل افزایش هزینههای تولید و گرانی نهاده، بهدنبال کشتارگاه برای مرغهایشان هستند. رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران در گفتوگو با همشهری اعلام کرد: تولیدکنندگان تخممرغ بهدلیل تامین نشدن نهاده با نرخ دولتی، بهدنبال کشتارگاه برای کشتار مرغهایی هستند که به سن 9هفتگی رسیدهاند.
9میلیون مرغ تخمگذار باید کشتار شود
ناصر نبیپور در توضیح این موضوع گفت: اصولا در تمام دنیا سن مطلوب تخمگذاری مرغها 90هفته است ولی بهدلیل کمبود تخممرغ در کشور و بالا رفتن قیمت این کالا در بازار در ماههای اخیر، با هماهنگی دولت و به شرط نظارت سازمان دامپزشکی و واکسیناسیون مرغها، قرار بود 9میلیون مرغ تخمگذار تا شب عید تو لک برود و دولت نهاده مورد نیاز را تامین کند. او افزود: مرغدارها با هزینه خودشان مرغها را واکسن زدند ولی به تازگی اعلام شد که دولت نمیتواند برای این مرغها نهاده با نرخ دولتی تامین کند، از سوی دیگر مرغدار هم نمیتواند با نهاده بازار آزادی تخممرغ کیلویی 18هزار تومان تولید کند، در نتیجه این مرغها باید به سرعت کشتار شوند درحالیکه کشتارگاه و سردخانهای برای این کار وجود ندارد.
رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار تهران با بیان اینکه شرکت پشتیبانی امور دام کشتارگاهها و سردخانهها را برای ذخیرهسازی مرغ گوشتی مورد نیاز برای ایام عید در اختیار گرفته، افزود: 20روز است که برای این مرغها دنبال کشتارگاه هستیم ولی پیدا نمیکنیم، درحالیکه با قیمت کنونی نهادهها در بازار آزاد هر روز نگهداری این مرغها هزینه بالایی به ما تحمیل میکند. بهگفته این مقام صنفی، در بازار آزاد ذرت کیلویی 8هزار تومان و سویا کیلویی 11هزار تومان به فروش میرسد درحالیکه قیمت دولتی ذرت کیلویی ۱۹۰۰تومان، جو کیلویی ۱۸۵۰تومان و کنجاله سویا کیلویی ۳۴۰۰تومان است. دولت برای کاهش هزینه تولید گوشت، مرغ و تخممرغ ، نهادههای تولید را با ارز دولتی وارد میکند و در اختیار دامداران و مرغداران قرار میدهد اما تامین این نهادهها در 2سال اخیر بهدلیل تحریم و کاهش منابع ارزی با چالش مواجه شده است. سال گذشته مشکلات تامین نهادهها باعث شد مرغداران بخش زیادی از مرغهای تخمگذار را به کشتارگاه بفرستند. کشتار مرغهای تخمگذار در سال گذشته بازار مصرف را با کمبود شدیدی مواجه کرد که گرانی تخممرغ را بهدنبال داشت.
یک بام و دو هوای قیمت تخممرغ
این روزها ازیکسو مرغداران از کاهش قیمت تخممرغ به زیر نرخ مصوب شکایت دارند و از سوی دیگر هر شانه تخممرغ در بهترین شرایط 50هزار تومان بهدست مصرفکنندگان میرسد
در همینه زمینه :