• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 26 دی 1400
کد مطلب : 150902
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/kRmzx
+
-

علی میلانی، عضو انجمن ایمنی‌شناسی و آلرژی ایران:

ایران در برابر اومیکرون ایمن است

تأثیر اومیکرون در آمار روزانه ابتلا به کرونا، پدیدار شده است. با اینکه درگیری کشور با این ویروس، با تأخیر اتفاق افتاد اما حالا نگرانی‌هایی درباره ایجاد پیک جدید این بیماری ایجاد شده است. هرچند که گفته می‌شود نوع واکسن‌های تزریق شده در کشور و همچنین تأخیر در شروع واکسیناسیون گسترده، ایران را در برابر سویه جدید ایمن کرده است. علی میلانی، ایمونولوژیست ساکن اسپانیا و عضو انجمن ایمنی‌شناسی و آلرژی ایران است و می‌گوید که در پیک پنجم، خیلی‌ها درگیر ویروس شدند و در کنار آن با واکسینه شدن تعداد زیادی از افراد، جامعه همچنان ایمنی قابل‌قبولی دارد و همین مسئله به کنترل این بیماری کمک کرد. او در گفت‌وگو با همشهری توضیح بیشتری درباره آینده اومیکرون و سویه‌های جدید می‌دهد.

چرا با اینکه کشورهای دیگر با آمار بالای اومیکرون مواجهند، اما در ایران آنطور که پیش‌بینی می‌شد، وضعیت قرمز نشد و آمار ما به اندازه سایر کشورها نیست؟ 
واکسن‌های غیرفعال بخش قابل توجهی از واکسن‌های تزریق شده در کشورند. این واکسن‌ها با کوچک‌ترین بخش ویروس، سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کنند و از طریق آن ایمنی لازم ایجاد می‌شود. حتی اگر گفته می‌شود آمار فعلی ابتلا به اومیکرون واقعی نیست و کیت‌های آزمایشگاهی کم است، باز هم نمی‌توان تأثیر واکسن‌های تزریق شده و ایمنی ایجاد شده را نادیده گرفت، چرا که نتیجه آن پایین بودن آمار مرگ‌های کروناست که موضوع قابل‌توجهی است.

به‌نظر شما نوع واکسن تزریق شده در کشور، در ایجاد ایمنی قابل‌قبول تأثیر داشته است؟
به‌طور کلی واکسن‌های برپایه mRNA روی یک قسمت ویروس تمرکز می‌کند، به همین دلیل باید در ترکیبات آن تغییر ایجاد کرده  و  دوباره تزریق شود. در ایران هنوز آمار اومیکرون خیلی بالا نرفته است، یکی از دلایل آن هم تأخیر در واکسیناسیون بود که ایمنی‌زایی طولانی‌تری ایجاد کرده و جامعه از ایمنی قابل‌قبولی برخوردار است. اما نکته مهم این است که تا چه زمانی می‌توان به ایمنی ناشی از واکسن، تکیه کرد. هر قدر زمان بگذرد، ایمنی ناشی از واکسن هم کم می‌شود. به همین دلیل دوزهای بوستر از هر نوعی که در دسترس باشد، می‌تواند ایمنی ایجاد کند. مطالعات نشان می‌دهد که واکسن‌های ترکیبی می‌تواند ایمنی بهتری ایجاد کند. یعنی اگر برای دوزهای اول و دوم سینوفارم تزریق شده، در مرحله سوم، واکسن متفاوت تزریق شود تا ایمنی بالاتری ایجاد شود.

به اعتقاد شما تأخیر در واکسیناسیون ما را از اومیکرون نجات داد؟
 هم این نکته و هم اینکه در پیک پنجم میزان ابتلا بسیار بالا بود و خیلی‌ها درگیر بیماری شدند. به همین دلیل بدنشان همچنان ایمن ماند. با اضافه شدن واکسن، این ایمنی به میزان بالاتری رسید. این ایمنی همچنان وجود دارد و تا حدودی هم در مقابله با اومیکرون مؤثر بوده است.

پیش‌بینی شما از وضعیت شیوع اومیکرون در دنیا چیست؟
  تا زمانی که جهش قابل‌قبولی در این ویروس نداشته باشیم که بر ایمنی کمی که به‌وجود آمده غلبه کند، اومیکرون نمی‌تواند خطرناک شود. مطالعات اخیر نشان داده که افراد واکسینه شده سیستم ایمنی بهتری در برابر اومیکرون دارند. یعنی افرادی که مبتلا به اومیکرون شده و واکسن زده‌اند یا حتی قبل از ابتلا به اومیکرون واکسن زده بودند، ایمنی بسیار خوبی دارند که این موضوع امیدبخش است. اگر حالا میزان مرگ کم است، به‌دلیل واکسیناسیون گسترده بود. بنابراین لازم است که دوز بوستر هم تزریق شود. اما در این میان یک نکته وجود دارد و آن هم تشخیص اومیکرون است. به‌دلیل بالا نبودن شدت این بیماری، افراد توجه کافی به آن ندارند و این موضوع می‌تواند در افزایش موارد ابتلا مؤثر باشد.

به‌نظر شما تا چه زمانی باید منتظر سویه‌های جدید باشیم؟
اگر ویروس جهشی نداشته باشد که میزان بیماری‌زایی آن را بیشتر کند و مردم دچار عادی‌انگاری نشوند و ماسک و پروتکل‌های بهداشتی را برندارند، سویه جدیدی نخواهیم داشت. با حذف پروتکل‌ها،  ویروس مستعد جهش می‌شود و به نوعی می‌توان گفت که آینده و سرنوشت اومیکرون در دست مردم است.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید