یک کارشناس مسائل سوریه با بیان اینکه بخش عمدهای از تصمیم برای عادیسازی روابط کشورهای عربی با سوریه به رقابتی که با ایران و ترکیه دارند، برمیگردد، گفت: محور مقاومت باید مکانیسمهای اقتصادی را در این منطقه و سوریه فعال کند؛ درغیر این صورت با کاهش نفوذ مواجه و بهشدت غافلگیر خواهد شد.
مصطفی نجفی با اشاره به اظهارات رئیس پارلمان اردن که گفته بود سوریه، وارث مسلمانان است و زمان آن رسیده که با بازگشت به اتحادیه عرب، به آغوش کشورهای عربی بازگردد، خاطرنشان کرد: سال2018 امارات با وجود همه مخالفتهایی که وجود داشت، سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرد؛ حتی آمریکا ابوظبی را تهدید کرده بود که به سمت عادیسازی روابط با دمشق نرود، اما جهان عرب تصمیم خود را گرفته بود که سوریه را وارد فرایندها و ساختارهای سیاسی منطقه کند.
وی اظهارات رئیس مجلس اردن را در ادامه روند عادیسازی روابط با سوریه دانست که در چندماه گذشته تشدید شده و افزود: اظهارات وزیر خارجه سوریه مبنی بر اینکه 14سفارت عربی در این کشور فعال هستند، نشان میدهد که زمینه بازگشت سوریه به مناسبات سیاسی و ساختارهای منطقهای جهان عرب فراهم شده است اما آنچه میتواند در نهایت به دولت بشار اسد جایگاه منطقهای ببخشد، ورود دوبارهاش به اتحادیه عرب و سازمانهایی است که بعد از اتفاقات سال2011 از آنها کنار گذاشته شده بود.
رقابت اعراب با ایران و ترکیه در سوریه
نجفی با اشاره به اخبار منتشرشده درخصوص سفر هیأتی از عربستان به سوریه ادامه داد: همه اینها نشاندهنده این است که واقعیت حضور اسد در رأس نظام سیاسی سوریه توسط کشورهای عربی بعد از حدود 11سال تلاش برای ساقطکردن آن پذیرفته شده و آنها قصد دارند وارد فاز اقتصادی و سیاسی رقابتها، بهعنوان مرحلهای جدید در سوریه شوند؛ چراکه آنها در مباحث سخت نفوذ در سوریه به این نتیجه رسیدهاند که پروژهشان با شکست مواجه شده و اکنون ناچارند وارد فاز سیاسی رقابت در سوریه خصوصاً رقابت با ایران شوند.
وی توضیح داد: بخش عمدهای از تصمیم برای عادیسازی روابط کشورهای عربی با سوریه به رقابتی که با ایران و ترکیه دارند، برمیگردد.
ترکیه با همه دشمنیهای اردوغان با بشار اسد، دومین شریک تجاری سوریه است و دوطرف توانستهاند روابط تجاریشان را در سطحی نگه دارند، اما اکنون امارات بهدنبال این است که سرمایهگذاری بالایی در سوریه انجام دهد.
این تحلیلگر مسائل سوریه اضافه کرد: کشورهای عربی با درک این مسئله و شناخت تحولات اقتصادی و سیاسی که در آینده سوریه وجود دارد بهدنبال این هستند که از فاز امنیتی و نظامی و براندازی نظام سیاسی سوریه، وارد پذیرش واقعیت موجود و نظام سیاسی آن و رقابت با ایران و ترکیه شوند و بهنظر میرسد که آمریکاییها نیز در این مسیر تا حدی نرمش نشان دادهاند؛ همانطور که در موضوع آغاز پروژه انتقال گاز مصر به لبنان که از مسیر سوریه میگذرد، شاهد آن هستیم.
پیامدهای عادیسازی روابط سوریه و اعراب بر محور مقاومت
نجفی درخصوص پیامدهای روابط سیاسی سوریه با کشورهای عربی بر محور مقاومت تأکید کرد: در شرایط بحرانی هیچ بازیگری در محیط منطقهای بهاندازه ایران و محور مقاومت، قابلیت و ظرفیت کنشگری ندارد اما مسئله مهم این است که در شرایط ثبات سیاسی و احتمالاً اقتصادی، مقاومت چه نقشه راهی برای بازیگری و نفوذ در سوریه دارد. با توجه به اینکه سوریه ستون فقرات محور مقاومت است، تدوین استراتژی برای ادامه مسیر بسیار اهمیت دارد.
وی گفت: اگر محور مقاومت بخواهد وارد رقابت پایدار و همراه با مزیت نسبی در سوریه شود، باید مکانیسمهای اقتصادی را در این منطقه و سوریه فعال کند؛ در غیراین صورت با کاهش نفوذ خود مواجه و بهشدت غافلگیر خواهد شد. همانطور که حجم تجارت خارجی کشورهای عربی، خصوصاً امارات و ترکیه، در سوریه در حال افزایش است.
این کارشناس مسائل سوریه با یادآوری اینکه بشار اسد در شرایط کنونی نیاز به بازسازی کشورش دارد، ادامه داد: ایران باید با ورود به این مناسبات اقتصادی، در بازسازی سوریه نقش عمدهای ایفا کند؛ درواقع محور مقاومت باید برای محکمکردن حضور و حفظ دستاوردهای خود، مکانیسمها و مناسبات اقتصادیاش را تقویت کند.
نجفی با اشاره به سیاست غرب، آمریکا و برخی کشورهای عربی برای عادیسازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی، امکان پیگیری چنین پروژهای را درخصوص سوریه نیز محتمل دانست و تصریح کرد: اگر کشورهای عربی بخواهند روابطشان با سوریه را شرطیسازی و رژیم صهیونیستی را وارد این مناسبات کنند، باوجود اینکه اسد همواره درون جبهه مقاومت تعریفشده، بعید نیست به سمت کاهش تنش و حتی آتشبس در منطقه جنوب و جنوبشرق سوریه پیش رود. شاید یکی از اهداف عمدهای که امارات و کشورهای عربی از عادیسازی روابط با سوریه دنبال میکنند، این مسئله باشد.
وی با بیان اینکه سوریه کشوری تأثیرگذار در جهان عرب است و همراهی ضمنی و احتمالی آن با فرایند سازش با رژیم صهیونیستی میتواند بخش عمدهای از پروژه سازش در منطقه را پیش ببرد، گفت: دور از انتظار نیست که هدف این پروژه کلان منطقهای، ایجاد شکاف در محور مقاومت باشد. البته ممکن است نتوانند سوریه را به بخشی از روند سازش تبدیل کنند، اما همینکه سوریه در این فرایند اخلالی ایجاد نکند و یا دولت سوریه را قانع کنند از محیط امنیتی سوریه اخلالی ایجاد نشود، میتواند برای آنها دستاورد باشد.
این تحلیلگر مسائل سوریه به برخی تلاشها برای واردکردن عراق به روند عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی اشاره کرد و ادامه داد: نمیتوان بهطور دقیق درخصوص تصمیم سوریه در قبال پروژه عادیسازی با رژیم صهیونیستی چشماندازی تعریف کرد اما بعید نیست سوریه خواسته یا ناخواسته برای رسیدن به ثبات سیاسی و اقتصادی به سمت فرایند سازش در سطح منطقه سوق داده شود.
منبع: شورای راهبردی روابط خارجی
چهار شنبه 15 دی 1400
کد مطلب :
150115
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/AD5lp
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved