• پنج شنبه 18 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 7 شعبان 1446
  • 2025 Feb 06
یکشنبه 12 دی 1400
کد مطلب : 149769
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/OYr9N
+
-

خطر کم اومیکرون برای ریه

محققان با انجام تحقیقات روی حیوانات و بافت ریه انسان به این نتیجه رسیدند که آسیب سویه اومیکرون به ریه بسیار کم است و به همین دلیل باعث علائم خفیف می‌شود

خطر کم اومیکرون برای ریه

زهرا خلجی- خبر‌نگار

مطالعات روی حیوانات آزمایشگاهی و بافت‌های بدن انسان نخستین نشانه‌های علت کم‌خطر بودن سویه مسری‌تر اومیکرون را فاش کرد. به گزارش یاهو، در مطالعه روی موش‌ها و همسترها، اومیکرون منجر به عفونتی کم‌خطر با آسیب بسیار محدود در مسیر تنفسی فوقانی مانند بینی، گلو و نای ایجاد کرد. به این ترتیب مشخص شد این سویه ریه را کمتر مورد هدف قرار می‌دهد درحالی‌که سویه‌های قبلی بیشترین آسیب را متوجه این قسمت می‌کردند و فرد بیمار با مشکلات تنفسی جدی و حتی مرگ مواجه می‌شد.

آلوده کردن مجاری تنفسی فوقانی
رونالد الیس، زیست‌شناس محاسباتی در انستیتوی بهداشت برلین، که نحوه نفوذ ویروس‌های کرونا به مجرای تنفسی را مطالعه کرده است، می‌گوید: به‌نظر می‌رسد، سویه جدید دیگر قصد دارد مسیر تنفسی فوقانی را آلوده کند. در نوامبر که نخستین گزارش سویه اومیکرون در آفریقای جنوبی منتشر شد، دانشمندان فقط می‌دانستند که این سویه قطعا به نسبت شکل‌های اولیه ویروس، متفاوت رفتار می‌کند و اینکه ترکیبی متمایز و نگران‌کننده با بیش از 50 جهش ژنتیک دارد. تحقیقات پیشین نشان داده بود که برخی از این جهش‌ها به ویروس اجازه نمی‌دهد به راحتی وارد سلول شود. اما جهش‌های دیگر باعث می‌شدند ویروس بتواند از آنتی‌بادی‌ها فرار کند. اما اینکه چطور سویه جدید ممکن است درون بدن رفتار کند یک راز است. راویندرا گوپتا، متخصص ویروس‌شناسی در دانشگاه کمبریج می‌گوید: نمی‌شود فقط از روی جهش‌ها، رفتار ویروس را پیش‌بینی کرد.

بار ویروسی کمتر
هفته گذشته یک کنسرسیوم بزرگ از دانشمندان ژاپنی و آمریکایی گزارشی منتشر کردند که طبق آن همسترها و موش‌ها هم با سویه اومیکرون و هم با یکی از سویه‌های اولیه کرونا مبتلا شدند. آنهایی که به اومیکرون مبتلا شدند کمتر دچار آسیب ریه، وزن کم کردن و مرگ شدند. با اینکه حیوانات مبتلا شده با اومیکرون به‌طور میانگین دچار علائم خفیف شدند اما دانشمندان به‌ویژه از نتایج در مورد همسترهای سوری، گونه‌ای که به‌شدت با تمام نسخه‌های قبلی ویروس بیمار می‌شود، شگفت‌زده شدند. مایکل دیاموند، متخصص ویروس‌شناسی در دانشگاه واشنگتن و نویسنده این مطالعه می‌گوید: این واقعا غافلگیرانه بود به‌ویژه آنکه همه سویه‌های قبلی به‌شدت این همسترها را مبتلا می‌کرد. علت اینکه اومیکرون خفیف‌تر است ممکن است مربوط به آناتومی آن باشد. دیاموند و همکارانش دریافتند که میزان اومیکرون در بینی‌های همسترها به اندازه حیواناتی بود که با سویه‌های قبلی ویروس مبتلا شده بودند. اما میزان اومیکرون در ریه‌ها یک‌دهم و حتی کمتر از میزان باقی سویه‌ها بود.
مطالعه‌ای مشابه از محققان دانشگاه هنگ‌کنگ منتشر شد که روی تکه‌هایی از بافت‌های تنفسی انسانی انجام شده بود. در 12نمونه ریه، محققان دریافتند که اومیکرون آهسته‌تر از دلتا و سویه‌های قبل از آن، رشد می‌کند. ابتلا به کرونا از بینی یا دهان شروع شده و در گلو منتشر می‌شود. در نوع خفیف، عفونت از این پایین‌تر نمی‌شود. اما وقتی کرونا به ریه می‌رسد می‌تواند آسیب‌های جدی بزند.

 امید برای کشف واکسن مادام‌العمر کووید-19
محققان ژاپنی در حال توسعه یک واکسن رؤیایی برای مقابله با کووید-19 هستند که اثربخشی مادام‌العمر ارائه می‌کند. به گزارش ژاپن تایمز، در شرایطی که ویروس کرونا به سومین سال حضور خود در جوامع وارد شده است، این واکسن می‌تواند همه‌‌چیز را تغییر دهد. به‌نظر می‌رسد به‌دلیل پایین آمدن سطح آنتی‌بادی و اثربخشی واکسن‌ها در طول زمان، واکسن‌های کووید-19 نیاز به تزریق دوزهای تقویتی دوره‌ای داشته باشند و به همین دلیل وجود یک واکسن با اثرگذاری طولانی به اندازه زمان زندگی می‌تواند به یک صرفه‌جویی مالی جهانی منجر شود و دستی رو دست کرونا ویروسی باشد که تاکنون به‌طور رسمی 270میلیون نفر را مبتلا و 5میلیون را هم به کام مرگ کشانده است. به ادعای محققان مؤسسه علوم پزشکی توکیو متروپولیتن این واکسن قابل نگهداری در دمای اتاق است و به همین دلیل حمل‌ونقل آن به هرنقطه از جهان کار آسانی است.

این خبر را به اشتراک بگذارید