• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 1 دی 1400
کد مطلب : 148823
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/M8rkB
+
-

مخالفت سازمان حفاظت محیط‌زیست با احداث سد مارون 2

معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست: سد مارون2 محیط‌زیست و تالاب شادگان در استان خوزستان را نابود می‌کند

محیط زیست
مخالفت سازمان حفاظت محیط‌زیست با احداث سد مارون 2

سازمان حفاظت محیط‌زیست با احداث سد مارون 2در استان کهگیلویه و بویراحمد به‌دلیل تهدید شدید تالاب شادگان در خوزستان و نخلستان‌ها، محیط‌زیست و تأثیر منفی بر کشاورزی مخالف است.
اگرچه این سازمان به‌صورت رسمی در قالب انتشار بیانیه این مخالفت را منعکس نکرده است، اما احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور از فعال‌سازی مجدد پروژه احداث سد مارون۲ انتقاد و تأکید کرد: احداث این سد به‌طور قطع تأثیر منفی بر کشاورزی، محیط‌زیست و تالاب شادگان خوزستان دارد و باید جلوی آن گرفته شود.
لاهیجان‌زاده اعلام مخالفت محیط‌زیست را در نشست معرفی طرح بسط و توسعه مدیریت محیط‌زیست و معیشت‌های پایدار در دریاچه ارومیه و تالاب‌های بختگان و شادگان در شهر اهواز مطرح کرد. آنطور که ایرنا منتشر کرده است او نسبت به احداث سد مارون 2هشدار داده و خواستار ورود جدی مدیران استان خوزستان به موضوع احداث این سد مخرب شده است.
لاهیجان‌زاده با اشاره به مشکلات جدی تالاب شادگان در استان خوزستان گفته است: طبق مصوبه سال ۹۶ مجلس شورای اسلامی، محیط‌زیست وظیفه اعلام میزان حقابه و وزارت نیرو وظیفه تامین حقابه تالاب‌ها را دارند؛ ضمن اینکه در این قانون بعد از آب شرب، تامین حقابه تالاب‌ها در اولویت دوم قرار دارد.
به‌گفته او، نهر مالح، یکی از مسیرهایی است که حقابه تالاب شادگان در مواقع سیلابی کارون را تامین می‌کند، ولی با احداث سدهای مختلف ازجمله سد کارون ۴ در چهارمحال و بختیاری، سد کارون ۳ در بالادست دهدز و سد عباسپور به‌ندرت سیل در کارون اتفاق افتاده و این موجب شده که این نهر کارکرد خود را از دست بدهد.
معاون حفاظت محیط‌زیست کشور مهم‌ترین منبع آبگیری تالاب‌ها را سیلابی شدن رودخانه‌ها اعلام کرد و گفت: تالاب‌ها زمانی پر آب می‌شوند که سیل رخ دهد، ولی با سدسازی، این سیل‌ها دیگر وجود ندارند و به همین دلیل آورده تالاب‌ها تامین نمی‌شود.

آب مزارع نیشکر خوزستان برای احیای تالاب شادگان
معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست اما در این نشست، خبر جالبی را نیز منتشر کرد. براساس اظهارات او، شرکت توسعه نیشکر و صنایع‌جانبی خوزستان در تفاهم با سازمان حفاظت محیط‌زیست موافقت کرده است که در ماه‌های آذر تا اسفند که آبیاری مزارع نیشکر انجام نمی‌شود، ۱۵۰میلیون مترمکعب آب از طریق زهکش به تالاب شادگان پمپاژ شود تا بدین‌ترتیب بخشی از حقابه این تالاب تامین شود.
لاهیجان‌زاده از کشاورزی در بالادست تالاب شادگان نیز انتقاد کرده و گفته است که نباید اجازه افزایش کشت و توسعه زمین‌های کشاورزی در محدوده بالادست تالاب که منجر به کاهش حقابه می‌شود، داده شود.

۴۶ تالاب ایران تبدیل به کانون گردوغبار شدند
معاون محیط‌زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست همچنین خبر داده است که ۴۶ تالاب کشور به کانون انتشار گردوغبار تبدیل شده‌اند. به‌گفته لاهیجان‌زاده، باید طرح‌هایی برای ایجاد معیشت پایدار برای جوامع محلی اجرا شود تا با کاهش مصرف آب کشاورزی اثرگذار بر حقابه تالاب‌ها و افزایش بهره‌وری، حقابه تالاب‌ها افزایش یابد.
معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست با بیان اینکه حدود ۹۰هزار هکتار زمین کشاورزی بالادست تالاب شادگان و پایین‌دست سد مارون وجود دارد، افزود: با اجرای طرح پایداری معیشت با تمرکز بر کاهش مصرف آب، افزایش بهره‌وری و کاهش استفاده از سموم کشاورزی، حقابه تالاب شادگان و بختگان افزایش می‌یابد.
او افزود: در طرح توسعه مدیریت محیط‌زیست و معیشت‌های پایدار در تالاب‌های بختگان و شادگان، در گام نخست قراردادهایی برای اجرا در ۶ روستا بسته شده است.
معاون حفاظت محیط‌زیست کشور ادامه داد: 3میلیون دلار در 3سال به‌منظور اجرای طرح بسط و توسعه مدیریت محیط‌زیست و معیشت‌های پایدار در دریاچه ارومیه و تالاب‌های بختگان و شادگان برای استان‌های آذربایجان‌شرقی، آذربایجان‌غربی، فارس و خوزستان از طریق سازمان ملل و دولت ژاپن تخصیص داده می‌شود.
در هفته‌های اخیر نیز با انتشار خبر فعال‌سازی مجدد احداث سد مارون ۲، جمعی از کشاورزان شادگانی با برگزاری تجمع مخالفت خود را با احداث این سد اعلام کردند.
تالاب بین‌المللی شادگان یکی از تالاب‌های بزرگ ایران در استان خوزستان ‌است که سدسازی‌ها و رعایت نشدن نیاز آبی تالاب، تخلیه پساب‌های آلوده مزارع نیشکر، استخرهای پرورش ماهی، فولاد خوزستان، عبور لوله‌های نفتی، فعالیت ۳۰ واحد پتروشیمی و تخلیه زباله‌های شهری، این تالاب منحصربه‌فرد را از سال ۱۳۷۲ وارد فهرست قرمز تالاب‌های بین‌المللی (لیست مونترو) کرد.
تالاب بین‌المللی شادگان با بیش از ۵۰۰ هزار هکتار وسعت در جنوب خوزستان قرار دارد که بزرگ‌ترین تالاب ثبت شده کشور در فهرست تالاب‌های بین‌المللی است.
این تالاب از طریق خورهای متعدد به خلیج‌فارس متصل می‌شود که با آب‌ شیرین، لب‌شور و آب‌شور، محیطی مناسب برای زیست انواع آبزیان، پرندگان، جوندگان و حیوانات اهلی و وحشی است.
تالاب شادگان محل زیست بیش از ۱۱۰ گونه گیاهی، ۱۷۴ گونه پرنده بومی و مهاجر شامل گیلانشاه و اردک مرمری، ۳۶ گونه پستاندار، 3گونه دوزیست و ۹ گونه خزنده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید