سخنگوی شورای شهر تهران در گفتوگو با همشهری:
در گفتمان اسلامی فرهنگ جایگاه ویژهای دارد
توجه به مسائل فرهنگی برای ایجاد حال خوب در میان شهروندان، یکی از اولویتهای شورای شهر ششم تهران است. سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران، نیز روی اجرای برنامههای فرهنگی تأکید دارد. او که در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا عضویت دارد نسبت به مسئله اجرای برنامههای فرهنگی با در نظر گرفتن عقاید همه گروههای مرتبط با حوزه دغدغهمند است و بر این باور است که فعالیتهای فرهنگی در همه حوزههای مدیریت شهری میتواند اثر بگذارد و حال مردم را خوب کند. علیرضا نادعلی در گپوگفت کوتاهی با همشهری در این رابطه صحبت کرده است.
شما دغدغه اجرای برنامههای فرهنگی در شهر را دارید و اینکه برای هر کاری در شهر باید از دریچه فرهنگ و هنر نگاه کرد. درباره این رویکرد توضیح میدهید؟
بر این باورم که شاید در نگاه ممتاز انقلاب اسلامی، فرهنگ اولویتی دارد که بقیه ساحتها اولویت ندارند. آنچه از گفتمان انقلاب نمایندگی میکند، نگاه رهبر فرزانه انقلاب است؛ اینکه ما همه ساحتها را باید از دریچه و منظر فرهنگ ببینیم. این موضوع یک ویژگی مثبت و ممتاز دارد. برای مثال اگر شهر را بخواهیم از نقطه اقتصاد ببینیم و بسازیم یا از نگاه عمران ببینیم، ممکن است حوزه فرهنگ در آن نادیده گرفته شود. در واقع ساحتهای انسانی نادیده گرفته شود، اما وقتی که به همه این حوزهها از دریچه فرهنگ نگاه شود، کماکان آن حوزهها محفوظ باقی خواهد بود؛ یعنی ما میتوانیم کار اقتصادی را با مراقبتهای فرهنگی انجام دهیم یا میتوانیم شهرسازی مناسبی انجام دهیم، اما با یک نگاه فرهنگی درست. مقام معظم رهبری درخصوص کار فرهنگی بحث پیوست فرهنگی و اجتماعی برای همه امور را پیشنهاد کردهاند. اگر ما در طرحها و پروژههایی که در حکمرانی شهر و کشور اتفاق میافتد، در نگاه خودمان فرهنگ را حاکم کنیم، فرهنگ نیز به همه گرایشهای ما سمت و سو میدهد.
در روزهای گذشته در مراسمی گفته بودید که مدیران فرهنگی برای ایجادکردن حال خوب در شهر باید از هنرمندان پیشکسوت کمک بگیرند. فکر میکنید فرایند آن چگونه اتفاق بیفتد؟
معتقدم که ما 2 کار بزرگ در مدیریت شهری باید انجام دهیم. یکی بحث خدمت در همه حوزههاست؛ مانند بحث در حوزه آسیبهای اجتماعی، حملونقل، شهرسازی و هرچیزی که باری از روی دوش مردم تهران بردارد. این موضوع برای شهروندان حال خوب ایجاد میکند. دوم اینکه یکوقتهایی شما معضلات پیچیدهای دارید که کار درازمدت میطلبد، مانند بحث آلودگی هوا، ترافیک و معضلات اقتصادی که شهر و کشور درگیر آن هستند. معضلات اینچنینی را نمیشود زود انجاد داد. برای همین، علاوه بر همه آثار زیرساختی و عمیقی که کار فرهنگی دارد، سبب حال خوب در شهر میشود. اینکه شهروندان در شرایط سختی در شهر زندگی میکنند، اما میبینند که با یک کار فرهنگی در آستانه سال نو یا نیمه شعبان یکسری فعالیتهای مناسبتی در شهر رقم میخورد و مردم حال خوب پیدا میکنند و غم و غصههایشان را از یاد میبرند، همین اتفاق کمک میکند که شهر زیستپذیرتر شود، برای اینکه ما با این حال خوب بتوانیم در مقابل مشکلات ایستادگی کنیم. در واقع حال خوب که داشته باشیم، قدرت برای حل مسئله بیشتر میشود. به عقیده من، حال خوب با این دو فرمول اتفاق میافتد. همین میشود که ما از هنرمندان کمک بگیریم.
شورای شهر ششم در مباحث فرهنگی چه نقشی خواهد داشت؟
اول اینکه خود فرهنگ اصالت دارد و دوم اینکه شورای شهر ششم این ادعا را دارد که قرار است جریان انقلابی را در این حوزه نمایندگی کند. هرچه انقلابیتر باشیم، یعنی باید گفتمان انقلابی را درستتر و عمیقتر درک کرده باشیم و آن را پیاده کنیم. در گفتمان اسلامی، فرهنگ جایگاه ویژهای دارد، چراکه در نگاه رهبر معظم انقلاب و در نگاه امام(ره)، فرهنگ جایگاه ویژهای دارد. انقلاب ما اول فرهنگی بود. لذا ما در شورای شهر ششم ایستادیم تا بحثهای فرهنگی در شهر با یک نگاه عمیقتری نسبت به گذشته، با یک اصالت بیشتری و حفظ ارزشها به شکل جامعتری پیگیری شود. البته امر فرهنگی را هم محدود بهکار فرهنگی و ادارهکردن یک سازمان فرهنگی در شهر نمیدانیم و فرهنگ را گستردهتر از این میدانیم.