ترمیم کابینه در ایستگاه بهارستان
بهدنبال چراغ سبز روسای مجلس و دولت به بحث تفکیک وزارتخانهها و نقدهای جدی رئیسجمهور از برخی دولتمردان به گفته او ناامید و ترسو، حالا بحث ترمیم کابینه به بهارستان رسیده است.
توافق ضمنی مجلس و دولت براحیای سازمان ملی جوانان در نشست روسای 3قوه که دوم اردیبهشتماه برگزار شد نخستین گام رسمی پاستور و بهارستان برای کلید زدن استارت تغییر کابینه است که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور، هشتم اردیبهشتماه در نشست هماندیشی روسای مجامع سازمانهای مردمنهاد سراسر کشور از آن پرده برداشت. او با اشاره به مطالبه مطرح شده مبنی بر احیای سازمان ملی جوانان گفت: پیش از آغاز بهکار دولت دوازدهم لایحهای در این خصوص به مجلس ارائه شد چرا که این موضوع جزو اختیارات دولت نیست وگرنه این اقدام زودتر صورت میگرفت. مجلس شورای اسلامی به دلایلی در این زمینه کندتر از انتظار ما عمل کرد اما در نشست مشترک دولت و مجلس که اخیرا برگزار شد نیز رئیسجمهور بر این موضوع تأکید کرد. احیای سازمان ملی جوانان به این دلیل در بحث ترمیم کابینه مهم است که گامی کوچک در لوای طرح تفکیک وزارتخانه محسوب میشود؛ ایدهای که براساس آن قرار است، وزارت ورزش و جوانان به وزارت ورزش و سازمان ملی جوانان، وزارت راه و شهرسازی به 2وزارتخانه راه و ترابری و مسکن و شهرسازی و وزارت صنعت، معدن و تجارت هم به 2وزارتخانه صنایع و معادن و بازرگانی تبدیل شوند. وقتی ایده تفکیک وزارتخانه در کنار سخنان روحانی قرار میگیرد شائبه تغییر و ترمیم کابینه دوازدهم بیش از پیش تقویت میشود؛ هرچند کنایهها و گلایههای روحانی از برخی دولتمردان غیرهمراه با دولت از همان فردای انتخابات از سوی او عنوان شد اما قریب به 20روزی میشود که انتقاد از کابینه و مدیران مأیوس یا ترسو در دولت به محور اصلی سخنان رئیسجمهور بدل شده است.
موافقان و مخالفان تغییرکابینه چه میگویند؟
در کنار زمزمههای ترمیم کابینه که از پاستور به گوش میرسد ابوالفضل سروش، نماینده تهران و عضو شورای مرکزی فراکسیون امید معتقد است که مجلس از تغییرات در کابینه استقبال میکند، ولی در عین حال نباید این تغییرات بهعنوان تلاش مجلس تلقی شود. سروش با تأکید بر اینکه تغییرات در کابینه در جهت کارآمدی دولت امری مؤثر است، گفت: هماکنون وزرایی هستند که باید در کابینه جای خود را به افراد دیگر بدهند و مانع از حرکت مؤثر دولت تدبیر و امید نشوند.
البته بحث تغییر در کابینه مخالفانی هم دارد و آنها شرایط فعلی را فرصت جابه جایی در پاستور نمیدانند. در همین راستا محمد کاظمی، نایبرئیس کمیسیون قضایی با بیان اینکه تغییر کابینه را توصیه نمیکنم، گفت: ما از وضعیت موجود هم نمیتوانیم گریزان باشیم؛ شرایط کشور، مسائل بینالمللی و همچنین مسائلی که آمریکاییها برای ما ایجاد کردند، اینها واقعیتهایی است که اگر جامعه در جریان آن قرار گیرد، خیلی بهتر است. اما تغییرکابینه را توصیه نمیکنم؛ اگرچه برخی وزرا خوب عمل نکردند و ضعیف عمل کردند، اما بهنظر میرسد در این شرایط فرصتی برای تغییر وجود ندارد؛ مگر اینکه خود رئیسجمهور اقدام کند.