شکست تلاشها برای حفاظت از جمعیت یوزپلنگها در آسیا و آفریقا
روز جهانی یوزپلنگ در حالی به پایان رسیده است که براساس گزارشها تنها 7هزارو100قلاده یوزپلنگ در طبیعت باقی است و در این میان یوزپلنگ آسیایی بهدلیل جمعیت اندک در فهرست گونههای در معرض خطر انقراض جهان طبقه بندی میشود.
نیمی از جمعیت گونه یوزپلنگ که با نام چیتا شناخته میشود در نامیبیا، بوتسوانا و آفریقای جنوبی زیست میکنند. زیرگونه آسیایی یوزپلنگ که با نام یوز آسیایی یا پوزپلنگ ایرانی شناخته میشود تنها در ایران زیست میکند که تاکنون پروژه تداوم بقای آن در ایران با موفقیت چندانی مواجه نبوده و همچنان گزارش تلفات این گونه در ایران برغم همه تلاشهای ملی و بینالمللی برای حفظ این گونه مخابره میشود.
صندوق حفاظت از یوزپلنگ نیز سال1991 توسط لوری مارکر جانورشناس آمریکایی تاسیس شد تا تلاش جهانی برای حفظ گونه یوزپلنگ در سراسر جهان آغاز شود. برهمین اساس روز جهانی یوزپلنگ در 13آذرماه نامگذاری و تلاشها برای حفظ این گونه در جهان تداوم یافت.
یوزپلنگ آفریقایی که به نام چیتا خوانده میشود، در فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار گرفته و براین اساس در ردیف گونههای جانوری آسیبپذیر قرار گرفته است.
اما براساس تازهترین گزارشی که ایسنا به نقل از GVIUSA، از نهادهای حفاظت از گونه یوزپلنگها منتشر کرده است، با وجود تمامی تلاشها برای افزایش جمعیت یوزپلنگ در جهان حالا نهتنها جمعیت یوزپلنگ آفریقایی با خطر انقراض مواجه است که جمعیت یوزپلنگ آسیایی نیز به دلایل گوناگون با خطر مواجه شدهاست.