10میلیون تومان هزینه سفر پایان هفته
بررسی همشهری از بازار سفرهای داخلی مشخص کرد هزینه سفر ایرانیها با رشد تصاعدی مواجه شده و تنها برای 2 روز پایان هفته به بیش از 10 میلیون تومان رسیده است
محمدباریکانی- دبیر گروه زیستبوم
همزمان با تشدید تحریمها و بسته شدن مرزها به روی گردشگران خارجی در دوران کرونا توجه دولتهای گذشته و فعلی ایران به موضوع سفرهای داخلی معطوف شده و متولیان گردشگری در دولت معتقدند حالا که کووید- 19در ایران اندکی فروکش کرده و واکسیناسیون مردمی به بیش از 100میلیون دوز رسیده است، با کاهش محدودیتهای سفر و تقاضای مردم برای سفر، بهترین زمان برای تقویت سفرهای داخلی است.
متولیان گردشگری در دولت چه در دولت قبل و چه اکنون اما در ترویج سفرهای داخلی یک نکته را فراموش کردهاند. وضعیت اقتصادی مردم چندان مطلوب نیست و فعالان صنعت گردشگری در بخش خصوصی و مراجع آماری کشور همچون مرکز آمار ایران بارها تذکر دادهاند که بهدلیل وضعیت اقتصادی نه چندان مناسب مردم، سفر در داخل کشور نیز بهتدریج در حال حذف از برنامه خانوارهای ایرانی است.
افزایش قیمت حملونقل و اقامت اما تأثیر خود را بر بستههای گردشگری نیز گذاشته است. با این حال مردم علاقهمند به سفر تصور میکنند در سفرهای انفرادی هزینههای جاری آنها کاهش مییابد و بهتر است به جای استفاده از تور با خودروی شخصی یا خرید شخصی بلیتپرواز و حملونقل اقدام به کاهش هزینههای سفر کنند.
روزنامه همشهری به همین بهانه سری به جزیره کیش که مهمترین مقصد گردشگری ایرانیها در این فصل از سال است زده تا مشخص شود هزینه سفرهای داخلی آن هم در فصلی که فصل رکود گردشگری در کشور و فصل توجه به مقاصد گرمتر و بیابانی نظیر جزایر جنوبی یا نقاط بیابانیتر ایران است، چه اندازه افزایش یافته است؟
جزیره کیش همواره مورد توجه ایرانیها در فصل پاییز و زمستان و حتی تعطیلات نوروز است. اما حال و هوای سفر به این جزیره در فصل رکود گردشگری کشور چگونه است؟ هزینه سفر به کیش چه اندازه افزایش یافته و گردشگرانی که حالا و در فصل رکود گردشگری (زمستان) به این جزیره سفر میکنند با چه هزینههای سنگینی مواجه میشوند؟
بلیت پرواز به کیش در ایرلاینهای مختلف برای آخر هفته یعنی چهارشنبه تا جمعه با افزایش قیمت حدود 300هزار تومان عرضه میشود یعنی اگر روزهای یکشنبه هزینه پرواز رفت و برگشت به کیش 800هزار تا 850هزار تومان قیمت بخورد، در پایان هفته این رقم به یک میلیون تومان تا یک میلیون و 200هزار تومان میرسد.
یعنی یک خانواده 4نفری اگر تصمیم به سفر به جزیره جنوبی ایران برای یک سفر 3 روزه آخر هفته داشته باشد مبلغی حدود 5میلیون تومان باید برای رسیدن به جزیره هزینه کند.
خب تا اینجای کار یک خانواده ایرانی تنها برای رسیدن به جزیره از مسیر هوایی و فرودگاه تا فرودگاه باید 5میلیون تومان کنار بگذارد. از فرودگاه تا هتل محل اقامت نیز 25تا 35هزار تومان هزینه حملونقل در جزیره است که این مبلغ از طریق دستگاه کارتخوان رانندگان تاکسی جزیره پرداخت میشود.
حالا نوبت پرداخت هزینه اقامت است. اقامت از روز چهارشنبه تا روز جمعه در هتلهای جزیره در کمترین حالت برای یک خانواده از یک میلیون و 200 هزار تومان تا 5میلیون تومان برای یک شب هزینه دارد و بدینترتیب در کمترین حالت یک خانواده ایرانی برای شبمانی در جزیره بهمدت 2 شب آن هم برای گذراندن آخر هفته باید از 2میلیون و 400هزار تومان برای یک هتل 3 ستاره تا 10میلیون تومان برای یک هتل 5 ستاره هزینه اقامت در هتل پرداخت کند.
بدینترتیب در گام نخست، رسیدن به جزیره کیش و رفتن از فرودگاه تا هتل محل اقامت و گرفتن اتاقها برای 2 شب اقامت تا اینجای کار برای یک خانواده 4نفری بین 7میلیون و 500هزار تومان تا حدود 12میلیون تومان هزینه دارد.
حالا سری به تفریحات و استفاده از امکانات جزیره بزنیم تا مشخص شود سرنوشت مالی یک گردشگر داخلی در کیش به کجا میرسد؟ استفاده از پارک آبی جزیره با افزایش بیش از صددرصدی نسبت به ماه های گذشته برای هر فرد 580هزار تومان قیمت خورده است. اجاره یک قایق موتوری برای چرخیدن روی آب برای 20دقیقه 350هزار تومان قیمت دارد. توجه کنید این رقم فقط برای چرخیدن روی آب است و رفتن به نقاطی که بتوانید به ماهیها غذا بدهید یا مرجانهای رنگی داخل آب را ببینید با قایقهای سرگردانی که پیشنهاد 250هزار تومانی برای چرخیدن روی سطح آب آن هم برای 10دقیقه را میدهند تا 500هزار تومان هم هزینه دارد. استفاده از امکانات تفریحی داخل سافاری پارک جزیره نیز از حدود 60هزار تومان برای نیم ساعت شترسواری تا 500هزار تومان استفاده از عینکهای واقعیت مجازی برای هر گردشگر هزینه دارد. اگر بخواهید از رستورانها و کافههای داخل جزیره هم استفاده کنید حتما بدانید که باید از حدود 600هزار تومان برای صرف قهوه و کیک یک خانواده 4نفری تا پرداخت بیش از یک میلیون تومان برای سرو غذا در رستورانهای جزیره برای همین خانواده هزینه کنید.
اجاره هر ساعت موتور برقی با توجه به مسیرهای 25تا 35هزار تومانی تاکسیهای جزیره برای تردد داخل جزیره ساعتی 250تا 400هزار تومان قیمت دارند. اگر هم بخواهید یک خودرو برای تردد در جزیره برای 24ساعت اجاره کنید در کمترین حالت 600هزار تومان باید به مراکز اجاره خودرو پرداخت کنید.
بدینترتیب در محاسبه نرخ سفر به کیش برای پایان هفته آن هم با حذف بسیاری از خدمات تفریحی و گردشگری جزیره از بسته سفر، یک خانواده 4نفری که بخواهد از روز چهارشنبه تا پایان روز جمعه به کیش سفر کند در کمترین حالت باید 10میلیون تومان هزینه کند. 10میلیون تومان برای 2 روز سفر آن هم در فصلی که ایران در زمان اوج سفرها همچون نوروز و تعطیلات طولانی دیگر نیست.
شاید تصور کنید که در فصل گردشگری جنوب چنین نرخهایی چندان هم گران نیست. پس اجازه دهید سری به کاشان در فاصله 3ساعتی تهران بزنیم. یک خانواده 4نفری برای رسیدن به کاشان با اتوبوس در کمترین حالت باید 200هزار تومان هزینه کند. هزینه اقامت در یک اقامتگاه بومگردی نیز برای یک اتاق 4تخته در سفرهای آخر هفته 950هزار تومان و در روزهای کاری هفته 650هزار تومان قیمت دارد. تا اینجای کار رسیدن به کاشان برای یک خانواده 4نفری و اطمینان از اقامت بیش از یک میلیون تومان هزینه دربرداشته است. هر وعده غذا نیز بهطور میانگین قیمتی حدود 500هزار تومان هزینه دارد. گشتوگذار در شهر و خرید بلیت اماکن و سایتهای گردشگری کاشان نیز رقمی نزدیک به 400هزار تومان قیمت میخورد و بدینترتیب هزینه رسیدن به کاشان آن هم زمینی و اقامت و صرف غذا برای 2 روز بدون احتساب قیمت خرید مایحتاج و سوغات حدود 5میلیون تومان هزینه دارد.
اگر فکر میکنید سفر به مشهد در همین زمان کمتر از سفر به کاشان هزینه دارد سخت در اشتباهید. بلیت پرواز به مشهد 500هزار تومان تا بیش از 800هزار تومان قیمت دارد. یعنی یک خانواده 4نفری عازم مشهد در همان بدو ورود به فرودگاه مشهد مبلغی معادل 2میلیون تومان تا 3میلیون و 200هزار تومان هزینه پرواز داده است. میانگین مبلغ اقامت در مشهد نیز برای هتلها با ستارههای مختلف از حدود یک میلیون تومان تا نزدیک به 3میلیون تومان قیمت خورده است.یعنی یک خانواده 4نفری برای رسیدن به مشهد تا لحظه دریافت اتاق هتل 3/5 تا 6/5 میلیون تومان هزینه کرده است. این هزینهها جدای از احتساب مبالغی است که یک خانواده برای 2 روز سفر آخر هفتهای به مشهد و بازدید از جاذبههای زیارتی ، تاریخی و تفریحی این شهر باید بر قیمت تمامشده سفر داخلی خود اضافه کند. بنابراین در یک محاسبه سطحی میتوان گفت نرخ سفر به مشهد با نرخ تمامشده سفر به کیش فاصله چندانی ندارد.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با تأکید دولت و رئیسجمهوری تمرکز ویژهای بر توسعه گردشگری داخلی در کشور دارد. وزیر میراثفرهنگی و معاون گردشگری کشور بارها درخصوص گردش مالی بالای سفرهای داخلی به جای جذب گردشگران خارجی سخن گفتهاند و بر توسعه و ترویج سفرهای داخلی در کشور تأکید کردهاند. در این شرایط اما بهنظر میرسد هزینههای سرسامآور سفرهای داخلی با افزایش تورم و بالارفتن هزینه خدمات در بخشهای ضروریتر خانوار ایرانی به حذف سفر از برنامه خانوادهها منجر شده است. مرکز آمار ایران چندی پیش اعلام کرده بود که بیش از 40درصد از کارمندان دولت اصلا سفر نرفتهاند و بسیاری از مردم نیز سفر را از سبد نیازهای خود حذف کردهاند. بدینترتیب بهنظر میرسد در شرایطی که سفر در ایران لاکچریتر و دوباره تبدیل به یک کالای لوکس شده است، بهتر است وزارت میراثفرهنگی با مدیریت هزینه خدمات سفر به برقراری عدالت سفر اقدام کند و امکان سفر برای اقشار کمتر برخوردار جامعه ایرانی را فراهم کند تا با این اقدام رونق به گردشگری داخلی کشور بازگردد و حجم بیشتری از ایرانیها قادر به انجام سفرهای داخلی حداقل برای یکبار در سال شوند.