تهران میزبان آینده کنفرانس افغانستان
وزیر خارجه دیروز با همتایان منطقهای درباره آخرین تحولات کابل رایزنی کرد
افغانستان همچنان در آستانه تحولات بسیاری است. تحولاتی که میتواند بر معادلات منطقه اثرگذار باشد و از همین رو رایزنیهای وزارت خارجه و دیگر کشورهای منطقه در اینباره ادامه دارد. وزیر خارجه کشورمان دیروز در این رایزنیها از برگزاری کنفرانس منطقهای افغانستان در تهران خبر داد.
امروز نیز مسکو میزبان نشستی برای بررسی اوضاع سیاسی و نظامی در افغانستان است که 10کشور ازجمله ایران در آن حضور دارند. وزارت خارجه با صدور بیانیهای در این زمینه اعلام کرد که تحولات سیاسی و نظامی احتمالی در افغانستان و چشمانداز تشکیل دولتی فراگیر در این کشور در این نشست مورد گفتوگو قرار میگیرد.
همچنین گفته شده که این گردهمایی، به روشهای متحد کردن تلاشها و تمهیدات جامعه جهانی برای جلوگیری از بروز بحران انسانی در افغانستان میپردازد. آمریکاییها با وجود دعوتشدن در این نشست شرکت نمیکنند. این خبر را ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه این کشور تأیید کرده است. این درحالی است که هفته گذشته رئیسجمهور روسیه اعلام کرد، آمریکا نیز در این نشست حاضر خواهد بود. البته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که ما مشتاقانه منتظر مشارکت در این مجمع در آینده هستیم، اما حالا در موقعیتی نیستیم که این هفته در آن شرکت کنیم.
افغانستان، محور رایزنیهای وزیرخارجه
طبق بیانیه وزارت خارجه روسیه شرکتکنندگان در نشست مسکو بیانیه مشترکی را تصویب میکنند. در این نشست سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز سخنرانی خواهد کرد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان اما پیش از این نشست به گفتوگو و رایزنی با مقامات منطقهای و بینالمللی درباره تحولات افغاستان پرداخت. به گزارش ایرنا امیرعبداللهیان در گفتوگو با آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل ضمن اشاره به اقدامات تروریستی داعش در افغانستان در روزهای گذشته، نسبت به وضعیت افغانستان ابراز نگرانی کرد و گفت: تحرکات تروریستی و هدف قرار دادن نمازگزاران در کنار حرکت مجدد آوارگان افغانستانی، مسئولیت سازمان ملل و دبیرکل آن را در این زمینه بیش از پیش کرده است. دبیر کل سازمان ملل نیز در این گفتوگو بر تداوم ارسال کمکهای بشردوستانه به افغانستان و تشکیل دولتی فراگیر که شامل همه اقوام و اقلیتهای افغانستانی باشد تأکید کرد. در ادامه وزیر خارجه با همتای پاکستانی خود نیز گفتوگویی تلفنی داشت. براساس بیانیه وزارت خارجه پاکستان امیرعبداللهیان، از شاه محمود قریشی، برای شرکت در کنفرانس تهران دعوت کرد و گفت که ایران بهطور کامل از ابتکار پاکستان برای رویکرد منطقهای در قبال افغانستان حمایت میکند. پیش از این نیز یک نشست آنلاین میان وزرای خارجه چین، ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان به میزبانی پاکستان برگزار شده بود. دیروز محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر نیز با وزیر امور خارجه کشورمان گفتوگوی تلفنی داشت. طبق گزارشها مسائل و تحولات جاری در منطقه و حوزه خلیجفارس و تشریک مساعی در مسیر حفظ و تأمین بهتر صلح و ثبات و امنیت در خلیجفارس از دیگر موضوعات مورد مذاکره وزرای خارجه دو کشور بود. وزیر امور خارجه دیروز با بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر امور خارجه سلطنت عمان گفتوگو کرد. دو طرف پیرامون مسائل دوجانبه، منطقهای و بین المللی و گسترش روابط فیمابین در بخشهای مختلف سیاسی و اقتصادی رایزنی کردند و وزیر خارجه عمان از او برای سفر به مسقط دعوت کرد.
مکث
ایران و اتحادیه اروپا در مسیر بروکسل
درحالیکه برنامهریزی مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا در بروکسل نهایی شده، مقامات آمریکایی آن را غیرضروری دانستند. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به واشنگتن رفته و رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز سفری منطقهای را آغاز کرده است. مالی تاکنون با وزرای خارجه قطر، امارات و عراق دیدار کرده و محور تمام این رایزنیها نیز ایران و توافق هستهای بوده است. در سوی دیگر رافائل گروسی نیز در واشنگتن با وزیر خارجه آمریکا دیدار کرد. آنتونی بلینکن پس از دیدار با گروسی گفت: آمریکا قویا از فعالیت آژانس بینالمللی انرژی اتمی حمایت میکند. فعالیت آن برای کمک به حفظ صلح و ثبات بینالمللی حیاتی است. مسلما آژانس نقش مهمی در نظارت از فعالیتهای هستهای ایران ایفا میکند و در کمک به ایجاد همکاری در زمینه استفاده صلحآمیز انرژی هستهای هم نقش مهمی دارد. گروسی همچنین به روزنامه فایننشال تایمز گفت که فوراً نیاز دارد که با وزیر امور خارجه ایران برای آنچه بحث درخصوص پیشنهادها بهمنظور تقویت برنامه نظارت شکننده این نهاد در ایران میداند، دیدار و گفتوگو کند. گروسی پیش از این کنفرانس سالانه آژانس با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و توافقهایی کرد. اما آژانس مدتی بعد در گزارشی ادعاهایی علیه ایران مطرح کرد و نسبت به جلوگیری از نظارت به مرکز تسای کرج هشدار داد. با این همه مقامات کشورمان ادعاهای آژانس را تکذیب کردند و در نامهای به آژانس پاسخ این اتهامات را دادند. حال باید دید که گفتوگوهای تهران و اتحادیه اروپا در بروکسل چه زمانی انجام میشود و چگونه کشورها را به میز مذاکرات احیای برجام در وین نزدیک میکند؟