نزول دلار و بورس روی موج سیگنالهای هستهای
با افزایش گمانهزنیها در مورد آغاز مذاکرات هستهای، دیروز قیمت دلار در آستانه سقوط به کانال 26هزار تومان قرار گرفت و شاخص بورس با افتی کمسابقه مواجه شد
بهدنبال افزایش گمانهزنیها در مورد آغاز دوباره مذاکرات هستهای در وین، قیمت هر دلار آمریکا در آستانه سقوط به کانال 26هزار تومان قرار گرفت. نزول قیمت دلار واکنش سریع بورس و بازار طلا را در پی داشت و به افت این دو بازار منجر شد.
بهگزارش همشهری، تردید در ازسریگیری مذاکرات هستهای ظرف چندماه گذشته به رشد قیمت دلار منجر شد، بهطوری که قیمت هر دلار آمریکا در هفته نخست ماه جاری حتی تا 28هزارو500تومان هم پیشروی کرد اما از چند روز گذشته و همزمان با انتشارخبرهایی در مورد از سرگیری مذاکرات هستهای در وین، روند صعودی به روند نزولی تبدیل شده و قیمت هر دلار آمریکا به سرعت در حال نزول است.
سرعت این نزول در مبادلات روز گذشته در شرایطی بیشتر شد که خبرهای غیررسمی نشان میدهد بهزودی مذاکرات هستهای در وین آغاز خواهد شد. حتی خبرگزاری آناتولی ترکیه گزارش داده است مذاکرات تا قبل از پایانماه جاری میلادی آغاز خواهد شد. دیروز هم حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در دیدار با آندریاس اییب، رئیس مجلس ملی سوئیس، از نهاییشدن جمعبندیهای دولت سیزدهم در زمینه مذاکرات وین در آینده نزدیک خبر داد و گفت: در گفتوگوهای آینده اقدامات ما متناسب با میزان عمل و اقدامات طرفهای مقابل خواهد بود.
برخی خبرهای غیررسمی نیز حاکی از حضور دوباره عباس عراقچی، معاون پیشین وزیر خارجه در تیم مذاکرهکننده است. این خبرها دیروز تأثیر زیادی بر بازار ارز داشت و به سرعت به افت قیمت دلار منجر شد. همگام با افت قیمت دلار، دیروز بازارهای طلا و سهام هم به نزول قیمت دلار واکنش نشان دادند و با افت مواجه شدند، بهطوریکه در مبادلات دیروز، شاخص بورس با افتی سنگین و کمسابقه مواجه شد.
دیروز قیمت طلا هم افت کرد. انتظار میرود درصورت آغاز مذاکرات هستهای در وین سرعت نزول قیمت دلار بیشتر شود و این موضوع به سرعت اثر خود را بر سایر بازارها نمایان کند. ابراهیم محمدولی، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به اینکه طی چند روز گذشته قیمت طلا، سکه و ارز با کاهش روبهرو شده، گفت: بهدلیل اخبار آغاز مذاکرات هستهای، قیمت دلار در بازار داخل با کاهش روبهرو شده، قیمت دلار طی چند روز گذشته از 28.500تومان به سرعت عقبنشینی کرده است.
دلار در آستانه سقوط به کانال 26هزار تومان
با وجود افت 1000تومانی قیمت هر دلار آمریکا از ابتدای هفته جاری، دیروز سرعت نزول قیمت دلار بیشتر هم شد. در مبادلات روز دوشنبه قیمت هر دلارآمریکا در نرخ 27هزارو550تومان بسته شده بود اما دیروز از همان آغاز معاملات، قیمت دلار شروع به نزول کرد و تا ظهر با 500تومان کاهش به محدوده 27هزار تومان رسید. با این حال در معاملات بعدازظهر قیمت هر دلار آمریکا در محدوده 27هزارو150تومان بسته شد.
این احتمال وجود دارد که با تداوم روند نزولی، قیمت هر دلار آمریکا امروز، چهارشنبه، به کانال 26هزار تومان سقوط کند.
از نظر تکنیکی قیمت دلار یک محدوده حمایت پرقدرت را از دست داده است و این موضوع احتمال سقوط دلار به کانال 26هزار تومان را تقویت کرده است. احتمال نزول قیمت دلار در شرایطی تقویت شده است که 10روز پیش قیمت هر دلار آمریکا تحتتأثیر افزایش جنگ لفظی میان مقامهای ایرانی و آمریکایی تا 28هزارو500تومان پیشروی کرده بود اما با افزایش گمانهزنیها در مورد آغاز مذاکرات هستهای قیمت دلار ظرف یک هفته 5درصد افت کرده است. از نظر تکنیکی چنانچه قیمت هر دلار آمریکا به کمتر از 26هزارو800تومان نزول کند، احتمال افت قیمت دلار تا محدوده 25هزارو100تومان بیشتر میشود.
بررسیها نشان میدهد که اصلیترین علت نزول قیمت دلار افزایش گمانهزنیها درباره آغاز مذاکرات هستهای است. با این وجود نمیتوان نقش افزایش درآمدهای نفتی با توجه به رشد صادرات و افزایش قیمت نفت را هم کتمان کرد که دست بانک مرکزی را برای تزریق ارز به بازار، پرتر کرده است. با این حال باتوجه به آنکه رئیسکل جدید بانک مرکزی فعالیتش را تازه آغاز کرده، هنوز بهطور دقیق نمیتوان برآورد کرد که بانک مرکزی چه سیاستی را در بازار ارز دنبال خواهد کرد.
سحر بشیری، کارشناس اقتصادی پیش از این درباره قیمت ارز در سالجاری گفته بود: امسال عواملی چون صادرات نفت، رشد اقتصادی، کسری بودجه و نرخ بهره بر نرخ ارز تأثیر میگذارد. او با بیان اینکه کسری بودجه دولت از عوامل مهم اثرگذار بر نرخ ارز است گفته بود: احتمال دارد دولت با احیای مذاکرات هستهای با فروش نفت، کسری بودجه را کنترل کند که نرخ ارز از این طریق با کاهش مواجه میشود. وحید شقاقی شهری، استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی هم به همشهری گفته بود: امسال بهدلیل رشد درآمدهای نفتی و غیرنفتی قیمت ارز کاهش خواهد یافت. با این حال مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران برآورد کرده بود که قیمت ارز در سالجاری تحتتأثیر نااطمینانی از وضعیت اقتصادی با افزایش مواجه شود.
نزول کمسابقه بورس
همزمان با نزول قیمت دلار و احتمال سقوط به کانال 26هزار تومان، دیروز شاخص کل بورس تهران هم با یک افت سنگین مواجه شد و با 2.7درصد کاهش به مرز یکمیلیونو400هزار واحد رسید. این یکی از کمسابقهترین نزولهای شاخص از ابتدای سالجاری تاکنون بود.
شاخص کل بورس تهران با قیمت دلار همبستگی دارد و هر نوع نوسان قیمت دلار شاخصهای بورس را تحتتأثیر قرار میدهد. به همین دلیل دیروز با افزایش شتاب نزول دلار، بسیاری از سهامداران حقیقی اقدام به فروش سهام خود کردند و این موضوع موجب شد 1200میلیارد تومان نقدینگی سهامداران حقیقی از بازار سهام خارج شود. همزمان با خارجشدن نقدینگی سهامداران حقیقی از بازار سهام، حجم سرمایهگذاری در بازار اوراق بدهی هم افزایش یافته و نزدیک به 100میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار اوراق بدهی شد. ظرف 4روز گذشته 500میلیارد تومان از نقدینگی سهامداران راهی بازار اوراق بدهی شده است. سرمایهگذاران تلاش میکنند با سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت از ریسک نزول شاخص بورس در امان بمانند. سرمایهگذاری در بازار اوراق بدهی با توجه به نرخ سود ثابت این اوراق ریسک کمتری برای سرمایهگذاران دارد و در زمانهای نزول، سهامداران به این بازار پناه میبرند.
نوید قدوسی، کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل نزول بورس در مبادلات دیروز گفت: اصلیترین عامل روند اصلاحی در معاملات بورس، وجود نوسان در بازار ارز بود. او با بیان اینکه اصلیترین محرک بازار سهام در 4ماه گذشته قیمت ارز بوده است، گفت: درصورت افت قیمت دلار، حرکت رو به صعود بازار سهام با مشکل مواجه خواهد شد و بازار با روند نوسانی همراه با حجم معاملات کم و رکود روبهرو میشود.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه اگر دلار تغییر مسیر ندهد هیچیک از بازارهای سرمایهگذاری مانند ارز، مسکن، طلا و سکه به غیر از سپرده بانکی نمیتوانند بازده معقولی را در اختیار سهامداران قرار دهند، گفت: قیمت ارز، اصلیترین محرک برای رشد سایر بازارها است. اگر قیمت ارز افزایش نیابد، سایر بازارها نمیتوانند چندان رشد کنند. در بازار سرمایه هم همین قاعده حاکم است، مگر آنکه سهام متاثر از دیگر عوامل شناسایی شوند و روی آنها سرمایهگذاری انجام شود تا بتوان بازده معقولی را از بازار سهم بهدست آورد.
قدوسی تأکید کرد: درصورت تغییر در قیمت دلار و افزایش آن، بورس و دیگر بازارهای سرمایهگذاری با رشد همراه خواهند شد اما این موضوع باید مدنظر باشد که بورس در مقایسه با دیگر بازارها میتواند بیشترین بازده را در اختیار سهامداران قرار دهد.
نزول طلا
بهدنبال افت قیمت دلار و شاخص بورس، قیمت طلا هم دیروز با افت مواجه شد، بهطوری که قیمت هر مثقال طلا با نیمدرصد کاهش به 4میلیونو870 و هر گرم طلای 18عیار هم به یک میلیون و 126هزار تومان رسید. قیمت هر سکه بهار آزادی هم 153هزار تومان کاهش یافت و به 10میلیونو109هزار تومان رسید. قیمت ربع سکه و نیم سکه هم بین یک تا 1.3درصد افت کرد.
از نظر اقتصادی قیمت طلا از نرخ دلار و قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی تأثیر میپذیرد و هر نوع نوسان در این بازارها به رشد یا کاهش قیمت در بازار طلای داخلی منجر میشود. با این حال بهنظر میرسد که این روزها بازار طلا بیش از هر عاملی، تحتتأثیر نوسانهای قیمت دلار است و به هر نوع نوسانی در بازار ارز بهسرعت واکنش نشان میدهد.