سهم من؛ 500گرم گوشت قرمز
اعداد و ارقام درباره هزینه و مصرف گوشت قرمز در ایران
سبا ثروتی ـ روزنامهنگار
نرخ گوشت قرمز از 1357تا به امروز همواره روندی صعودی داشته است. از اینرو عجیب نیست که تا به امروز، سال به سال گزارشها و آمارهایی درباره کاهش میزان مصرف گوشت قرمز توسط نهادها و سازمانهای آماری، ازجمله مرکز آمار ایران یا بانک مرکزی منتشر شود. افزایش قیمت گوشت قرمز ارتباطی مستقیم با سرانه مصرف گوشت در خانوارهای ایرانی دارد و حتی مقایسه چندسال یکبار این سرانه هم شیب معکوس مصرف گوشت را نسبت به شیب قیمتها آشکار میسازد. برای مثال در دورهای 16ساله- از سال 84 تا 1400- میزان مصرف سالانه گوشت قرمز هر خانوار چهارنفره ایرانی از 57کیلوگرم به 24کیلوگرم رسیده است. یعنی هر عضو از خانوادهای چهارنفره در ایران در خوشبینانهترین حالت ممکن بهصورت متوسط ماهی 500گرم و روزی 16گرم گوشت قرمز مصرف میکند. همچنین گفته میشود سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور از 12کیلوگرم به 6کیلوگرم رسیده است. در دورهای کوتاهتر هم پژوهشهای مرکز آمار نشان میدهد در دورهای دوساله از سال 95 تا سال 97، مصرف گوشت قرمز از 9.6کیلوگرم در سال به 8.5کیلوگرم رسیده است. به این ترتیب بالابودن قیمت گوشت قرمز تحتتأثیر افزایش قیمت ملزومات پرورش دام و کاهش مصرف گوشت قرمز تحتتأثیر کاهش قدرت اقتصادی خانوارهای ایرانی و کاهش میزان تقاضا، سال به سال به شکلی محسوس رخ میدهد. مرکز آمار همچنین براساس اطلاعات شاخص قیمت مصرفکننده گزارش کرده است قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفند از فروردین سال96 تا آبان سال98 از ۳۶۱هزار ریال به ۹۴۶هزار ریال رسیده و افزایشی 162درصدی داشته است. در همین بازه زمانی هم قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله از ۳۴۵هزار ریال به ۸۴۶هزار ریال افزایش یافته است. و بازهم در فاصلهای کوتاهتر، براساس گزارش مرکز آمار ایران، قیمت گوشت گوسفند از تیرماه سال 99 تا خرداد سال 1400 از 100هزار تومان به 135هزار تومان رسیده است. همچنین متوسط قیمت گوشت گوسفند در تیرماه1400 به نسبت تیرماه99 درحدود 33درصد افزایش داشته است. متوسط قیمت گوشت گوساله هم از تیرماه سال پیش تا خردادماه امسال از 85هزار و 400تومان به 127هزار تومان رسیده است. البته این قیمت در تیرماه به 147هزار تومان هم رسید اما متوسط قیمت تیرماه 130هزار تومان اعلام شده است. به این ترتیب متوسط قیمت گوشت گاو و گوساله از خرداد تا تیر افزایشی 1.8درصدی و از تیرماه سال گذشته تا تیرماه سالجاری افزایشی 51.3درصدی داشته است. در نتیجه این روند صعودی، سال به سال و ماه به ماه است که میزان مصرف گوشت در کشور کاهش قابل توجهی یافته است. بهگفته شورای تامین دام کشور، متوسط مصرف گوشت قرمز در کشور معمولا یکمیلیون تن بوده اما امروزه بهواسطه نبود تقاضا و کاهش قدرت خانوارهای ایرانی، به 500هزار تن رسیده است، درحالیکه در میزان تولید تغییر قابلتوجهی رخ نداده است. در ادامه نگاهی میاندازیم به میزان قیمت و سرانه مصرف گوشت در طول 10سال گذشته در ایران. دادههای این اینفوگرافیک برگرفته از دادههای مرکز آمار ایران و نقل قول مقامات صنعت دام کشور در بازههای زمانی مختلف است و از آنجا که نحوه محاسبات و تخمین این اعداد در هر گزارش متفاوت است، اعدادی که در گزارشهای آماری منتشر شدهاند هم متفاوت از یکدیگرند؛ از اینرو اعداد باید بهصورت تخمینی درنظر گرفته شوند. همچنین قیمت گوشت قرمز بهصورت میانگین بازار درنظر گرفته شده است زیرا قسمتهای مختلف لاشه قیمتهای متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند.