3مخترع ایرانی، طلای جهانی برای دستگاه پایش آثار موزهای گرفتند
3 مخترع ایرانی به نامهای، محمدرضا گــرجی، مــرجـان حاجیرحیمی و سالار بصیری، مدال طلای مسابقات جهانی مخترعان حرفهای را با اختراع نخستین دستگاه پایش آثار و اشیای موزهای کسب کردند.
به گزارش همشهری، این دستگاه برای نخستین بار در جهان تولید شده و توانایی پایش دما، نور، آلودگی صوتی، رطوبت، حشرات موذی و لرزش را در مجموعه ویترینها، سالنها و مخازن موزهای دارد.
مرجان حاجیرحیمی، عضو گروه مخترعان ایرانی در نخستین دوره مسابقات جهانی مخترعان حرفهای که در ژنو سوئیس برگزار شد و ایده اختراع دستگاه پایش آثار و اشیای موزهای را مطرح کرده است، با اعلام این خبر به همشهری گفت: دستگاه پایش اشیای موزهای که بهصورت وای فای بدون نیاز به کابلکشی در موزههای کشور علاوه بر حفظ فضای موزهها قادر به حفاظت مؤثر از اشیای موزهای است.
او که خود از خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی در ایران است اعلام کرد: دستگاه تولید شده بهدلیل آنکه تنها اختراع ارائه شده در حوزه حفاظت از میراثفرهنگی و اشیای موزهای در بین 800اختراع حضور یافته در مسابقات جهانی مخترعین حرفهای بود قادر به کسب مدال طلای اختراعات جهانی شد.
حاجی رحیمی با اشاره به این موضوع که نمونه این دستگاه با قابلیت پایش 6آسیب جدی به اشیای موزهای در هیچ یک از موزههای جهان وجود ندارد، افزود: این دستگاه قادر به پایش، کنترل و اطلاعرسانی در مورد آسیبهای ناشی از نور، صوت، دما و حرارت، حشرات موذی و لرزش در ویترینها، سلنها و مخازن موزهای است.
او افزود: اختراع جهانی پژوهشگران ایرانی منجر به حفاظت حداکثری از اشیای پارچهای، عکس، نسخ خطی، تابلوهای نقاشی و حتی الواح گلی و هر شیء موزهای دیگری است که نوسانات دما بیشترین آسیب را به آنها وارد میکند.
کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم) وابسته به شورای جهانی موزهها نیز بلافاصله پس از اطلاع از کسب مدال طلا از سوی مخترعان ایرانی در نخستین دوره از مسابقات جهانی مخترعان حرفهای که در سوئیس برگزار شد، موزه ارامنه تهران را به طرح پایلوت نصب دستگاه حفاظت و کنترل شرایط نگهداری از اشیای موزهای اختصاص داد و قرار است این دستگاه در هفتههای آینده در بخشی از این موزه نصب شود.