• یکشنبه 16 اردیبهشت 1403
  • الأحَد 26 شوال 1445
  • 2024 May 05
سه شنبه 2 شهریور 1400
کد مطلب : 138511
+
-

رونق محله مجیدیه با ساخت کارخانه برق

رونق محله مجیدیه با ساخت کارخانه برق

مژگان مهرابی

محله مجیدیه از جمله بخش‌های قدیمی منطقه 8 در قسمت غربی این منطقه است. مهم‌ترین خیابان این محله، استاد حسن بنا است که سمت شمال آن در منطقه 4 و ضلع جنوبش در منطقه 8 قرار دارد. علت نامگذاری محله مجیدیه، به نام مالکش، «عبدالمجید میرزا» معروف به «عین‌الدوله» برمی‌گردد که صدراعظم مظفرالدین شاه بوده است. اما این‌طورکه در کتاب‌های تاریخ تهران نقل شده، اراضی مجیدیه، در سال‌های دور غیرقابل کشت و غیرقابل سکونت بوده است. دلیلش را هم ماسه‌ای بودن زمین‌های آن عنوان می‌کنند. از قسمت شرقی اراضی مجیدیه به بعد خارج از محدوده تلقی می‌شده و این‌طور که روایت می‌کنند، تا ده نارمک ردی از خانه یا روستایی وجود نداشته است.
از این‌رو نخاله‌های شهر داخل اراضی مجیدیه تخلیه می‌کردند. روایت دیگری هم وجود دارد که اوایل دهه 20 در مجیدیه به‌ویژه محدوده خیابان استاد حسن بنا فعلی، جمعیت قابل توجهی از شهروندان فارس و آذری زندگی می‌کردند و به رغم اینکه محله فاقد امکانات رفاهی بود در آنجا سکونت داشتند. تا اینکه ارامنه یکی یکی این محله را برای زندگی انتخاب کرده و کم‌کم بر تعداد آنها افزوده شده و در مدت چند سال آمارشان به 80 خانوار ‌رسیده‌است. «حشمت میرمیرانی» یکی از قدیمی‌های محله تعریف می‌کند: «کوچه‌ها آن زمان خاکی بود و رودخانه‌ای که از دل محله می‌گذشت حصاری نداشت.
حتی پلی هم روی آن سوار نبود که خودروها بتوانند عبور کنند برای همین اغلب ماشین‌ها از داخل آب می‌گذشتند. یکی از اهالی برای رفع این مشکل نردبانی را روی رودخانه قرار داد و البته از همین راه هم کسب درآمد می‌کرد. هرکسی که قصد داشت از روی نردبان رد شود باید ده شاهی پرداخت می‌کرد.» اواخر 1332 نخستین کارخانه برق تأسیس شد و محله مجیدیه رونقی به خود گرفت. اتفاق مهم‌تر اینکه 2 فرد خیر به نام‌های «احمدزرین فعل» و «وکیلی‌زاده» اقدام به حفر چاه کرده و آب لوله‌کشی را به محله آوردند. با این اقدام دیگر نیازی نبود که اهالی برای تأمین آب شرب از جوی روستای شمس‌آباد آب‌انبارهای خود را پر کنند. از سال 1333 به بعد هم مجیدیه جنوبی جز حاشیه تهران محسوب شد و تنها امکانات آن یک داروخانه بود. بعدها حمام (رصاب) در کوچه آذری ساخته شد که هنوز هم پابرجاست. 

این خبر را به اشتراک بگذارید