• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 1 شهریور 1400
کد مطلب : 138482
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/5yk4K
+
-

خاندوزی در مجلس از برنامه خود برای خنثی‌سازی تحریم‌ها پرده برداشت

آرایش اقتصادی در برابر جنگ خزانه‌داری آمریکا


گزینه پیشنهادی سیدابراهیم رئیسی برای در اختیار گرفتن سکان هدایت وزارت امور اقتصادی و دارایی می‌گوید: دشمن اتاق جنگ خود را خزانه‌داری آمریکا قرار داده، بنابراین وزارت اقتصاد باید در خط مقدم خنثی‌سازی‌ تحریم‌ها باشد و به کمک صاحبان تجربه و بدنه وزارتخانه، وزارت اقتصاد را با آرایش تحریم‌ناپذیری نوسازی می‌کنیم. این موضع‌گیری سیداحسان خاندوزی است که قرار است درصورت اخذ رأی اعتماد مجلس، به وزارت اقتصاد و دارایی برود و به‌گفته خودش بدون امید بستن به کدخدا دولت سیزدهم را در اقتصاد پیروز سازد. اشاره او به جنگ خزانه‌داری آمریکا علیه اقتصاد ایران با وضع تحریم‌ها، به‌گونه‌ای یادآوری خاطره داوود دانش‌جعفری، نخستین وزیر اقتصاد دولت احمدی‌نژاد است که وقتی در سوم اردیبهشت1387 این وزارتخانه را ترک می‌کرد، می‌گفت: ما وارد یک بازی سنگین و نفسگیر شطرنج با وزارت خزانه‌داری آمریکا شده بودیم. آنها یک معاون صهیونیست خود را به نام استوارت‌ لوی مأمور متوقف‌کردن اقتصاد ایران کرده بودند.
حالا اقتصاد ایران در یک پیچ تاریخی قرار دارد و در این وضعیت خاندوزی ماموریت دشواری را قبول کرده و امیدوار است که اقتصاد را از دردسرها و چالش‌ها به سلامت عبور دهد. وزیر پیشنهادی اقتصاد که پیش از این توانسته بود اعتماد اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس را کسب کند، دیروز در صحن علنی مجلس و هنگام دفاع از برنامه‌هایش گفت که جامه رزم اقتصادی را بر تن کرده تا با تکیه بر 17سال تجربه سیاستگذاری اقتصاد، نگذارد اقتصاد و معیشت مردم منتظر بیگانگان بماند؛ چراکه اعتقاد دارد دولت سیزدهم با به‌میدان‌آوردن مردم، رفع تعارض منافع مسئولان، گسترش شفافیت اقتصادی به‌عنوان مسئله‌ای ملی و فراجناحی و به‌کارگیری نخبگان در این تقابل بزرگ تاریخی، پیروز خواهد شد.
کمیسیون اقتصادی مجلس در گزارش خود اعلام کرده که وزارت علوم تأیید کرده که خاندوزی دارای مدرک کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و اقتصاد از دانشگاه امام صادق و دکترای تخصصی علوم اقتصادی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات است. افزون بر اینکه وزیر پیشنهادی اقتصاد در کمیسیون اقتصادی مجلس به‌صورت شفاهی تعهد داده تا قانون اداره این وزارتخانه را به طول کامل اجرا کند، هماهنگی در تیم اقتصادی دولت را افزایش و کسری بودجه عملیاتی کشور را کاهش و شاخص‌های محیط کسب‌وکار را هم ارتقا دهد.

راه عبور از تنگه اقتصادی
گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد با تأکید بر اینکه چاره‌ای جز گذر‌کردن موفقیت‌آمیز جمهوری اسلامی از تنگه اقتصادی نداریم، از سیاست‌های اقتصادی دولت حسن روحانی انتقاد و تصریح کرد: رجای واثق دارم که دولت سیزدهم با استعانت از خدا و نه امید بستن به کدخدا و به میدان‌آوردن مردم، رفع تعارض منافع مسئولان، گسترش شفافیت، فهم از اقتصاد به‌عنوان مسئله علمی و فراجناحی و به‌کارگیری نخبگان در این تقابل بزرگ اقتصادی پیروز خواهد شد.
او در عین حال می‌افزاید: هرچند که تیم دیپلماسی اقتصادی باید طبق منویات رهبر انقلاب به‌دنبال وظیفه تحریم‌زدایی باشد، اما چنان که رئیس‌جمهور محترم فرمود ما اقتصاد و معیشت مردم را منتظر بیگانگان قرار نخواهیم داد و غیر از تحریم یکجانبه آمریکا، مسیرهای جدیدی خواهیم گشود. خاندوزی می‌گوید: علامت‌های سازگار و امیدبخش به هم‌پیمانان صادر خواهیم کرد و شرکای راهبردی دیگری می‌افزاییم. مگر برخی اقتصادهای آسیایی که تحریم هم نیستند از پیام‌رسان مالی غیرسوئیفتی و روش‌های تسویه ارزی غیرمتعارف استفاده نمی‌کنند؟ همانطور که در رفع امور سخت‌افزاری مانند وابستگی به واردات بنزین که 10سال پیش تهدید بود و امروز فرصت، نمی‌توانیم در سیاست‌های نرم اقتصادی هم تحریم‌ها را تبدیل به فرصت کنیم؟
گزینه مطلوب رئیس‌جمهور برای هدایت وزارت اقتصاد خطاب به نمایندگان قول داد که هم جایگاه وزارت اقتصاد را در تیم اقتصادی دولت بالا ببرد ، هم مالیه دولت را مقاوم‌ سازد و هم اینکه موانع کسب‌وکار و مجوزهای اضافه را از سر راه فعالان اقتصادی و مردم بردارد. وعده او این است که جلوی شوک به اقتصاد گرفته شود و به‌جای آن آینده قابل پیش‌بینی باشد و اینگونه نباشد که هفته‌ای با یک دستورالعمل گمرکی مواجه شویم.

در برابر تورم
نکته دیگری که خاندوزی بر آن تأکید دارد کمک به ثبات در اقتصاد کلان و مهار پایدار تورم به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اولویت‌های وزارت اقتصاد و دارایی است. چه اینکه خودش می‌گوید: تورم بی‌سابقه و مزمن و درآمد سرانه شکاف بزرگ درآمد و هزینه برای خانوارها ایجاد کرده، سفره مردم را کوچک کرده و معیشت اقشار مختلف را به خطر انداخته است و هرچند حل مسئله تورم نیازمند همکاری همه دستگاه‌ها و زمان و مجالی برای به ثمر رساندن است، اما از همین روز اول تمام تلاش خود را برای تأمین کسری بودجه از روش‌های غیرتورم‌زا، کنترل رشد بی‌ضابطه نقدینگی و مدیریت بازار ارز به‌کار خواهم بست.

راه استقراض بسته می‌شود؟
خط قرمز گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد، بستن مسیر استقراض دولت از بانک مرکزی است که به‌گفته خودش یک اقدام فوری در حوزه مالیه دولت و گذر از کسری بودجه همین امسال با کمترین هزینه اقتصاد کلان خواهد بود. برنامه خاندوزی این است که به‌دلیل هزینه بالای استقراض دولت از بانک مرکزی، کسری بودجه را با فروش اوراق بدهی دولت تامین کند و از سوی دیگر فروش اموال دولتی را سرعت ببخشد. البته اعتقاد او این است که برای این کار نیاز به تربیت و شجاعت مدیران دولتی است که مسئولیت‌پذیر باشند. افزون بر اینکه قول داده رابطه بین خزانه و بانک مرکزی را اصلاح کند، علاوه بر آن بازار بدهی‌ها را گسترش داده، اوراق مالی - اسلامی را متنوع و نقدشوندگی آنها را بیشتر کند و در نهایت یک برنامه انتشار زمانی اوراق را تدوین کرده و البته لایحه مدیریت بدهی‌های عمومی را به مجلس بفرستند.

حکمرانی بانک مرکزی اصلاح می‌شود
خاندوزی که دهه90 خورشیدی را دهه از‌دست‌رفته اقتصادی توصیف می‌کند، معتقد است رونق اقتصاد صد برابر مقدم‌تر از مالیات‌ستانی است و البته در دفاع از برنامه‌اش با اشاره به چالش‌های نظام بانکی ایران با تأکید بر عبارت «و اما بانک!» گفت: خلأ حاکمیتی شرکتی و تعارض منافع باعث شده تا نارضایتی ایجاد شود لذا اصلاح حکمرانی بانک مرکزی و ایجاد جایگاه هماهنگ‌ساز بازارهای مالی، الزام ویژه برای اعتمادسازی، تقویت سنت قرض‌الحسنه، واقعی‌شدن قراردادها، اصلاح نظام نظارت بر خلق پول، تقویت بانک توسعه اسلامی و حاکمیت شرکتی و افزایش و توزیع عادلانه تسهیلات بانکی در سراسر کشور را درنظر داریم.
او با بیان اینکه تصمیم دارم به رهاشدگی بانکی خاتمه دهم، افزود: عدم‌اتکای بودجه به درآمدهای مالیاتی باعث شده تا از محل تحریم‌ها آسیب ببینیم؛ درصورتی که این بخش نقش مهمی در توزیع درآمد دارد. همچنین تنظیم رفتارهای سوداگرانه در بازار سرمایه‌ها را درنظر داریم و معتقدیم رونق اقتصاد صد برابر مقدم‌تر از مالیات‌ستانی است.

قول به سهامداران 
وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی در ادامه با بیان اینکه برای سهامداران خرد تجربه مثبتی ایجاد می‌کنیم تا افزایش نقش بازار سرمایه را داشته باشیم، گفت: بنگاه‌های خوب و خوشنامی در صف عرضه اولیه قرار دارند که می‌توانند کمک‌کننده باشند، همچنین به تخلفات گذشته‌ای که در بازار بورس صورت گرفت رسیدگی خواهیم کرد و مشوق‌هایی برای تازه‌واردان بازار سرمایه قرار می‌دهیم. او تأکید کرد: ساماندهی ظرفیت‌های تولیدی ذیل سهام عدالت که ظرفیت زیادی در بورس دارند و همچنین اصلاح هیأت مدیره شرکت‌های استان و تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت نیز در دستور کار قرار خواهد داشت.
وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی در ادامه با اشاره به اهم برنامه‌های وزارت اقتصاد خاطرنشان کرد: افزایش شاخص GDP به 1.5برابر تا پایان دولت، استقرار مالیات بر عایدی سرمایه، هوشمندسازی سیستم مالیاتی و تلاش برای ایجاد شناسنامه بنگاه‌های اقتصادی در دستور کار ما قرار دارد.

اصلاح ساختار بیمه، گمرک و مناطق آزاد
وزیر پیشنهادی اقتصاد در ادامه با اشاره به حوزه بیمه در وزارت اقتصاد بیان کرد: پایین‌بودن ضریب نفوذ بیمه باید اصلاح شود که متعهد می‌شویم اصلاح ساختار و عملکرد بیمه مرکزی را در دستور کار قرار دهیم؛ چرا‌که هم‌اکنون دارای تعارض نقش است و برنامه تحول نداشته و نیازمند تقویت هستیم. خاندوزی همچنین با اشاره به شرایط تحریم و کرونا در کشور عنوان کرد: مبادلات تجاری و ترخیص کالاهای اساسی اولویت است و سیستم گمرکات باید اصلاح شود. همچنین سامانه گمرکی که هم‌اکنون فعال است، هوشمند نبوده که همین باعث ایجاد فساد شده است لذا برای مبارزه با آن اجرای کامل پنجره واحد را درنظر داریم.

اصلاح مسیر خصوصی‌سازی
وزیر پیشنهادی اقتصاد گفت: تلاش ما در وزارت امور اقتصادی و دارایی این خواهد بود که بر مدیریت مبتنی بر بازده دارایی‌های دولت و مولدسازی دارایی‌های دولت که در اختیار هر مجموعه‌ای قرار می‌گیرد، نظارت کنیم. متأسفانه در مقابل اموال 85میلیون نفر هموطن بی‌‌مبالات هستیم. پاسخگو‌کردن مدیران شرکت‌های دولتی درخصوص وظایف آنها از پیگیری‌های وزارت اقتصاد خواهد بود.
وی بیان کرد: موضوع دیگر مسئله اصلاح قانون سیاست‌های کلی اصل44 قانون اساسی است که در  3‌ماه آینده تقدیم هیأت وزیران خواهد شد و بسیاری از مشکلات خصوصی‌سازی‌‌ها و حکمرانی سهام عدالت در دل آن لایحه اصلاح می‌شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید