• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 1 شهریور 1400
کد مطلب : 138410
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/v2yk0
+
-

مقاومت شکننده مراکز درمانی استان مرکزی

در موج پنجم همه‌گیری ویروس کرونا در استان مرکزی مسئولان نگران کمبود تخت‌های ویژه بستری هستند

مقاومت شکننده مراکز درمانی استان مرکزی

فاطمه چاپاری-خبرنگار

کرونا که آمد، زخم کمبود زیرساخت‌های درمانی استان مرکزی سر باز کرد. سال‌هاست مردم و مسئولان این استان از پایین بودن سرانه تخت‌های بیمارستانی گلایه‌مندند؛ حالا که حجم مراجعه بیماران به مراکز درمانی چند برابر شده، هزاران نفر از بیماران مبتلا به کرونا در خانه‌هایشان قرنطینه هستند و فقط بستری بیماران بدحال در مراکز درمانی مقدور است. درچنین شرایطی بیشتر فضاهای درمانی استان برای بستری و ارائه خدمات درمانی به بیماران مبتلا به کرونا اختصاص یافته و خدمات رسانی به مراجعه کنندگان سایر بیماری‌ها تحت‌تأثیر قرار گرفته است. هربار که کرونا اوج می‌گیرد، ظرفیت تخت‌های بیمارستانی در این استان تکمیل می‌شود.

گلایه‌های شهروندان
همه‌گیری ویروس کرونا فرصتی برای برخی استان‌ها مهیا کرد که طرح‌های نیمه‌تمام در حوزه بهداشت و درمان را تکمیل کنند. در استان مرکزی بیش‌از 6دهه از عمر بیمارستان حضرت‌ولی‌عصر(عج) می‌گذرد و طرح توسعه این بیمارستان قدیمی از سال1387 آغاز شده، اما همچنان ناتمام مانده‌است. طرح توسعه این بیمارستان 450تخت‌خوابی در 13طبقه به وسعت 45 هزارمترمربع تدوین شده و وعده‌های مسئولان استان و دانشگاه علوم‌پزشکی اراک درباره بهره‌برداری از این طرح بارها تمدید شده‌است؛ موضوعی که انتقاد مردم را نیز به‌همراه داشته‌است. شهروندان اراکی در گفت‌‎وگو با خبرنگارهمشهری ضمن انتقاد از فرسوده‌بودن برخی مراکز درمانی استان مرکزی، خواستار توجه جدی‌تر مسئولان این استان به توسعه مراکز درمانی و افزایش سرانه زیرساخت‌های درمانی هستند. یک شهروند اراک که برای تشخیص و درمان بیماری تب مالت به یکی از بیمارستان‌های این‌شهر مراجعه کرده‌است، می‌گوید که به‌دلیل کمبود تخت، او را در بخش اورژانس ویزیت و بستری کرده‌اند تا درصورت خالی شدن تخت‌های بیمارستان، به بخش مربوط منتقل شود. او اظهار می‌کند: در زمان مراجعه بیش‌از 20نفر در بخش اورژانس منتظر خالی‌شدن تخت و رسیدگی پزشکان بودند، اما به‌دلیل افزایش بیماران مبتلا به ویروس کرونا، پزشکان و پرستاران از رسیدگی به همه بیماران ناتوان مانده‌اند.
چالش‌های پیک پنجم
گزارش‌های میدانی نیز حاکی از آن است که در پیک پنجم همه‌گیری ویروس کرونا دراستان مرکزی و به‌ویژه شهر اراک، بسیاری از مبتلایان سرپایی یا نشسته روی صندلی سالن‌ها تحت درمان قرار می‌گیرند. با قرمزشدن وضعیت همه‌گیری ویروس کرونا در بیشتر شهرستان‌های استان، روزانه حدود 500نفر مبتلا به ویروس کرونا دراین استان شناسایی می‌شوند که مراکز درمانی ظرفیت پذیرش این حجم از مبتلایان درکنار دیگر بیماران را ندارند. درحال‌حاضر 16بیمارستان فعال در استان مرکزی وجود دارد که از این تعداد، 12بیمارستان دولتی، 2بیمارستان خصوصی و 2بیمارستان نیز زیرپوشش سازمان تأمین‌اجتماعی هستند. این درحالی‌است که با همه‌گیری ویروس کرونا، این مراکز بارها با تکمیل ظرفیت مواجه و کادر درمانی استان برای ارائه خدمات به بیماران کم‌توان شده‌اند.

بضاعت کم مراکز درمانی
معاون درمان دانشگاه علوم‌پزشکی اراک دراین باره به خبرنگارهمشهری می‌گوید: در پیک پنجم همه‌گیری ویروس کرونا رعایت پروتکل‌ها به‌شدت کاهش یافته و برگزاری مراسم و میهمانی سبب افزایش کم‌سابقه مبتلایان شده‌است. این درحالی‌است که برخلاف موج‌های قبلی کرونا، بیماران غیرکرونایی اعم از بیمارن ترومایی، بیماران قلبی و... نیز افزایش یافته‌اند. بنابراین پیش‌بینی می‌شود درصورت رعایت نکردن پروتکل‌ها ازسوی شهروندان، بار دیگر به‌صورت جدی با کمبود تخت در استان مواجه شویم. «بهمن صادقی سده» می‌افزاید: در موج اول همه‌گیری ویروس کرونا، کمبود تخت ویژه به‌شدت محسوس بود، اما دراین مدت تخت‌های ویژه از 60 به 120عدد افزایش یافته‌است. در موج دوم نیز با کمبود دستگاه‌های اکسیژن‌ساز مواجه بودیم و توانستیم 10دستگاه برای مراکز درمانی استان تأمین کنیم. وی اظهار می‌کند: استان مرکزی در میزان فضاهای درمانی بضاعت چندانی ندارد و در بهترین شرایط می‌توان 600 تا700تخت در بخش‌های مختلف دولتی، خصوصی و تامین‌اجتماعی موجود در مرکز استان را به بیماران مبتلا به ویروس کرونا اختصاص داد.

تعداد تخت‌های روان؛ نصف میانگین کشوری
رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی اراک نیز به خبرنگارهمشهری می‌گوید: سرانه زیرساخت‌های درمانی در استان مرکزی در بخش‌های مختلف، متفاوت است. در بخشی از این زیرساخت‌ها مانند تخت‌های درمانی موجود، هم‌سطح میانگین کشوری هستیم، درحالی‌که نسبت تخت‌های روان موجود به ازای هر 100هزارنفر، 5/5تخت است، درصورتی‌که براساس استانداردهای کشوری این رقم باید 5/12تخت باشد. به‌گفته «محمد جمالیان»، با همه‌گیری ویروس کرونا و افزایش مراجعه به مراکز مشاوره‌ای و درمانی اعصاب و روان، کمبود تجهیزات این حوزه نیز محسوس‌تر شده‌است. وی می‌افزاید: از ابتدای همه‌گیری ویروس کرونا بارها با تکمیل ظرفیت بیمارستان‌ها مواجه شده‌ایم. در موج اول، بیمارستان آیت‌الله‌خوانساری با 134تخت، به‌عنوان مرکز ویژه کرونا انتخاب شده بود و همه بیماران بخش‌های کموتراپی و هموتراپی این بیمارستان به مرکز درمانی امیرالمومنین(ع) منتقل شدند، اما با توجه به تکمیل ظرفیت بیمارستان آیت‌الله خوانساری در کم‌تر از چند روز، از بیمارستان‌های حضرت‌ولی‌عصر(عج)، حضرت‌امیرالمومنین (ع)، امیرکبیر و آیت‌الله طالقانی نیز استفاده شد.  جمالیان ادامه می‌دهد: در واقع  با لغو اعمال جراحی الکتیو در بیمارستان حضرت‌ولی‌عصر(عج)، اعمال محدودیت‌های کرونایی، تعطیلی اصناف و کاهش موارد ترومایی و تصادف‌ها، امکان پذیرش این شرایط فراهم شده بود. وی بیان می‌کند: در موج‌های بعدی همه‌گیری ویروس کرونا به‌صورت‌ مداوم با مشکلاتی روبه‌رو بودیم، به‌طوری‌که در موج چهارم به‌دلیل کمبود تخت، عمل جراحی الکتیو چشم و ENT در بیمارستان امیرکبیر لغو و بخش‌های بستری آن به کرونا اختصاص یافت. رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی اراک درباره کمبود تخت‌های بیمارستانی در موج پنجم کرونا نیز می‌گوید: درحال‌حاضر که در موج پنجم همه‌گیری ویروس کرونا هستیم، همچنان بیمارستان امیرالمومنین(ع) با همه ظرفیت مرکز اصلی خدمت‌رسانی به بیماران کرونایی است و مقرر شد کمبود تخت‌های ویژه، به‌میزان حدود 70تخت در بخش اطفال و بزرگسالان از دیگر بیمارستان‌ها جبران شود و همه بیماران داخلی غیرکرونایی به بیمارستان حضرت‌ولی‌عصر(عج) منتقل شوند.

کمبود تخت‌ و پرستار
جمالیان همچنین عنوان می‌کند: با توجه به اینکه ظرفیت بیمارستان حضرت‌ولی‌عصر(عج) به‌دلیل افزایش موارد ترومایی و تصادف‌ها درحال‌حاضر تکمیل است، نگرانی بابت کمبود تخت‌های بستری و ویژه دراین بیمارستان وجود دارد. وی‌ تصریح می‌کند: نمایندگان استان در مجلس شورای‌اسلامی، استاندار مرکزی و رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در تأمین اعتبار موردنیاز برای تکمیل پروژه بیمارستان حضرت‌ولی‌عصر(عج) همکاری زیادی داشتند و امیدواریم با این اقدام‌ها، هرچه زودتر این طرح تکمیل شود تا در بستری بیماران ترومایی هیچ مشکلی نداشته باشیم. رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی اراک از کمبود متخصص داخلی، متخصص عفونی، متخصص جراحی و متخصص رادیولوژی در شهرستان‌های اراک خبر می‌دهد و می‌گوید: برای جبران کمبود نیروهای مامایی در مرکز آموزشی درمانی آیت‌الله طالقانی درحال پیگیری هستیم تا با انجام فرایند اداری، برای جذب نیروهای پیمانی از طریق آزمون استخدامی اقدام شود.
جمالیان اظهار می‌کند: در پیک پنجم همه‌گیری ویروس کرونا نیاز به اعزام پرستار به مرکز آموزشی درمانی آیت‌الله خوانساری برای بخش مگا آی.سی.یو احساس شده‌است که درحال پیگیری و اعزام نیرو هستیم.

نقش ویژه خیران 
جمالیان نقش خیرین در تأمین فضاهای فیزیکی درمانی استان را پررنگ می‌داند و می‌گوید: خیران در ساخت بخش‌ها و قسمت‌های موردنیاز دانشگاه حضور ویژه‌ای داشتند، به‌ویژه در چند مرحله توسعه بیمارستان آیت‌الله خوانساری و تأمین تجهیزات در بیمارستان‌های تابعه که با کمک این خیران بیش‌از هزارمترمربع ساخته و تکمیل شده‌است.

این خبر را به اشتراک بگذارید