• جمعه 21 دی 1403
  • الْجُمْعَة 10 رجب 1446
  • 2025 Jan 10
پنج شنبه 6 اردیبهشت 1397
کد مطلب : 13795
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/p2Zm
+
-

مخالفت معاون وزیر ارشاد با مصوبه انحصار صوت و تصویر برای صداوسیما

سلطانی‌فر: تأکید سازمان صداوسیما بر مدیریت فضای مجازی در حوزه صوت و تصویر به هیچ‌وجه قابل‌قبول نیست

رسانه
مخالفت معاون وزیر ارشاد با مصوبه انحصار صوت و تصویر برای صداوسیما

معاون امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روز گذشته در نخستین نشست مشترک با اصحاب رسانه به موضوع مصوبه انحصار صدور مجوز مؤسسات فعال در زمینه صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی برای سازمان صداوسیما که اخیرا در کمیسیون فرهنگی مجلس به تصویب رسید، واکنش نشان داد. تصویب این مصوبه در کمیسیون فرهنگی مجلس (در روز شنبه) با واکنش‌های بسیاری روبه‌رو شد تا آنجا که بلافاصله بعد از مطرح شدن این موضوع، وزیر ارتباطات و یکی از نمایندگان مجلس علیه آن افشاگری کردند. از دیدگاه منتقدان این مصوبه به‌دنبال ایجاد انحصار برای سازمان صدا و سیماست.

به گزارش همشهری، معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد روز گذشته در نشست خود با رسانه‌ها در واکنش به این مصوبه گفت: انحصار صدور مجوز مؤسسات فعال در زمینه صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی برای سازمان صداوسیما، هم نیاز به تعیین مصادیق و مدل اقتصادی تعریف شده دارد و هم برخلاف سیاست‌های عمومی نظام و دولت در زمینه حمایت از فعالان بخش خصوصی، تولید محتوای بومی و حمایت از جوانان فعال در فضای مجازی است. محمد سلطانی‌فر ایجاد انحصار برای سازمان صداوسیما در حوزه فعالیت‌های صوتی و تصویری در فضای مجازی را مغایر با مأموریت‌های شورای‌عالی فضای مجازی به‌عنوان عالی‌ترین مرجع تصمیم‌گیری و هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی در حوزه فضای مجازی و سیاست‌های کلی نظام مبنی بر عقب‌نشینی دولت و دستگاه‌های حاکمیتی در تصدی‌گری و واگذاری امور مختلف به مردم، تشکل‌های مردمی و صنفی دانست و تأکید کرد: قطعا با هرگونه انحصار در فعالیت‌های فراگیر مردمی که امروزه به مدد پیشرفت‌های تکنولوژیک به‌راحتی در اختیار همگان است، مخالف هستیم.

معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه سازمان صداوسیما نمی‌تواند مرجع صدور مجوز برای فعالیت‌های خارج از این سازمان به‌صورت فراگیر باشد، گفت: اگرچه در متن مصوبه اخیر، ابهامات فراوانی وجود دارد که عدم‌توضیح درباره آن قطعا مشکل‌ساز خواهد بود اما تأکید سازمان صداوسیما بر مدیریت فضای مجازی در حوزه صوت و تصویر به هیچ‌وجه قابل‌قبول نیست؛ چرا‌که کارشناسان و فعالان رسانه‌ای معتقدند آینده رسانه‌ای در جهان و ایران بر مبنای مولتی‌مدیا شکل خواهد گرفت.

سلطانی‌فر در ادامه گفت: آنچه صدا‌و‌سیما می‌تواند انجام دهد، راه‌اندازی رادیو و تلویزیون خصوصی یا تلویزیون اینترنتی است که انحصارش در اختیار صداوسیماست و با برنامه‌های ویدئویی درخواستی(VOD) و همچنین با محتواهای کاربر‌محور(UGC) تفاوت ماهوی دارد.
او تأکید کرد: وزارت ارشاد معتقد است که انحصار صداوسیما تنها محدود به بحث تلویزیون اینترنتی(IPTV) است.

معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هیأت نظارت بر مطبوعات براساس قانون، متولی صدور مجوز برای مطبوعات و نشریات الکترونیک است که به صراحت در قانون مطبوعات توضیح داده شده و می‌توانند در قالب‌های نوشتار، صدا و تصویر فعالیت کنند. با توجه به اقدامات فراقانونی که در سال‌های اخیر توسط سازمان صداو سیما براساس تفسیر اشتباه از استفساریه شورای نگهبان درخصوص اصول 44و 175قانون اساسی و قانون نحوه اداره صدا‌وسیما در زمینه محدودسازی فعالیت پایگاه‌های خبری و خبرگزاری‌ها و مؤسسات رسانه‌ای دیگر در زمینه انتشار فیلم و صوت انجام شده، به‌نظر می‌رسد انحصار صدور مجوز انتشار صوت و تصویر فراگیر در اختیار صدا و سیما باعث ایجاد اختلالی عظیم در اطلاع‌رسانی و فعالیت رسانه‌های دارای مجوز از هیأت نظارت بر مطبوعات که یگانه نهاد اعطای مجوز رسانه است، باشد.

شائبه درآمدزایی با ایجاد انحصار برای صدا و سیما

سلطانی‌فر با بیان اینکه شائبه درآمدزایی گسترده از اعطای این انحصار در کنار موضوع اعتماد فعالان فضای مجازی وابسته به بخش خصوصی به سازمان صدا‌وسیما با توجه به برخوردهای قبلی با این رسانه‌ها، ازجمله موضوعاتی است که باید به دقت بررسی شود، ادامه داد: این طرح درصورت تصویب نهایی، علاوه بر اینکه به‌علت رقابت نابرابر سازمان صداوسیما به‌عنوان یک نهاد حاکمیتی-دولتی با بخش خصوصی برخلاف سیاست‌های کلی اصل 44قانون اساسی است، ضمن گسترش تصدی‌گری انحصاری، بازار فعالان بخش خصوصی را کوچک و پرهزینه‌تر می‌کند. او گفت: امروز عرصه فعالیت‌های صوتی و تصویری در فضای مجازی بسیار سهل و در دسترس شده و این به مدد پیشرفت تکنولوژی است؛ مضاف بر این و مطابق سیاست‌های کلی فضای مجازی و با تأکید وزیر محترم ارتباطات، تصویب نهایی این قانون، مانع بزرگی در تحقق لایه‌های خدمات و محتوای شبکه ملی اطلاعات خواهد بود. به‌عبارتی شاهد خروج سرمایه‌های اصلی کشور-جوانان مستعد- از فعالیت در این عرصه و رشد فعالیت‌های زیرزمینی و خارج از چارچوب‌های نظام خواهیم بود. معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در شرایطی مخالفت خود را با مصوبه کمیسیون فرهنگی مجلس اعلام کرد که وزیر ارتباطات، محمد‌جواد آذری‌جهرمی هم در ادامه مخالفت‌هایش با این مصوبه دیروز در جمع خبرنگاران گفت: ‌هرگونه قانونگذاری قبل از تبیین و تعریف «صوت و تصویر فراگیر» باعث مشکلاتی در مدل اقتصادی و مدل توسعه‌ای لایه خدمات و محتوا در شبکه ملی اطلاعات می‌شود. مرجع تعریف صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی، شورای‌عالی فضای مجازی است و باید پس از تبیین این موضوع درباره آن قانونگذاری کرد. به نوشته ایرنا، او گفت: پیشنهاد ما این است که این تعریف در شورای‌عالی فضای مجازی تصویب شده و بعد نظام قانونگذاری براساس این تعریف تدوین شود. هرگونه قانونگذاری قبل از تبیین این عبارت، باعث مشکلاتی در مدل اقتصادی و مدل توسعه‌ای لایه خدمات و محتوا در شبکه ملی اطلاعات می‌شود. به گفته او، یکی از پیامدهای این انحصار، توقف رشد تولید محتوا در شبکه ملی اطلاعات است؛ صدا و سیما می‌خواهد تنظیم مقررات، تصدی‌گری و مالکیت در حوزه صوت و تصویر را به‌صورت یکجا در دست بگیرد و براساس این رویه، قرارداد بسته، مزایده‌ای برگزار کرده و 5پیمانکار انتخاب کرده‌اند.

پرداخت یارانه مطبوعات و‌ تخصیص ارز برای کاغذ روزنامه‌ها

یکی از مباحث دیگری که دیروز در نشست معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد با خبرنگاران مطرح شد، موضوع واریز یارانه مطبوعات بود. سلطانی‌فر از واریز یارانه به‌حساب مدیران مسئول رسانه‌ها در ماه‌های پایانی سال گذشته و آخرین وضعیت لایحه نظام رسانه‌ای خبر داد و گفت: در 3‌ماه گذشته برای ۲۵۰۰ رسانه، یارانه تعریف و پرداخت شده است. بعضی از این پرداخت‌ها در یک نوبت و بعضی هم در 2 یا 3 نوبت بوده است.  علاوه بر این، سلطانی‌‌فر از حل مشکل کاغذ برای روزنامه‌ها و طراحی دکه‌های جدید مطبوعاتی طبق استاندارد‌ها برای ساماندهی و توسعه شبکه توزیع نشریات خبر داد و گفت: کاغذ روزنامه معمولا بیش از ۴۰ درصد هزینه‌ها را به‌خود اختصاص می‌دهد لذا با گرانی کاغذ فورا پیگیر این موضوع شدیم و توانستیم ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای واردات کاغذ تخصیص دهیم.

معاون مطبوعاتی در ادامه به انتقاد از شبکه توزیع روزنامه‌ها در کشور پرداخت و ابراز کرد: شبکه توزیع همان روال ۸۰ سال پیش را طی می‌کند درحالی‌که فناوری تغییر کرده و باید روش‌های جدید را در ارسال رسانه برای مردم به‌کار گیریم؛ لذا در این زمینه تفاهمی با شرکت پست انجام شد تا ارسال پستی مطبوعات برای مشتریان با تعرفه‌های مناسب صورت گیرد. در پایان سلطانی‌فر از ارائه اینترنت بدون فیلتر به خبرنگاران خبر داد و گفت: 2فهرست تقاضا از سوی رسانه‌ها به ما رسیده که مجموعا ۳۱۹ خبرنگار تقاضای اینترنت بدون فیلتر را داشته‌اند. معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد با تأکید بر اینکه چنین اقدامی با مصوبه شورای‌عالی فضای مجازی که تاکنون اجرایی نشده بود، صورت می‌گیرد، خاطر‌نشان کرد: روال کار به این شکل است که ما مشخصات خبرنگاران متقاضی را که شامل شماره تلفن همراه آنان می‌شود به کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ارائه می‌کنیم و با هماهنگی‌های این کمیته با وزارت ارتباطات، خدمات اینترنت بدون فیلتر روی تلفن همراه آنان فعال می‌شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید