گوشت و مرغ روی دور تازه افزایش قیمت
گزارش میدانی همشهری از قیمت خردهفروشی گوشت قرمز و مرغ نشان میدهد که نرخ هر کیلوگرم مرغ تازه آماده طبخ که تا هفته گذشته در محدوده 38تا 40هزار تومان بود، دیروز در برخی از مناطق شهر تهران به مرز 43هزار تومان رسیده و گوشت گوسفندی و گوساله نیز 15درصد گرانتر شده است
با تداوم سیر صعودی قیمت گوشت قرمز و مرغ نرخ هر کیلوگرم گوشت گوسفندی و گوساله با افزایش 20تا 25هزار تومانی نسبت به هفته گذشته مواجه شد و قیمت مرغ با افزایش 3تا 5هزار تومانی به مرز 43هزار تومان رسید.
به گزارش همشهری، دور تازه افزایش قیمت گوشت قرمز و مرغ که از دو هفته گذشته بهدلیل مشکلات تامین نهادهها و کاهش عرضه آغاز شده بود از ابتدای هفته جاری نیز تداوم یافت؛ افزایش قیمتی که موجب عبور نرخ هر کیلوگرم گوشت مرغ تازه از سقف 43هزار تومان در برخی مناطق شهر تهران، تداوم عرضه چندنرخی و شکاف حدود 10هزار تومانی نرخ مصوب و بازار این ماده پروتئینی شد. همچنین با وجود محدودیتهای عرضه مرغ قطعهبندی شده، همچنان انواع سینه، فیله، کتف، جوجه کباب زعفرانی و... در سایه کمبود نظارتها با نرخهای بالایی به مشتریان عرضه میشود. بازار گوشت قرمز گوسفندی و گاوی نیز که طی یکماه گذشته بهدلیل رشد عرضه ناشی از کشتار دامهای مولد و نارس ثبات نسبی قیمت را تجربه کرده بود طی 2هفته اخیر متاثر از برخی تصمیمات مانند آزادسازی صادرات دام سنگین و تنگتر شدن حلقه تامین و افزایش قیمت نهادههای تولید افزایش 20تا 25هزار تومانی قیمتها را شاهد بود. این افزایش قیمتها در حالی است که تولیدکنندگان دام و طیور از نبود کمبودی برای تولید و عرضه این اقلام خبر داده و تأکید میکنند که افزایش اخیر قیمت گوشت قرمز و مرغ ناشی از کمبود و گرانی نهادههای تولید و سودجویی برخی فروشندگان در مراحل کشتار و عرضه گوشت و مرغ است. تازهترین دیدگاههای دستگاههای نظارتی در مورد برخورد با تخلفات گرانفروشی و کمفروشی نیز حاکی از صدرنشینی مواد پروتئینی در فهرست برخورد با این تخلفات در تیرماه امسال است. بهنحوی که بهگفته سعید محمدیپور، معاون نظارت و بازرسی سازمان صمت استان تهران، بیشترین عناوین تخلف مکشوفه در بازرسیهای تیرماه، گرانفروشی، کمفروشی، تقلب و عدمصدور فاکتور معتبر بوده و کالایی که بیشترین تخلف را داشته نیز اقلام پروتئینی و موادغذایی بوده است.
از مرغ 43هزار تومانی تا شقه گوسفندی 150هزار تومانی
گزارش میدانی همشهری از قیمت دیروز خردهفروشی گوشت و مرغ در مغازههای سطح شهر حاکی از تندتر شدن تب افزایش قیمت این اقلام از روزهای پایانی هفته گذشته، تداوم این روند و داغتر شدن بازار عرضه چندنرخی این اقلام در مناطق مختلف شهر تهران در روزهای ابتدایی هفته جاری است. بررسی قیمت خردهفروشی هر کیلوگرم مرغ تازه در مناطق تهرانسر و شهرک آپادانا نشان میدهد که مرغفروشیهای این مناطق هر کیلوگرم مرغ آماده طبخ را به ترتیب با قیمت 39تا 43هزار، ران مرغ 32تا 41هزار، سینه مرغ 65تا 83هزار و هر کیلوگرم گوشت بوقلمون کامل را به نرخ 60تا 72هزار تومان به مشتریان عرضه میکردند. همچنین قیمت خردهفروشی گوشت قرمز گوسفندی و گاوی در این مناطق حاکی از افزایش 20تا 25هزار تومانی قیمت این اقلام از هفته گذشته تاکنون است بهنحوی که در منطقه تهرانسر هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی به قیمت 135هزار، ران گوسفندی 148هزار، سردست گوسفندی 168هزار و گوشت ران گوساله 175هزار، سردست گوساله 160هزار و چرخکرده مخلوط گوساله به قیمت 155هزار تومان عرضه میشد. اما قیمت هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی در شهرک آپادانای تهران 150هزار، ران 175هزار، سردست 175هزار و هر کیلوگرم گوشت ران گوساله 175هزار، سردست 170هزار و چرخکرده مخلوط گوسفندی و گوساله 160هزار تومان بود.
ضعف مدیریت و گرانفروشی مرغ
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور با بیان اینکه گرانفروشی گوشت مرغ به مدیریت نامناسب شبکه توزیع بازمیگردد، گفت: قیمت واقعی گوشت مرغ باید بین ۲۷هزارو۵۰۰ تا ۲۸هزار تومان باشد. مرغ به میزان کافی در کشور در حال تولید است و کمبودی نداریم، اما با توجه به اینکه هر کیلوگرم مرغ زنده از تولیدکنندگان درب مرغداریها ۱۷هزارو۱۰۰تومان خریداری میشود، عرضه آن در بازار به قیمت ۳۵ تا ۴۰هزار تومان گرانفروشی و اجحاف در حق مصرفکننده است. محمدعلی کمالی سروستانی، با اشاره به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای نهادههای تولید از جمله ذرت و کنجاله، افزود: با این حال هزینههای تولید هر کیلوگرم گوشت مرغ به ۱۹هزارو۹۰۰ تومان رسیده و این محصول درب کشتارگاه ۲۶هزار تومان به فروش میرسد. در نهایت مصرفکننده نباید رقمی بیشتر از ۲۷هزارو۵۰۰ تا ۲۸هزار تومان را برای گوشت مرغ بپردازد درحالیکه اکنون در خردهفروشیها شاهد قیمت ۳۵هزار تومانی و بالاتر در هر کیلوگرم مرغ هستیم. رئیس هیأتمدیره اتحادیه سراسری اتحادیههای صنعت مرغداری کشور نیز با بیان اینکه مرغ از مرغداری با قیمت ۱۸ الی ۱۹هزار تومان خریداری میشود اما در بازار با قیمت کیلویی ۴۰هزار تومان بهدست مردم میرسد، گفت: این در حالی است که قیمت مصرفکننده هر کیلوگرم مرغ باید حداکثر ۲۵هزار تومان باشد. حسین فاطمی افزود: مشکل گرانی مرغ به 2بخش توزیع نهادهها و بخش مدیریتی بازمیگردد. متأسفانه قوانین بیجا اجازه انجام کاری را به ما نمیدهد. اتحادیه بهعنوان کارفرما توانایی انجام هیچ اقدامی را ندارد و از آنها نباید توقع انجام کاری را داشت. او افزود: مثلاً در ظرف مدت یکماه از سوی وزارت جهادکشاورزی ۲بخشنامه متناقض صادر شده است. ما مشکلی در تولید نداریم اما وقتی مرغداری نهاده را خریداری کرده و ۴۰ روز طول میکشد تا نهادهها بهدست او برسد، باید چگونه تولید کند؟ فاطمی گفت: باوجوداین اکنون مرغدارها مرغ خود را با قیمت عادلانه به کشتارگاهها میفروشند یعنی مرغ از مرغداری با قیمت کیلویی ۱۸الی ۱۹هزار تومان خریداری میشود اما در بازار با قیمت کیلویی ۴۰هزار تومان بهدست مردم میرسد، درصورتیکه این قیمت باید حداکثر کیلویی ۲۵هزار تومان باشد.
افزایش ۱۵درصدی قیمت گوشت
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی با بیان اینکه نبود نهاده دام در بازار، دامدار را دچار مشکل کرده است گفت: با این شرایط دامدار دیگر قادر به نگهداری دام نبوده و مجبور میشود دامها را در وزنهای پایین به بازار عرضه کند که این موضوع نگرانکننده و ممکن است در 6ماهه دوم امسال با کمبود دام سبک و سنگین مواجه شویم. علیاصغر ملکی افزود: اکنون عرضه گوشت به اندازه کافی صورت میگیرد و کمبودی نداریم اما قیمتها نسبت به قبل از عید قربان ۱۵درصد افزایش داشته است. او درباره صدور مجوز صادرات دام سنگین افزود: دام سنگین در هفتهای که گذشت ۳۰هزار تومان افزایش قیمت داشته و اگر صادرات انجام شود قیمتها بازهم افزایش پیدا میکند. اکنون شرایط واردات گوشت را نداریم، زیرا درصورتی که بخواهیم گوشت را با ارز نیمایی وارد کنیم با قیمت بیشتر و کیفیت پایینتر امکانپذیر است و در این شرایط باید نهادههای تولید را به دامدار برسانیم تا دام مولد کشتار نشود و گوشت قرمز کشورمان را که بهترین گوشت دنیاست با گوشتهای وارداتی بیکیفیت جایگزین نکنیم. ملکی افزود: ممکن است صادرات دام سنگین و تامین آن در 6ماه دوم امسال را مختل کند و بهترین راهکار تحویل نهاده به دامدار است تا دام سبک را در وزن پایین ۱۲کیلوگرم بهخاطر نبود نهاده ذبح نکند. رئیس اتحادیه دام سبک کشور با بیان اینکه متأسفانه طی 2سال اخیر بیتوجهی گستردهای به حوزه کشاورزی صورت گرفته و دولت سیزدهم با بحران تامین مرغ و گوشت مواجه خواهد شد، گفت: شرکت پشتیبانی امور دام بهدلیل محدودیت اعتبارات قادر به خرید توافقی دامهای تولیدکنندگان نیست. افشین صدردادرس افزود: دولت آینده یکشبه قادر به ساماندهی اوضاع نخواهد بود و باید با مشارکت تشکلهای صنفی برنامهریزی دقیقی در این حوزه انجام شده و شاهد پراکندهکاریها نباشیم. او افزود: یکی از راهکارها این است که برای تامین نهادهها از سایر نهادها، ارگانها و بنیادهایی که خارج از دولت فعالیت اقتصادی میکنند و در بخش کشاورزی نیز فعال هستند، دعوت شود تا با استفاده از اعتبارات و ظرفیتهایی که دارند، دامها را خریداری کنند و به این ترتیب علاوه بر اینکه دام مازاد جمعآوری میشود و تولیدکننده زیان نمیکند، ذخایر گوشت نیز برای مصرفکننده تأمین خواهد شد.