روحانی: برداشتن تحریمها دست خودمان است
رئیسجمهور: میگویند دولت خوب کار نکرد و مدیریت ضعیف بود؛ هیچکس نمیآید توضیح دهد که ریشه این مشکلات کجاست
رئیسجمهور یک روز پس از عذرخواهی بر سر کمبود برق در کشور، رفع موانع تحریمها و آثار آن بر سرمایهگذاریهای داخل کشور را به مخالفانش تذکر داد. حسن روحانی برای سومین بار در تیرماه، آماده بودن توافق احیای برجام در دولت را یادآور شد و خواهان توافق نظر مراجع بالادستی بر سر آن شد. صحبتهای روز چهارشنبه او بهدنبال وقفه دنبالهدار در مذاکرات ایران و 1+4مطرح شد. هفتمین دور این مذاکرات قرار بود در نیمه تیرماه برگزار شود و تاکنون زمان آن تعیین نشده است. روحانی در پاسخ به احاله همه مشکلات ماهها و سالهای اخیر کشور از طرف منتقدان به دولت گفت: خواستم این نکته را بهطور اساسی مردم عزیز مطلع باشند چون هر حادثهای که رخ میدهد، مرغی که سربریده میشود در عروسی و عزا دولت است. میگویند دولت خوب کار نکرد و مدیریت ضعیف بود، کارآمدی کم و زیاد بود. هیچکس نمیآید در آنجا توضیح دهد که ریشه این مشکلات کجاست. بهنظر من FATF دست خودمان است. یعنی مربوط به داخل خودمان است. میتوانیم فردا FATF را حل کنیم. روابط ما با بانکها تغییر میکند. در جنگ اقتصادی پیروز شدیم، مسئله تحریم باقی مانده است، دست خودمان است. یک بخشاش هم دست دیگران است، ولی اصل ما هستیم. همین هفته میتوانیم تصمیم بگیریم، تمام کنیم. میتواند ماهها ادامه پیدا کند که آن بحث دیگری است.
رئیسجمهور دوم تیرماه با بیان اینکه «دولت کار بزرگی انجام داده است و جنگ را به پایان رسانید» گفته بود: «دولت در سایه ایثار و فداکاری مردم و رهنمودهای مقام معظم رهبری آمریکا را پای میز مذاکره در وین کشاند و مسائل مهم را حل و فصل کردیم و اگر بخواهند و اختیارات به آقای عراقچی داده شود، همین امروز میتوانیم تحریم را تمام کنیم.» او یک روز بعد نیز گفته بود: « اگر بوروکراسی نبود، تحریم تمامشده بود. درباره تحریم، کار را دولت انجام داده و فعلا در بوروکراسی افتاده است.»
برخیها از 12مرداد بیکار میشوند
روحانی درباره ریشه مسائلی همچون کمبود آب و برق در کشور گفت: در کشور باید سرمایهگذاری شود. هر چه را که مورد نظر مردم است. اگر تولید میخواهیم در بخشی باید سرمایهگذاری شود. اگر میخواهیم در بخش کشاورزی تولید ویژهای را انجام دهیم، باید سرمایهگذاری و کار شود. اگر در بخش صنعت میخواهیم تولید خاصی مورد نظر ما باشد، باید سرمایهگذاری باشد. سرمایهگذاری یکی از اصول اساسی است. بدون سرمایه با دست خالی نمیشود کاری را انجام داد. میشود شعار بیمحتوا، شعار اگر میخواهد با محتوا باشد، نیازمندیهایی داریم که یکی از آن نیازمندیهای مهم، سرمایه است. البته چیزهای دیگر هم نیاز داریم در کنار آن، که باید ضمیمه شود که بتواند تحول اساسی را ایجاد کند. رئیسجمهور با بیان اینکه باید کاملا برای مردم توضیح داده شود که چرا نمیتوانیم سرمایه کافی را به بازار ایران بیاوریم، تأکید کرد: در سرمایهگذاری مشکل ما چیست؟ در داخل برخی مشکلات است که میشود حل و فصل کرد. اگر همه با هم هماهنگ باشند و دستگاه قانونگذاری، دولت، همه با هم باشند، آن مشکلات از بین میرود. انشاءالله امیدواریم از 12مرداد به آنطرف، هماهنگی کاملی بین 3قوه بهوجود بیاید. البته بعضیها از شغلشان میافتند و بیکار میشوند، دیگر انتقادهای عجیب و غریب و غیرمنصفانه آنها تعطیل میشود، اما در عین حال یک هماهنگی است. به قول معروف از یک تفکر، جناح و فکر، انشاءالله امیدواریم وضع بهتر شود. برخی از مشکلات در سرمایهگذاری مربوط به داخل میشود و قابل حل است. اگر قوا، همفکر و همنظر شوند. وقتی همنظر نیستند، میماند.
او با بیان اینکه لوایح FATF در جایی که اصلا فکر نمیکردیم گرفتار شد، تأکید کرد: FATF بهدست نیامد، حالا FATF نتیجهاش چه میشود؟ تا این مسئله حل نشود، روابط ما با بانکهای دنیا دچار مشکل است. ممکن است نظرات، مختلف باشد، یکی بگوید نه، بهتر است که FATF نداشته باشیم، کاری بهنظر ندارم، این یک واقعیت است در اقتصاد کشور، ببینید بیش از 190کشور دنیا بانک هایشان داخل چارچوب FATF عمل میکنند، همه هم داخل هستند. 2کشور هستیم که بیرونیم یکی کرهشمالی است و یکی ایران است. ما به داخل برگشتیم در دولت یازدهم و همین لوایح که دچار مشکل شد دو مرتبه در لیست سیاه قرار گرفتیم. ریسک کشور بالا میرود. وقتی ریسک کشور بالا میرود چهکسی میخواهد سرمایهگذاری کند.
صندوق توسعه، پول ندارد
رئیسجمهور با اشاره به اینکه 38درصد پول نفت باید در صندوق توسعه ملی ذخیره شود، گفت: با صندوق توسعه، پول به سرمایهگذار داده میشود و آدمهایی که میخواهند در بخشهای مختلف ازجمله برق، آب، فولاد و پتروشیمی و هر جایی که لازم است، میتوانند سرمایهگذاری کنند. وقتی صندوق شما پول ندارد، الان طرحهایی است که صندوق هم تصویب کرده و آماده است، اما مانده است و نمیشود اجرایش کرد، به خاطر اینکه پولش نیست. پس چه پول داخلی برای صندوق، چه پول داخلی برای بانکها، پول خارجی برای بانکهای خارجی درصورتی حاصل میشود که بتوانیم، حالا که در جنگ اقتصادی پیروز شدیم، تحریم را هم برداریم، بتوانیم FATF را نهایی کنیم. اگر همه دست بهدست هم دهیم و کمک کنیم این سریعتر حل میشود. اینجا دست خودمان است. وقتی اینجا دست ماست - به هر دلیلی. حق و ناحق را نمیخواهم بحث کنم -وقتی اجرا و عمل نمیکنیم و پول و بانک خارجی در اختیار ما نیست، صندوق توسعه خالی است و نفت نمیتوانیم بفروشیم، با بانکها نمیتوانیم رابطه خوب داشته باشیم. به خاطر FATF، نتیجهاش این میشود که سرمایه نیست.