آخرین گام در ایفای پاسخگویی مالی
پیروز حناچی ـ شهردار تهران
گزارش تفریغ بودجه سال1398 شهرداری تهران در جلسه علنی 30خرداد1400 شورایاسلامی شهرتهران به تصویب رسید. تفریغ بودجه شهرداریها ابزاری برای تعیین حداقل سطح ایفای مسئولیت پاسخگویی مدیران شهری به شهروندان و نمایندگان بهشمار میرود.
براساس مواد 65تا67 قانون شهرداریها پس از تهیه و ارائه گزارش تفریغ در شهرداری و بررسی و تصویب آن در شورای اسلامی شهر هر دو عنصر اصلی فرایند مشتمل بر ارائه گزارش و بررسی آن توسط حسابرسان منتخب شورای اسلامی شهر تکمیل میشود. ازاینرو، با تصویب گزارش تفریغ بودجه سال1398 شهرداری تهران در شورای اسلامی شهر تهران آخرین گام برای پاسخگویی در ارتباط با ایفای پاسخگویی مالی شهرداری تهران به اعضای شورای اسلامی شهر برداشته شد. در تعریفی ساده بهلحاظ مفهومی، تفریغ بودجه، گزارش مقایسه بودجه مصوب با عملکرد است؛ بهطوریکه امکان مقایسه بودجه مصوب با عملکرد واقعی و محققشده را فراهم میکند. به بیان واضحتر، یعنی اینکه خروجی نهایی یکسال هزینهکرد و عملیات شهرداری در حوزههای مختلف (عمرانی، اجرای پروژهها، خدماترسانی به شهروندان و برنامههای متنوع) به چه صورت بوده است. با ارائه گزارش تفریغ، شهروندان میتوانند ارزیابی منصفانه و واقعبینانهای از مدیران شهری مبنی بر آنچه مصوب کردهاند و آنچه در شهر اتفاق افتاده است داشته باشند. براساس گزارش تفریغ بودجه سال1398 شهرداری تهران با تحقق حدود 88درصدی درآمدها و سایر منابع مالی تامین اعتبار شهرداری تهران شاهد انجام فعالیتهای متنوع و گسترده شهرداری تهران برای خدمترسانی به شهروندان در بخشهای مختلف عمرانی، خدمات شهری، حملونقل عمومی، پروژههای کوچک مقیاس و فضای سبز بودهایم و از این منظر و اداره شهر طبق شاخصهایی نظیر انضباط مالی، شفافیت، مصرف صحیح منابع و درآمدها و هزینهکرد درست انجام شده است. اعتقاد دارم مردم صاحبان اصلی شهر هستند و بایستی در جریان اقدامات و عملکرد مدیریت شهری قرار بگیرند. بر این اساس شهرداری بایستی زمینه ارائه گزارش شفاف، روان و واقعی به مردم را فراهم کند و در این خصوص با شفافیت در بودجهریزی، قانونمندی در هزینهکرد درآمدهای شهری (که آن نیز متعلق به مردم است) و انضباط مالی و نظارت بر عملکرد شهرداری، زمینه اداره مطلوب شهر را فراهم کنیم.
همانطور که میدانید رویکرد این دوره شهرداریتهران طبق وعدهها و میثاقی که از ابتدا با مردم شهر تهران داشتیم مبتنی بر شفافیت، پاسخگویی و قانونگرایی بوده است و خوشبختانه در این دوره مدیریت شهری تمام تلاشمان حرکت بر این مدار بوده است. واقعیت این است که در چارچوب اصول حکمرانی خوب بهویژه در مولفه ارائه آزادانه اطلاعات و شفافیت، پاسخگویی، قانونمداری و مشارکتپذیری اقدامات تحولآفرینِ چشمگیری توسط واحدها و همکاران پرتلاش شهرداری تهران صورت گرفته که آثار و نتایج آن را در اداره کمهزینه و بدون عارضه شهر شاهد هستیم. اقداماتی نظیر تحولات ساختاری در بودجه شهرداری، تدوین بودجه سرمایهگذاری برای اجرای پروژههای شهری و استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی، مراقبت و صیانت از منابع درآمدی شهر و حساسیتداشتن نسبت به هزینهکرد آن در بخشهای اولویتدار و تأثیرگذار در زندگی شهروندان (منابع و مصارف اختصاصی)، شفافیت بیشتر اقدامات، برنامهها و پروژههای اجراشده برای شهروندان تهرانی در این دوره محقق شده است.
شایسته است در پایان از زحمات همکاران ارجمندم در شهرداری تهران تقدیر کنم که با وجود کاهش برخی از منابع درآمدی شهرداری تهران و تحمیل برخی از هزینههای اجتنابناپذیر ناشی از پاندمی کرونا با نوآوری و مدیریت هزینهها زمینه تحقق این میزان از بودجه شهرداری تهران و خدمترسانی به شهروندان تهرانی را فراهم کردهاند.