امیرمحمد حسینی - روزنامهنگار
ششمین دور مذاکرات وین طبق گزارشها فردا به پایان میرسد. البته هنوز دیپلماتها زمانبندیای برای این دور از مذاکرات اعلام نکردهاند، اما گمانهزنیها از پایان این دور از مذاکرات در یک یا 2روز آینده خبر میدهد. دور ششم مذاکرات مثل دور پنجم با امیدواریهای زیاد آغاز نشد و همان ابتدا سیدعباس عراقچی، رئیس تیم مذاکرهکننده ایران اعلام کرد که بعید است در این دور توافق حاصل شود؛ هرچند که او و طرفین مذاکره همگی بر پیشرفت مذاکرات و سازنده بودن آن تاکید کردند و گفتند که نباید زمان را برای احیای برجام از دست داد. انتخابات ریاستجمهوری در ایران نیز به پایان رسیده و نتیجه انتخابات ممکن است حاکی از تغییر نگرش دولت نسبت به برجام و مذاکرات وین باشد؛ موضوعی که از آغاز مذاکرات نیز یکی از عوامل موثر بر تحلیل و مواضع طرفهای برجام بهویژه کشورهای غربی بود و اکنون نیز مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا به آن واکنش نشان داده و خواستار تعهد ایران به برجام شده است. از سوی دیگر هر چند تاکنون جزئیاتی از زمانبندی مذاکرات اعلام نشده اما یکی از خبرنگاران روزنامه والاستریت ژورنال مدعی شده که مذاکرات پس از پایان دور ششم بار دیگر اواسط تیرماه از سر گرفته میشود. این خبرنگار حتی از میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در وین پرسیده که احتمال توافق در ششمین سالگرد توافق هستهای یعنی ۲۴ تیرماه چقدر است؟ اولیانوف نیز در پاسخ به این سوال گفته: «موقعیت شغلی من اجازه شرطبندی نمیدهد، اما این ایده را دوست دارم که روز ۱۵ ژوئیه به عنوان یک تاریخ هدف باشد؛ روزی که ششمین سالگرد شکلگیری برجام است.» طبق گزارش والاستریت ژورنال به نقل از منابع آگاه مذاکرات همچنان به کندی پیش میرود، اما شکافها در حال کمترشدن است.
وقفهای سازنده یا اخلالگر؟
وقفه احتمالی در مذاکرات وین میتواند متأثر از عوامل مختلفی باشد که یکی از آنها انتخابات ریاستجمهوری است. از سوی دیگر ایران باید درباره تمدید یا عدم تمدید توافق با آژانس بینالمللی انرژی اتمی که موعد آن پایان خردادماه است، تصمیمگیری کند. این تصمیمها به گفته مقامات در شورای عالی امنیت ملی گرفته میشود و رئیسدفتر رئیسجمهوری نیز بهتازگی تأکید کرده که مذاکرات وین در مسیر مورد تایید نظام انجام میشود. عباس عراقچی گفته بود که امیدوار است با پایان دور ششم کشورها به جمعبندی برسند تا بتوان براساس آن در پایتختها تصمیمگیری کرد. اتحادیه اروپا نیز در همین زمینه پس از دیدار جوزب بورل، مسئول سیاستخارجی این اتحادیه با محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران بیانیهای صادر کرد. به گزارش ایسنا، در این بیانیه آمده: «مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به عنوان هماهنگکننده اجرای برجام از پیشرفتهای به دست آمده طی هفتههای گذشته درخصوص بازگشت آمریکا به برجام و چگونگی تضمین اجرای کامل و موثر این توافق از سوی تمام طرفها استقبال کرده است.» طبق این بیانیه، بورل خواستار انعطافپذیری طرفها شده و خواسته تا باتوجه به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری تعهد به برجام را ادامه دهند.
چه خواهد شد؟
مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا در توییتی نیز نوشته که «تصمیمات سخت» همچنان باقی مانده است؛ کلیدواژهای که سیدعباس عراقچی نیز بارها از آن استفاده کرده و گفته که احیای برجام مستلزم تصمیمهای سخت واشنگتن برای لغو همه تحریمها و بازگشت به توافق است. گفته شده که ترتیب اجرای تعهدات و تضمین ایران برای راستیآزمایی آن از مهمترین چالشهای دور ششم مذاکرات وین بوده است. بر این اساس ایران خواستار لغو یکباره همه تحریم و راستیآزمایی است. از سوی دیگر اما آمریکا برای لغو تحریمهای مغایر با برجام اعلام آمادگی کرده و معتقد است که بازگشت ایران به تعهدات برجامی پیچیدگیهای زیادی دارد و زمانبر است. ایران به دلیل خروج یکجانبه آمریکا از برجام در سال ۹۷ خواستار تضمینی برای عدم تکرار این اتفاق نیز شده است؛ تضمینی که طبق شنیدهها آمریکا تاکنون آن را نپذیرفته است. در چنین شرایطی مذاکرات دور ششم در آستانه پایان یافتن است و مشخص نیست که برجام در دور هفتم زنده خواهد شد یا نه.
ظریف :برجام در همین دولت به نتیجه میرسد
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان دیروز در حاشیه نشست مجمع دیپلماسی آنتالیا درباره سرنوشت برجام در دولت دوازدهم گفت: احتمالاً تا قبل از پایان کار دولت درباره برجام به توافق میرسیم. وزیر امور خارجه کشورمان توضیح داد که ما اواسط مرداد کنار میرویم و فکر میکنم به احتمال زیاد خیلی قبل از این تاریخ بتوانیم به توافق برسیم چرا که مذاکرات درباره برجام در جریان است. وی همچنین سیدابراهیم رئیسی ، رئیس جمهوری برگزیده را سیاستمداری باتدبیر توصیف کرد و افزود: او کشور را به خوبی اداره خواهد کرد. امروز حمایت از رئیسی وظیفه همه است و قطعا کارها باید با ایشان هماهنگ شود. به گزارش ایسنا،ظریف همچنین در پاسخ به سوالی که به نرخ مشارکت انتخابات جمعه اشاره داشت گفت : باور دارم بخشی از کاهش نرخ مشارکت به خاطر مسائل داخلی در ۸ سال گذشته است و بخشی از آن به خاطر این است که برخی حتی دستاوردهای دیپلماتیک ما را در برجام به عنوان یک شکست ملی نشان دادند. این به بی توجهی مردم منتهی میشود. وی ادامه داد: اگرچه این روند به شما میگوید که ما مباحثات فعالانه سیاسی در ایران داریم که متاسفانه در هیچ جای دیگر منطقه پیدا نمی شود. بنابراین، ما از بسیاری دیگر از کشورها از نظر داشتن مباحثات فعالانه سیاسی جلو هستیم و امیدوارم این به گونهای سازنده در دوره آقای رئیسی به عنوان رئیس جمهور بعدی ایران ادامه بیابد.
حاضرم به عربستان سفیر بفرستم
ظریف همچنین در این نشست درباره روابط ایران با عربستان گفت: من حاضرم همین فردا به عربستان سعودی سفیر بفرستم اما به خودشان بستگی دارد. هیچ دلیلی وجود ندارد که ما نتوانیم اختلافاتمان را با سعودیها حل و فصل کنیم. ظریف که از روز پنجشنبه برای شرکت در این مجمع به ترکیه رفته، با فواد حسین،وزیر امورخارجه عراق، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان و صلاحالدین ربانی، وزیر خارجه اسبق افغانستان و از رهبران جمعیت اسلامی این کشور دیدار کرده است. ظریف دیروز هم با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خورخه ارئاسا ، وزیر امورخارجه ونزوئلا، رادمان، وزیرخارجه کرواسی و حنیف اتمر، وزیر امور خارجه افغانستان دیدار و گفتوگو کرد.
تنفس 2 هفتهای در مذاکرات وین
مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا خواستار تعهد ایران به برجام پس از انتخابات ریاستجمهوری شد
در همینه زمینه :