• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 19 خرداد 1400
کد مطلب : 132640
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/73B2B
+
-

گزارش همشهری از پشت پرده قیمت خرده‌فروشی 30تا 35هزار تومانی مرغ

جوجه یکروزه پرچمدار گرانی مرغ شد

گزارش
جوجه یکروزه پرچمدار گرانی مرغ شد

با وجود بهبود وضعیت تامین نهاده‌های طیور مانند کنجاله سویا، ذرت، مکمل‌های غذایی و دارو از طریق توزیع در سامانه بازرگاه، رشد دلال‌بازی و افزایش دو برابری قیمت‌ها در بازار جوجه یکروزه عامل کاهش تولید و گرانی مرغ و تخم‌مرغ است.
به گزارش همشهری، حداکثر قیمت مصوب مصرف‌کننده هر کیلوگرم مرغ تازه در شرایطی 24هزار و 900تومان تعیین شده است که به‌دلیل عرضه محدود مرغ با نرخ مصوب، قیمت این محصول در بازار خرده‌فروشی به 30تا 35هزار تومان افزایش یافته است. با این افزایش قیمت و با اقدامات صورت‌گرفته برای افزایش ثبت سفارش و واردات و توزیع نهاده‌های طیور مانند کنجاله سویا و ذرت در سامانه بازارگاه، اکنون حجم ذخایر و شرایط تامین این نهاده‌ها برای مرغداران بهبود یافته است. با وجود این نبود نظارت بر توزیع جوجه یکروزه موجب کوچ دلال‌ها از بازار نهاده‌های طیور به بازار جوجه و رشد دوبرابری قیمت آن در بازار و پرچمداری این نهاده تولید در گرانی مرغ و تخم‌مرغ شده است. در شرایطی که تولید‌کنندگان از قیمت 7تا 8هزار تومانی جوجه یکروزه در بازار خبر می‌دهند، مسئولان دولتی قیمت 8 هزار تومانی این نهاده تولید را نوعی بازارگرمی توسط فروشندگان و دلال‌ها قلمداد می‌کنند. با وجود این مرغداران نسبت به تداوم مشکلات تامین نهاده‌های تولید مرغ و تخم‌مرغ و تأثیر آن بر کاهش تولید و افزایش قیمت این مواد پروتئینی در بازار خرده‌فروشی هشدار داده و تأکید می‌کنند که امکان مقابله با گرانی مرغ و تخم‌مرغ با تثبیت دستوری قیمت‌ها وجود ندارد. گزارش میدانی همشهری از بازار خرده‌فروشی مرغ نشان می‌دهد که این روزها اغلب مرغداری‌ها به راحتی اعلام می‌کنند که مرغ دولتی نداریم و نرخ هر کیلو مرغ تازه در این واحدهای صنفی به 31تا 35هزار تومان رسیده است. علاوه بر آن آزادسازی قطعه بندی مرغ موجب افزایش قیمت برخی قطعات مرغ تازه به هر کیلوگرم 65هزار تومان در بازار خرده‌فروشی شده و نرخ هر شانه 30عددی تخم‌مرغ نیز از 34تا 38هزار تومان در نوسان است.

 بازار گرمی با جوجه8هزار تومانی
 سرپرست دفتر خدمات بازرگانی معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه صفر تا صد تولید مرغ در سامانه مدیریت اطلاعات صنعت طیور رصد می‌شود، گفت: قیمت جوجه یکروزه در سامانه سماصط همان قیمت مصوب ۴۲۰۰ تومانی است، اکثر مرغداران با این قیمت جوجه تهیه کرده‌اند و قیمت‌های ۸۰۰۰، ۹۰۰۰ تومان برای جوجه یکروزه بازار گرمی توسط برخی افراد است. حسن عباسی معروفان افزود: سامانه‌ای به نام سماصط(سامانه مدیریت اطلاعات صنعت طیور) در وزارت جهادکشاورزی وجود دارد که همه اطلاعات مرغداری‌ها از جوجه‌ریزی تا مصرف دان و میزان مرغی که باید تحویل داده شود، ثبت می‌شود و معاونت امور دام وزارت جهادکشاورزی نیز از صفر تا صد آن را رصد می‌کند و مرغداری‌هایی که مجوز و پروانه بهره‌برداری نداشته باشند در این سامانه ثبت نمی‌شوند و سهمیه نهاده دولتی به آنها تعلق نمی‌گیرد. او افزود: نشت نهاده دولتی هم امکان‌پذیر نیست، زیرا تخصیص نهاده از صفر تا صد مشخص است. البته شاید قبلا در سایه نبود نظارت شدید این اتفاق رخ می‌داد ولی هم‌اکنون نشتی نهاده وجود ندارد. اگر مواردی هم باشد درصورت اعلام قابل پیگیری و برخورد خواهد بود.

قیمت 7هزار تومانی جوجه یکروزه
رئیس هیأت مدیره شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور کشور در گفت‌وگو با همشهری قیمت دیروز جوجه یکروزه را 6هزار و 900تا 7هزار تومان اعلام کرد و گفت: گرچه نرخ مصوب جوجه یکروزه 4هزار و 200تومان اعلام شده اما اکنون به‌دلیل سودجویی دلال‌ها تامین این نهاده تولید با نرخ مصوب به مصیبتی برای تولید‌کنندگان تبدیل شده است به‌نحوی که حدود هزار تومان از نرخ 7هزار تومانی هر جوجه به جیب دلال‌ها می‌رود و تنها 5هزار و 300تومان از قیمت تمام‌شده به‌دست تولید‌کنندگان مرغ مادری (جوجه یکروزه)می‌رسد. برومند چهارآیین، افزود: این وضعیت ناشی از اقتصاد دلال‌زده ایران است و واسطه‌های زیانبار عرصه را بر تولید‌کنندگان تنگ کرده‌اند، تولید‌کنندگان با واسطه‌گری قانونی مشکلی ندارند اما آنچه صنعت را دچار تنگنا کرده است جولان واسطه‌هایی است که زمانی در بازار ذرت و کنجاله سویا فعالیت می‌کردند و امروز که با راه‌اندازی سامانه بازارگاه دست آنها از این بازار قطع شده، وارد بازار جوجه یکروزه شده‌اند. رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی استان کرمانشاه، سهم جوجه یکروزه با قیمت مصوب در تولید هر کیلوگرم مرغ زنده را 13تا 16درصد و با افزایش دو برابری قیمت این نهاده تولید در بازار آزاد 21تا 25درصد دانست و افزود: برخی دلال‌ها جوجه یکروزه را از تولید‌کنندگان مرغ مادری خریداری کرده و با سودجویی به بیش از 2 برابر قیمت مصوب به مرغداران می‌فروشند. به‌گفته او اقداماتی توسط وزارت جهادکشاورزی برای ساماندهی توزیع جوجه یکروزه در حال انجام است و بخش خصوصی نیز سامانه‌هایی را به‌صورت آزمایشی در برخی استان‌ها اجرایی کرده اما هنوز مشکل رفع نشده است. چهارآیین با بیان اینکه چاره‌ای جز عرضه همه نهاده‌های تولید مرغ و تخم‌مرغ در سامانه‌ای مانند بازارگاه نداریم، افزود: در این سامانه رصد کردن نهاده‌ها آسان‌تر است و از دلال بازی نیز جلوگیری می‌شود بر این اساس یکی از پیشنهادات تشکل‌ها آن است که سامانه بازارگاه یا تیم نرم افزاری این سامانه در وزارت جهاد توزیع جوجه را بر عهده گیرد تا  وقتی تولید‌کننده وارد این سامانه می‌شود نسبت به خرید نهاده‌ها و جوجه یکروزه به‌طور یکجا اقدام کند.

 رسوب 4میلیون تنی نهاده‌ها در بنادر
رئیس هیأت مدیره شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور کشور با بیان اینکه اکنون کنجاله سویا و ذرت مورد نیاز مرغداران از ذخایر استراتژیک شرکت پشتیبانی تامین می‌شود اما هنوز درگیر مشکلات نقل و انتقال ارز هستیم، گفت: حدود 4میلیون تن نهاده در بنادر کشور رسوب کرده که رسوب طولانی‌مدت این نهاده‌ها سبب افت شدید کیفیت آن و افزایش تلفات صنعت طیور می‌شود به‌نحوی که اگر اکنون متوسط تلفات در یک دوره پرورش در دنیا 4تا 5درصد است این رقم در کشورمان به حدود 12درصد می‌رسد که یکی از دلایل آن افت شدید کیفیت ذرت سویای وارداتی است که 4‌ماه در بنادر می‌ماند. او افزود: همچنین عدم‌انتقال بموقع نهاده‌ها به استان‌ها و توزیع قطره‌چکانی آن به‌دلیل مشکلات تخصیص ارز موجب شکل‌گیری صف و نوبت تامین نهاده برای مرغداران و مشکلات آنها برای جوجه‌ریزی می‌شود. چهارآیین، گفت: یکی از کارهای خوبی که دولت انجام داده راه‌اندازی سامانه بازارگاه با وجود همه گرفتاری‌های تحریم بوده که موجب شده تا واردات نهاده‌ها به اندازه کافی باشد و این برگ زرینی در کارنامه دولت خواهد بود. به‌گفته او با وجود مشکلات تامین نهاده‌ها، نوسان تولید و افزایش قیمت‌ها هیچ وقت مرغ و تخم‌مرغ نایاب نشده است گرچه رفتار برخی مصرف‌کنندگان نیز در وضعیت کنونی بازار مرغ مؤثر بود.

دپوی 250هزار تن مرغ در یخچال خانوارها

 رئیس هیأت مدیره شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور کشور گفت: اکنون بیش از 250هزار تن گوشت مرغ در یخچال خانه‌های مردم دپو شده است این در حالی است که کل ذخایر استراتژیک شرکت پشتیبانی امورد دام حدود 70هزار تن است (4برابر کمتر از این ذخایر) و گرانی گوشت قرمز و قارچ نیز موجب شده تا فشار تقاضا بر بازار مرغ نیز افزایش یابد. چهارآیین در مورد منشأ گرانی کنونی مرغ افزود: تا 10فروردین  قیمت‌ امسال نرخ مصوب مرغ زنده درب مرغداری 14هزار و 400تومان بود و سازمان حمایت بدون هیچ مبنای علمی و کارشناسی این قیمت را به زور نگه داشته بود اما به محض آنکه قرارگاه مرغ تشکیل شد از 11فروردین‌ماه امسال قیمت مصوب مرغ زنده به 17هزار و 100تومان افزایش یافت که این امر موجب رشد تقاضا برای جوجه ریزی و قیمت جوجه یکروزه تا 9هزار تومان شد و در ادامه نرخ مصوب نهاده‌های طیور مانند کنجاله سویا و ذرت نیز به‌دلیل رشد قیمت‌های جهانی، حدود 18درصد افزایش یافت. به‌گفته او مرغی که امروز در بازار توزیع می‌شود مربوط به 45روز قبل یعنی جوجه‌ریزی اوایل اردیبهشت است که مرغداران با قیمت بالای ذرت، کنجاله سویا، هزینه حمل، جوجه یکروزه و... تولید کرده‌اند مولفه‌هایی که قیمت تمام‌شده مرغ زنده درب واحدهای تولیدی را به 21هزار تومان افزایش داد. چهارآیین افزود: با احتساب کاهش 25درصدی وزن لاشه به‌دلیل دورریز آلایش پس از کشتار مرغ، قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده در کشتارگاه با هزینه حمل بسته‌بندی و افت به 28هزار تومان می‌رسد که با درنظر گرفتن سود خرده‌فروشی و عمده‌فروشی نرخ هر کیلوگرم مرغ تازه در بازار مصرف به 30تا 31هزار تومان می‌رسد. قیمت منطقی مرغ در واحدهای خرده‌فروشی نیز 30تا 31هزار تومان است و گرچه این نرخ گران است اما گرانفروشی نیست. او افزود: علاوه بر آن حدود 30درصد مرغ مورد نیاز استان تهران در داخل این استان تولید می‌شود و حدود 70درصد باقیمانده آن از استان‌های شمالی مانند گلستان و گیلان تامین می‌شود. با این روند هزینه حمل نامعقول هزار تومانی به هر کیلوگرم مرغ تعلق گرفته و قیمت مصرف‌کننده آن را افزایش می‌دهد. علت اختلاف هزار تومانی قیمت مصرف‌کننده مرغ در بازار خرده‌فروشی (30تا 31هزار تومان) نیز همین موضوع است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید