تابستان سخت روستاهای اصفهان
بیش از 300 روستا در اصفهان منابع آبی پایدار ندارند و آب آنها با تانکر تامین میشود
حسنیه سادات مهدوی-خبرنگار
استقرار صنایع سنگین و برخورداری از شاخصهای مختلف توسعه در نگاه اول اصفهان را یکی از استانهای برخوردار کشور نشان میدهد در حالی که در سالهای خشکسالی روی دیگر سکه به نمایش گذاشته میشود. در حال حاضر بیش از 300روستا در اصفهان به دلایلی چون صعبالعبور بودن، خشکسالی و فاصله زیاد از منابع آبی، آب آشامیدنی پایدار ندارند و آب آشامیدنی آنها با تانکر تامین میشود. زمینهای زراعی و باغهای این روستاها هم در صورت تامین نشدن آب، تابستان امسال را دوام نمیآورند.
در سالهای اخیر سرمایهگذاریهایی برای ایجاد تأسیسات آبرسانی و آبرسانی پایدار در روستاها انجام شد که طرح 100-300 از جمله آنها در سال گذشته بود.
در این طرح اصلاح و بازسازی ۳۰۰ کیلومتر شبکه آب روستایی در بازه زمانی ۱۰۰ روز در دستور کار قرار گرفت. با اجرای این طرح آب آشامیدنی پایدار ۶۶روستا در اصفهان تامین شد و این روستاها سال 1400 به شبکه آب پایدار متصل شدند، اما در بقیه روستاها همچنان از آبرسانی سیار استفاده میشود.
آبرسانی سیار به 305روستا
مدیر دفتر بهرهبرداری و توسعه تأسیسات تأمین، تصفیه و خطوط انتقال آب به 305روستا اشاره میکند که در حال حاضر از ناوگان آبرسانی سیار برای تامین آب آشامیدنی آنها استفاده میشود.
مجتبی اورنگی با بیان اینکه این روستاها در نقاط مختلف استان پراکنده هستند، میگوید: ۱۸۵روستا در نایین، ۱۶۱ روستا در اردستان، ۸۵ روستا در کوهپایه، ۶۳ روستا در چادگان، ۶۰ روستا در براآن و کرارج، ۴۳ روستا در نطنز، ۳۳ روستا در بویین و میاندشت، ۲۸روستا در فریدن، ۲۳ روستا در شهرضا، ۲۱ روستا در خور و بیابانک، ۲۱ روستا در جرقویه، ۷ روستا در شاهینشهر و میمه و ۵ روستا در تیران وکرون قرار دارند.
وی توضیح میدهد: بخشی از این روستاها لولهکشی و تأسیسات آبرسانی پایدار دارند، اما به دلیل خشکسالیهای مستمر سطح آب قنوات و آبهای زیرزمینی آنها پایین آمده و در پی آن، کیفیت شیمیایی آب تنزل پیدا کرده و قابل آشامیدن نیست. در این روستاها برای مصارف بهداشت از آب لولهکشی استفاده میشود و آب آشامیدنی به وسیله تانکرهای سیار در اختیارشان قرار میگیرد.
اورنگی با تاکید بر تأثیر کمبارشی روی کیفیت آب، مشکلات تعداد دیگری از روستاها را حادتر میداند و میگوید: روستاهایی که قناتها، چشمهها و منابع دیگر آبی آنها خشک شده و امکان تأمین آب در منطقه خودشان وجود ندارد با کمآبی شدید مواجهه شدهاند و نیاز به آبرسانی سیار دارند.
گاهی شرایط اضطراری مثل وقوع سیل یا حوادث طبیعی به وجود میآید که طی آن نیاز به آبرسانی سیار وجود دارد. مدیر دفتر بهرهبرداری و توسعه تأسیسات تأمین، تصفیه و خطوط انتقال آب اصفهان اما شرایط این روستاها را موقتی میداند و توضیح میدهد: در برخی روستاها شرایط موقت نیست و به دلیل صعبالعبور بودن و نداشتن توجیه فنی و اقتصادی آبرسانی سیار انجام میشود.
حذف آبرسانی سیار
حذف آبرسانی سیار یک پروژه طولانی مدت است و پیشبینی دقیق آن امکانپذیر نیست. آبرسانی پایدار به شرایط و جنبههای مختلفی از جمله اجرا و تکمیل طرح دوم آبرسانی اصفهان بزرگ، وضعیت خشکسالی در سالهای آینده، میزان تخصیص و تحقق اعتبار عمرانی و ملی برای پروژههای بزرگ آبرسانی روستایی و.... بستگی دارد.
مدیر دفتر بهرهبرداری و توسعه تأسیسات تأمین، تصفیه و خطوط انتقال آب اصفهان در این باره میگوید: برنامههای حذف آبرسانی سیار در آبفای استان اصفهان بیشتر متمرکز بر اجرای طرحهای آبرسانی مجتمعهای روستایی است که مهمترین آنها در شهرستانهای نایین، اردستان و خور در حال انجام است. در صورت تحقق اعتبار و اجرای کامل طرحها تعداد زیادی از روستاهای این شهرستانها از آب پایدار برخوردار میشوند.
با وجود تنش آبی در اصفهان، امسال تعداد روستاهایی که با کمآبی و بیآبی مواجه میشوند، بیشتر خواهد شد. اورنگی میگوید: با توجه به تنش آبی برنامهریزیهایی برای استفاده از منابع جایگزین داخلی، شبکه های موازی و مشترک، اصلاح شبکه و پروژههای کاهش هدررفت انجام شده و همچنین استفاده از آبرسانی سیار هم یکی از گزینههاست.