خسارت سیل و توفان به روستاهای3 استان
بارشهای چند روز اخیر خسارتهایی را به روستاهای اهر در آذربایجانشرقی و اسفراین و شیروان در خراسانیشمالی وارد کرد و توفان شن هم موجب مسدود شدن راههای ارتباطی در چند روستای کرمان شد
اعلام هشدار نارنجی از سوی سازمان هواشناسی در نیمههای هفته گذشته، خبر از احتمال وقوع حوادث ناگوار بر اثر رگبار، تگرگ و سیل در استانهایی مانند آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، کردستان و کرمانشاه داد. با آغاز بارشها از دوشنبه 3خرداد تا پنجشنبه 6خرداد شهرستان اهر و روستاهایش در آذربایجانشرقی و اسفراین و شیروان در خراسانیشمالی خسارتهای شدیدی را گزارش کردند. در این میان آسیب به واحدهای مسکونی و اراضی باغی و زراعی مشکلات بسیاری را برای اهالی این مناطق ایجاد کرد.
تسهیلات بلاعوض برای منازل آسیبدیده
شهرستان اهر در هفتهای که گذشت 2بار سیل را تجربه کرد؛ یکبار دوشنبه 3خرداد و یکبار پنجشنبه 6خرداد. در این حوادث آنطور که رسول خدابخش، فرماندار اهر گفته 30روستا دچار آسیب شده است. مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان شرقی درباره خسارت این سیلاب به همشهری میگوید: 150واحد مسکونی و تجاری در اهر دچار آبگرفتگی شد که از میان آنها 2واحد مسکونی دچار نشست و تخریب شده است. هماکنون ساکنان این واحدهای مسکونی اسکان موقت داده شدهاند و با پیگیری فرمانداری اهر قرار است بانک مسکن تسهیلات بلاعوض و کمبهره در اختیار مالکان آنها قرار دهد. پس از ارائه فرمهای درخواستی از سوی مالکان این واحدها، تسهیلات به سرعت در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت تا خانههایشان را بازسازی کنند. محمدباقر هنربر، با بیان اینکه باقی واحدهای مسکونی و تجاری اهر رفع آبگرفتگی شدهاند، میافزاید: بعضی معابر شهر هم بسته شده بود که به سرعت باز شد تا شهروندان بتوانند رفتوآمد کنند. وی همچنین درباره انتشار خبری مبنی بر تخریب چادر عشایر بر اثر سیل توضیح میدهد: فقط یک خانواده عشایر که زودتر از دیگر عشایر کوچ خود را آغاز کرده بود، دچار سیل شد که به دستور فرمانداری و از سوی هلال احمر چادر، موکت و دیگر اقلام مورد نیاز در اختیار آنها قرار گرفته است. باقی عشایر استان پس از 15خرداد کوچ خود را آغاز خواهند کرد و مشکلی ندارند. مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه بخش زیادی از باغها و مزارع اهر در اثر سیل آسیب دیده است، میگوید: مزارع شهرستان که در آنها گندم، جو و یونجه کشت میشد و همچنین باغهای سیب، آلبالو، گیلاس، هلو و شلیل در سیل آسیب دیدهاند که از مجموع آنها 3775تن محصول بین 30تا 100درصد دچار خسارت شده است. البته این آمار خسارت اولیه است و برآورد بعدی ما از خسارتها فردا یکشنبه مشخص خواهد شد. هنربر خسارت دامی را مربوط به بارشهای روز 3خرداد میداند و در اینباره میگوید: متأسفانه 150راس از دامهای سنگین و سبک روستاییان این شهرستان تلف شده است. همچنین 2واحد مسکونی روستایی نیز آسیب دیده است که پس از برآورد نهایی خسارت آنها جبران خواهد شد. وی با تأکید بر اینکه در این حوادث هیچ خسارت جانی اتفاق نیفتاده و زیرساختهای استان نیز سالم هستند، میافزاید: مدیریت بحران استان همه هشدارهای هواشناسی را به اطلاع ادارهها و نهادهای شهری و روستایی میرساند تا اقدامات لازم برای پیشگیری و کاهش خسارات انجام شود.
تگرگ و سیل در خراسان شمالی
بهگفته مهدی کرامتی، فرماندار اسفراین سیل به ۱۷واحد مسکونی و حوزه کشاورزی 4روستای بخش مرکزی این شهرستان و همچنین به حدود ۱۲واحد مسکونی در روستاهای رویین و دهک خسارت وارد کرده است. بهدلیل مشکلات فنی پل روستای دهک و ورود سیل به داخل روستا علاوه بر خسارت به شماری از واحدهای مسکونی روستایی، سیلاب سبب تلف شدن ۴۰ راس دام و خسارت به انبارهای علوفه در این روستا شده است. از سوی دیگر بهگفته حسن ایزانلو، مدیر جهادکشاورزی شیروان تگرگ و سیل بیش از ۱۳میلیارد ریال به کشاورزی شیروان خسارت زده است.
مدیرکل مدیریت بحران خراسان شمالی درباره این حوادث به همشهری میگوید: بر اثر سیل زمینهای زراعی جو و گندم و باغهای میوه مثل گردو، سیب و زردآلو آسیب جدی دیده است.
جواد نظری میافزاید: واحدهای مسکونی این شهرستانها آسیب ندیده و فقط حیاط بعضی خانهها دچار آبگرفتگی شده است. همچنین زیرساختهای این 2شهرستان سالم است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
وی با تأکید بر اینکه هنوز برآورد قطعی از خسارتها اعلام نشده است، ادامه میدهد: بهزودی کار برآورد خسارتها پایان یافته و اعلام میشود تا کار جبران آنها نیز آغاز شود.
توفان شن در ریگان
به جز سیل و تگرگ هفته گذشته توفان شن بعضی مناطق کشور ازجمله ریگان در استان کرمان را با مشکلاتی مواجه کرد.
بهگفته فرماندار شهرستان ریگان گردوغبار شدید و توفان شنهای روان موجب بسته شدن محور ارتباطی ۲۱روستای با مرکز این شهرستان شد.
امین باقری وضعیت آلودگی ناشی از ریزگردها و توفانهای شن را در این منطقه خطرناک میخواند و میگوید: گردوغبار شدید علاوه بر بستن راه، کاهش دید و نیز مشکلات تنفسی را برای شهروندان به همراه داشته است. در همین زمینه نیروهای هلال احمر پنجشنبه گذشته 3خودروی گرفتار در گردوغبار را امدادرسانی کردند.
مکث
آسمان کشور فعلا آرام است
با آنکه هفته گذشته بیشتر استانها باد و باران را تجربه کردهاند، اما کارشناس هواشناسی از پایداربودن آبوهوای کشور در هفته جاری خبر میدهد.
امیرحسین نقشینه به همشهری میگوید: در 5 روز آینده هیچ بارانی نخواهد بارید و با پایدارشدن هوا در بیشتر نقاط کشور افزایش دما خواهیم داشت. این افزایش دما از 7تا 12درجه سانتیگراد خواهد بود که بهتدریج در نقاط مختلف کشور اتفاق خواهد افتاد. همچنین امروز و فردا یکشنبه باد گرم جنوبی روی سواحل شمال کشور میوزد و دریای جنوب هم متلاطم و مواج میشود.