اصرار استانداری، انکار شورا
عضو شورای شهر: شهرداری با بودجه 300میلیارد تومانی توان مالی برای اجرای پروژه 2هزارمیلیاردتومانی را ندارد
صبا خایانی | اراک- خبرنگار:
حدود 15 سال قبل طرحی با عنوان 55متری برای اراک و با توجه به شرایط زمان خود به تصویب رسید. ماجرای طرح 55متری اراک خراب کردن خیابانهای اصلی و بافت قدیمی زیباترین نقاط شهر است که زمین و ساختمانهای آن گرانقیمت است و اجرای آن اصالت و فرهنگ و هویت شهری را نابود میکند.
حالا بعد از گذشت 15 سال و تغییراتی که در ساختار شهر اراک ایجاد شده است، عدهای از مسئولان استان با وجود تمامی نواقص و بار مالی سنگین پروژه به اجرای آن اصرار دارند؛ پروژهای که حدود 2 هزار میلیارد تومان هزینه نیاز دارد و بر اساس گفتههای کارشناسان هیچ فایدهای برای شهر ندارد. این در حالی است که ساکنان محدوده طرح 55متری حدود 15 سال است در بلاتکلیفی به سر میبرند و در حقیقت اختیار ملک شخصی خود را از دست دادهاند.
اظهار نظر مردم
یکی از اهالی این منطقه که صاحب مغازهای بزرگ در خیابان شهید رجائی است در پاسخ به این سؤال که آیا تاکنون مسئولان برای تعیین تکلیف این وضعیت به محل مراجعه کردهاند یا خیر گفت: با گذشت 15 سال از تصویب این طرح حتی یک مدیر برای بازدید و جویا شدن احوال صاحبان سردرگم املاک به این منطقه نیامده است. تنها نامی از این طرح بزرگ روی این منطقه گذاشتهاند و به این سبب توان فروش بنا، گرفتن مجوز ترمیم و ساخت را از ما گرفتهاند.
«علی محمودی» یکی دیگر از ساکنان این منطقه نیز گفت: 15 سال است که همه افرادی که با این پروژه درگیرند در بلاتکلیفی به سر میبرند و هیچ مسئولی با اهالی این منطقه صحبت نکرده که حداقل یک خط مشی مشخص برای ما تعیین کند و تکلیفمان را بدانیم. این شهروند اراکی اضافه کرد: میزان بلاتکلیفی به قدری است که حتی حریم مشخصی از محل عبور طرح برای ساکنان منطقه مشخص نشده است. فقط با این عنوان که منزل شما در محدوده طرح قرار دارد، اختیار ساخت، فروش و حتی ترمیم این بناهای کهنهساز را از ساکنان گرفتهاند.
مخالفت عضو شورا با طرح
شورای شهر اراک نیز در این باره گفت: طرح 55متری توجیه اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی ندارد. مدیران ارشد استان از طرفی میگویند که برای اجرای این طرح پولی نداریم اما از طرف دیگر به اجرای طرح 55متری اصرار دارند!
«علیرضا مرادی» بیان کرد: شهرداری با بودجه 300میلیارد تومانی توان مالی برای اجرای پروژه 2هزارمیلیاردتومانی را ندارد. هزینههای جاری شهرداری، تأمین حقوق پرسنل و دیگر مخارج به اندازه کافی هزینه در بر دارد. اگر این پروژه با تکیه بر بودجه شهرداری شروع شود، قطعاً اقدام غیرکارشناسی شده است.
این عضو شورای شهر افزود: هزینه اجرای طرح 55متری را که ملی است، باید دولت تأمین کند. شهرداری موظف به ارائه خدمات عمومی است و نمیتوان بار اقتصادی سنگین این طرح را به شهروندان تحمیل کرد.
مرادی درباره مشارکت سرمایهگذار در اجرای طرح 55متری اظهار کرد: سرمایهگذار در مقابل مشارکت در اجرای این طرح که هیچ مزایایی ندارد، چه سودی میتواند دریافت کند؟ این سؤال بسیار مهمی است که تاکنون پاسخ منطقی و درستی به آن داده نشده است. موضوع دیگری که اخیراً و با انعقاد تفاهمنامه بین شهرداری و شرکت ساینواستیل چین مطرح شده، این است که میگویند این شرکت چینی در اجرای طرح 55متری مشارکت دارد. اما باید بگویم که این حرف اشتباه است.عضو شورای شهر اراک بیان کرد: موضوع مشارکت شرکت ساینواستیل چین در طرح 55متری را افرادی که موافق اجرای این طرح هستند، مطرح کردهاند تا از این طریق اجرای طرح را با پوشش آمادگی سرمایهگذار توجیه کنند.
هنوز هیچ طرحی برای مشارکت با شرکت ساینواستیل چین ارائه نشده
مرادی ادامه داد: شرکت ساینواستیل چین فعلاً برای اقداماتی که در بخش شهری توانایی انجام آن را دارد اعلام آمادگی کرده و هنوز هیچ طرحی برای مشارکت با این شرکت تعریف و ارائه نشده است. در صورت تعریف طرح، این طرح باید در شورا مطرح شود و بررسیهای لازم صورت بگیرد.وی افزود: طرح 55متری نیاز به تأمین اعتباری بالغ بر 2 هزار میلیارد تومان دارد و بعد از اجرای آن فقط یک خیابان دوبانده ایجاد میشود. در گام بعدی، حاشیه این خیابان بلوکبندی و از سوی شهروندان ساخته میشود و مشخص نیست سرمایهگذار دقیقاً چه منفعتی از این طرح میبرد که بخواهد این کار را انجام دهد.
این عضو شورای شهر اراک اظهار کرد: عدهای قصد دارند تا این موارد مطرح نشود و طرحی که هیچ توجیهی برای سرمایهگذار ندارد در هالهای از ابهام باقی بماند و در نهایت بار سنگین مالی این طرح به شهرداری تحمیل شود. مرادی در خصوص افرادی از استانداری که بر انجام این طرح اصرار دارند، گفت: افرادی که اصرار به انجام این طرح دارند تنها نیستند و عدهای نیز در پشت این افراد پنهان شدهاند و مقدمات اجرای طرح 55متری را فراهم میکنند.
وی اضافه کرد: موافقان ادعای دلسوزی برای شهر اراک را دارند، در حالی که در هیچ شهری از دنیا مرکز شهر را تخریب نمیکنند تا به جای آن بلندمرتبهسازی انجام شود.
این عضو شورای شهر اراک ادامه داد: در مقطعی از زمان عدهای تصمیم به تخریب ساختمان قدیم شهرداری در مرکز شهر گرفتند و به جای آن ساختمان تجاری احداث کردند که چهره این محدوده از شهر را نازیبا و قطعاً مشکلاتی مانند ترافیک و ازدحام در مرکز شهر به وجود میآورد. موافقان طرح 55متری باید بدانند 15 سال است که به مردم ساکن در این منطقه ظلم شده است و نباید حقوق این خانوادهها را به خاطر لجبازی و ندانمکاریها تضییع کرد.
غیرممکن است شهرداری بتواند هزینه اجرای این طرح را تأمین کند
نایب رئیس شورای شهر اراک نیز گفت: شهرداری اراک برای تعیین تکلیف طرح 55متری تا پایان فروردینماه از شورای شهر درخواست مهلت کرد که تاکنون در این زمینه مطلبی به شورای شهر ارائه نشده است.
«علی جعفر محصولی» بیان کرد: استانداری اگر بر اجرای این طرح اصرار دارد، باید زمینه را برای استفاده از اعتبار ملی فراهم کند. در غیر این صورت به اعتقاد من شهرداری غیرممکن است بتواند هزینه اجرای این طرح را تأمین کند.
وی ادامه داد: طرح 55متری در دوره دوم شورای شهر اراک به تصویب رسید. در طرح اولیه 22 متر از کنارههای معبر به ایجاد مراکز تجاری اختصاص داشت و در اختیار شهرداری بود که این بخش در کنار تأمین هزینه اجرای طرح، امکان درآمدزایی نیز برای شهرداری داشت.
عضو شورای شهر اراک افزود: دیوان عدالت اختصاص چنین امکانی به شهرداریهای کشور در اجرای پروژهها را لغو کرد و بر این اساس 22 متر کنارههای معبر طرح 55متری از این طرح حذف شد. محصولی اظهار کرد: با توجه به این موضوع، اجرای طرح 55متری برای شهرداری تنها هزینهبر است و درآمدی ندارد. اجرای این طرح 2 هزار میلیارد تومان هزینه نیاز دارد که با توجه به هزینههای جاری شهرداری و بودجه این نهاد، تأمین این هزینه امکانپذیر نیست. وی گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی و استانداری مرکزی باید هزینه اجرای این طرح را از طریق اعتبارات ملی تأمین کنند تا این طرح قابلیت اجرا داشته باشد.