مقاومت واردکنندگان در مقابل کاهش قیمت موبایل
375 واردکننده صوری با بازار موبایل تسویه حساب کردند
کاهش نرخ دلار به مرز 20هزار تومان موجب افت یک تا سه میلیون تومانی قیمت گوشیهای موبایل برندهای معروف و پرتقاضا در بازار شده است. بهگفته فعالان صنفی سوءاستفاده دستکم 375واردکننده صوری این کالا، از فرصت سهماهه پرداخت مابهالتفاوت ارزی، موجب کاهش عرضه و مقاومت بازار در مقابل کاهش بیشتر قیمتها شده است.
مشاهدات خبرنگاران همشهری، حاکی است؛ روند قیمت فروش انواع محصولات دیجیتال از گوشی موبایل و تبلت و لپتاپ گرفته تا لوازم و تجهیزات جانبی آن نزولی است، در این بین قیمت برخی انواع گوشی گرانقیمت سامسونگ و اپل افت یک تا سه میلیون تومانی قیمت را شاهد بوده است نرخ سایر انواع گوشی پرتقاضای چینی و کرهای در رده قیمتی متوسط و پایین هم کاهش جزئی 100تا 400هزار تومانی را تجربه کرده است. با وجود این آهنگ کاهش قیمتها، در مقایسه با دوران افزایش نرخ ارز، بسیار کند است.
فعالان صنفی درباره دلایل مقاومت بازار موبایل در برابر ریزش قیمتها میگویند؛ ارائه فرصت سهماهه، برای پرداخت مابهالتفاوت ارز ترجیحی 4200تومانی، با ارز نیمایی و بازار آزاد، موجب سوءاستفاده ارزی برخی شرکتهای واردکننده گوشی، برای برخورداری از این مابهالتفاوت قیمت شده است، این دور تسلسل باطل موجب شده 375شرکت صوری واردکننده گوشی موبایل با عرضه قطرهچکانی این محصولات نبض بازار را دردست بگیرند.
قیمت سایر کالاهای دیجیتال مانند تبلت، لپتاپ و لوازم جانبی آن نیز اگرچه سیر نزولی داشته است اما قیمت بازار این محصولات نیز متناسب با میزان کاهش قیمت ارز افت نداشته است. ارائه فرصت سهماهه پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز دولتی با نیمایی و آزاد شرایطی را فراهم کرده که بسیاری از واردکنندهها برای برخورداری از مزایای این تسهیلات، به حوزه واردات اینگونه محصولات وارد شوند، این دسته از واردکنندهها در عین حال با عرضه قطرهچکانی و قیمتسازی در بازار از واقعی شدن و افت شدید نرخ این اقلام جلوگیری میکنند.
افت یک تا سه میلیونی گوشیهای گران قیمت
وابستگی 97درصدی بازار ایران به واردات گوشی موبایل و سایر محصولات دیجیتال، موجب اثرگذاری بالای نرخ ارز بر هزینه تمامشده واردات و نرخ فروش این اقلام در بازار شده است. با این شرایط بهرغم کاهش 15درصدی نرخ دلار در بازار آزاد در 45روز نخست امسال، قیمت انواع محصولات دیجیتال متناسب با افت نرخ ارز کاهش نیافته است. بهنظر میرسد نابسامانی نظام عرضه و مقاومت برخی فروشندگان، مانع واقعی شدن نرخها شده است. بررسی قیمت فروش انواع گوشی موبایل، در آن دسته از مغازههای سطح شهر، که تاکنون تحت عنوان انجام تعمیرات و ارائه خدمات به مشتریان فعال بودهاند و از دیروز با بازگشایی پاساژها و مجتمعهای تجاری جنب و جوش کمتری را شاهد خواهند بود، بیانگر افت قیمت یک تا سه میلیون تومانی قیمت برخی گوشیهای مدل بالای سامسونگ و اپل است. در بازار گوشیهای اپل، قیمت آیفون ۱۲ پرومکس با کاهش ۳ میلیون تومانی از ۳۸ میلیون و ۲۰۰ هزار به ۳۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسیده اما قیمت آیفون ۱۲ با افت 200هزار تومانی از ۲۷ میلیون به ۲۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان کاهش یافته است.
بررسی قیمت گوشیهای سامسونگ در بازار نیز حاکی از کاهش ۳۰۰ تا یک میلیون تومانی قیمت محصولات این برند کرهای در بازار است بهنحوی که گوشی سامسونگ مدل گلکسی A۵۱ با کاهش یک میلیون تومانی از ۹ میلیون و ۳۴۹ هزار به قیمت ۸ میلیون و ۲۹۹ هزار تومان رسید و گوشی گلکسی A۷۱ با کاهش حدود 400هزار تومانی از ۹ میلیون و ۳۹۹ هزار به ۹ میلیون تومان، گوشی گلکسی اس ۲۰ الترا نیز با کاهش 110هزار تومانی از ۲۳ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۲۳ میلیون و ۶۹۰ هزار تومان رسیده است، روند کاهش قیمت گوشی موبایل در هفته گذشته نسبت به دو تا سه هفته قبل از آن کندتر شده است بهنحوی که قبلا قیمت گوشی آیفون ۱۲ مینی طی 10روز افت 6تا 7میلیون تومان کاهش یافت یا آیفون پرو مکس ۲۵۶ گیگ طی دو هفته با کاهش 15میلیون تومانی از ۵۰ میلیون تومان به 39 و سپس به 35میلیون و 900هزار تومان رسید. در بازار گوشیهای سامسونگ نیز نرخ نوت ۲۰ اولترا سامسونگ که تا دو هفته قبل نزدیک به ۵۰ میلیون تومان بود با کاهش 20میلیون تومانی به ۳۰ میلیون تومان رسید. همچنین سامسونگ اس ۲۰ اولترا با کاهش سه میلیون تومانی طی سه هفته از 31به 28میلیون تومان رسید. همچنین قیمت گوشی نوت۹ پرو شیائومی ۱۲۸گیگ با کاهش دو میلیون تومانی از 8میلیون به 6میلیون و 30هزار تومان رسید.
محسوس نبودن کاهش قیمت برای مشتریان
رئیس اتحادیه صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی تهران در گفتوگو با همشهری با بیان اینکه متأسفانه اغلب واردکنندگان به هنگام افزایش نرخ ارز هر لحظه قیمت گوشی موبایل را بالا میبردند اما اکنون با سیر نزولی نرخ ارز در مقابل کاهش قیمتها مقاومت میکنند، گفت: این شرکتها حتی در ایامی که گوشی موبایل را با دلار ۱۰ هزار تومانی وارد میکردند، برای کسب سود بیشتر این گوشیها را با نرخ بالاتر عرضه میکردند و با این روند همیشه بیشترین سود واردات و عرضه گوشی نصیب اینگونه واردکنندگان، و نه فروشندگان، میشد. ابراهیم درستی، افزود: کنترل بازار با نحوه عرضه موجب شده تا کاهش قیمت گوشی بدون تغییر در فاکتورهای فروش برای مشتریان و فروشندگان چندان محسوس نباشد. او با بیان اینکه بهدلیل بالا بودن قیمتها و کاهش قدرت خرید حتی افت نسبی قیمتها نیز موجب بازگشت مشتریان به بازار نشده و هنوز هم تا حدودی رکود حرف نخست بازار گوشی موبایل است.
پیشنهاد حذف 375شرکت صوری واردات گوشی
رئیس اتحادیه صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی تهران با بیان اینکه وابستگی شدید بازار گوشی موبایل به واردات، نرخ روز دلار و تخصیص دلار 4هزار و 200تومانی موجب انگیزه برخی شرکتهای صوری برای ورود به این عرصه شده است، گفت: اکنون واردکنندگان گوشی سهماه فرصت دارند تا مابهالتفاوت نرخ ارز ترجیحی با نیمایی و آزاد را پرداخت کنند. این شرایط موجب شده تا بسیاری از شرکتهای صوری برای برخورداری از این فرصت سهماهه پرداخت مابهالتفاوت ارزی شکل گیرد. ابراهیم درستی، افزود: این شرایط تاکنون مشخص کرده فقط 20تا 25شرکت از مجموع 400شرکت واردکننده موبایل واقعی هستند، بر این اساس پیشنهاد واردکنندگان تلفنهمراه برای حذف این شرکتها از عرصه واردات و رانت حاصل از آن، حذف فرصت سهماهه فرصت تسویه حساب ارزی و دریافت مابهالتفاوت نرخ ارز ترجیحی با نیمایی یا آزاد به هنگام ثبت سفارش است. ابراهیم درستی، افزود: اجرای این پیشنهاد موجب خواهد شد تا اکثر شرکتهای واردکننده که با دریافت مبالغ بالای ارز ترجیحی، به نام واردات گوشی کالاهای دیگری وارد میکنند، از این چرخه حذف شوند و تجار واقعی که نیاز بازار را تامین میکنند، مشخص شوند. نماینده وزیر صمت در اتاق اصناف ایران در مورد چشمانداز بازار و قیمت گوشی موبایل و کالاهای دیجیتال با توجه به سیگنالهای مثبت ارزی ناشی از مذاکرات سیاسی، گفت: با توجه به تأثیرپذیری بالای بازار این محصولات از نرخ ارز، درصورتی که روند کاهش یا تثبیت نرخ ارز تداوم یابد، مقاومت برخی عرضهکنندگان در برابر کاهش قیمتها نیز شکسته شده و به همان نسبت شاهد کاهش قیمت انواع گوشی موبایل، تبلت و لوازم جانبی آن در بازار خواهیم بود.