• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
دو شنبه 30 فروردین 1400
کد مطلب : 128561
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Dklxy
+
-

افزایش احتمال تزریق پول برای نجات بورس

شورای هماهنگی اقتصادی سران 3 قوه امروز راهکار‌های عملی حمایت از بورس را بررسی می‌کند


اندکی بعد از آنکه رئیس سازمان بورس زمزمه‌های دریافت کمک مالی از دولت برای نجات بورس را در کلاب هاوس مطرح کرد، قرار است امروز در نخستین نشست شورای هماهنگی اقتصادی سران 3 قوه در سال‌جاری، راهکارهای حمایت از بورس مورد بررسی قرار گیرد، انتظار می‌رود نتایج این جلسه به تزریق پول به بورس منجر شود.
به گزارش همشهری، دیروز حسینعلی حاجی‌دلیگانی، عضو هیأت رئیسه مجلس با بیان اینکه تصمیم‌گیری درباره بورس در دستور کار جلسه امروز 30فروردین شورای هماهنگی اقتصادی سران 3قوه قرار گرفته، گفت: انتظار از رؤسای 3قوه این است که تصمیمی بگیرند تا بازار سرمایه از این وضع رهایی یابد و افرادی که ضرر کرده‌اند به‌ویژه سهامداران حقیقی‌ امیدوار شوند و اعتمادشان به بازار سهام بازگردد. او با تأکید بر اینکه ادامه این روند باعث خروج سرمایه‌ها از بورس می‌شود، گفت: هرچه مردم نسبت به بازار سرمایه بی‌اعتماد شوند به‌سمت خرید ارزهای دیجیتال، طلا و ارز خواهند رفت که اثر نامطلوبی بر اقتصاد دارد.

سابقه ماجرا
از10اسفند پارسال مرحله دوم سیاست‌های تقویت طرف تقاضا در بورس آغاز شده و با الزام صندوق‌های سرمایه‌گذاری برای تزریق پول به بورس و تامین 24هزار میلیارد تومان نقدینگی از هلدینگ‌ها برآورد می‌شود تا تابستان دست‌کم 50هزار میلیارد تومان نقدینگی به بورس تزریق شود. با این حال برخی برآوردها حاکی است برای جلوگیری از نزول شاخص دست‌کم به 100هزار میلیارد تومان نقدینگی نیاز باشد. شاید به همین دلیل است که سازمان بورس بعد از الزام صندوق‌ها برای تزریق پول به بازار و جلب مشارکت هلدینگ‌ها اکنون در تلاش است نظر دولت و بانک مرکزی را برای تزریق پول به بورس جلب کند، موضوعی که البته به‌نظر نمی‌رسد کار چندان ساده‌ای باشد.

تزریق پول از سوی دولت
سابقه 2 بحران بزرگ یکی در سال 2008و دیگری وقوع کرونا در شرایط حاضر، نشان داد که نقش دولت‌ها در تزریق مالی به بازار‌های سهام غیرقابل کتمان است. درهر دوبحران تقریبا همه دولت‌ها به‌ویژه کشور‌های توسعه‌یافته هزاران میلیارد دلار برای نجات شاخص‌ها به بازار‌های سهام تزریق کردند. به همین دلیل از زمان آغاز نزول بورس از مرداد‌ماه پارسال برخی کارشناسان پیشنهاد کردند دولت با تزریق نقدینگی از نزول شاخص‌ها جلوگیری کند به‌ویژه آنکه آمار‌ها نشان می‌دهد، پارسال دولت به‌طور مستقیم 52هزار میلیارد تومان منابع مالی از بازار سهام تامین کرده است. این به‌معنای آن است که درصورت تداوم نزول بورس در سال‌جاری، فرصت‌های تامین مالی از طریق بورس
 برای دولت از دست می‌رود و دیگر دولت نمی‌تواند مشابه سال قبل بخشی از کسری بودجه‌اش را از بورس تأمین کند.
ضمن اینکه نزول شاخص‌های بورس می‌تواند تحقق درآمد‌های مالیاتی دولت را هم با خدشه زیادی مواجه کند. طبق آمار‌هایی که رئیس سازمان بورس داده است یک چهارم کل درآمد‌های مالیاتی دولت از طریق بازار سرمایه پرداخت می‌شود و نزول شاخص‌های بورس آسیب زیادی به تامین درآمد‌های مالیاتی دولت وارد می‌کند. دولت پارسال 17هزار میلیارد تومان از محل نقل و انتقال سهام، مالیات دریافت کرد و حجم کل مالیات‌های تکلیفی شرکت‌های بورس هم در 9‌ماه سال 1398برابر با 28هزار میلیارد تومان بوده است. این ارقام نشان می‌دهد که دولت نیز احتمالا انگیزه‌های لازم برای تزریق پول به بازار سهام را خواهد داشت تا مانع تامین مالی بلندمدت و کاهش درآمد‌های مالیاتی خود شود.

   احتمال تزریق پول دولتی

جمعه شب وقتی محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس در کلاب‌هاوس سخن می‌گفت به‌طور تلویحی به این موضوع اشاره کرد که رئیس‌جمهور هم با تزریق منابع مالی از سوی دولت به بورس موافق است. او جزئیات بیشتری در این‌باره ارائه نکرد اما تأکید کرد سازمان بورس در حال پیگیری راهکار‌های جلب حمایت دولت است. او حتی گفت: قرار است به‌زودی منابع قابل توجهی از صندوق توسعه بازار وارد بورس شود. حالا به موازات سخنان رئیس سازمان بورس قرار است امروز شورای هماهنگی سران 3 قوه جلسه تشکیل دهد و راهکار‌های نجات بورس را بررسی کند. اطلاعات دریافتی همشهری نشان می‌دهد یکی از موضوعات مهم این نشست به موضوع کمک مالی دولت به بورس اختصاص دارد که درصورت تأیید سران 3 قوه این موضوع احتمالا به تزریق منابع مالی دولت از طریق صندوق توسعه بازار همانطور که رئیس سازمان بورس وعده داده بود، منجر خواهد شد.

این خبر را به اشتراک بگذارید