• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 18 اسفند 1399
کد مطلب : 126220
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/J6RPg
+
-

اخبار خوشمزه برای «بریون» اصفهان

میراث
اخبار خوشمزه برای «بریون» اصفهان

 مهارت پخت «بریون» بالاخره به نام اصفهان ثبت‌ملی شد و خیال دوستداران این شهر را راحت کرد که به قول خودشان از این به بعد در «سبزه میدون»، «منارجنبون» یا حتی «مسجد ‌سید» غذایی را می‌خورند که قرار است مثل «گز اصفهون» در مسیر افزایش کیفیت و پخت متنوع قرار بگیرد؛ هر چند که اصفهان به‌عنوان یکی از پرروستاترین استان‌های کشور انواع مختلفی از غذاهای سنتی را دارد و به تأکید فعالان حوزه فرهنگی به غیر از بریون، بسیاری از غذاهای جالب و خاص اقوام این مناطق ازجمله گرجی‌، ارامنه، زرتشت‌ و ترک‌های اصفهان هم باید ثبت‌ملی شوند. امین ناطقی، پژوهشگر و یکی از فعالان فرهنگی استان درباره اقدامات انجام شده از سوی انجمن دوستداران اصفهان برای ثبت ملی این غذا به همشهری می‌گوید: ابتدا تأکید می‌کنم که این ثبت‌ملی به نام بریون درست است؛ نه بریونی. واژه‌ای که وامدار دوره صفویه است، اما همان غذایی نیست که در آن دوره به شیوه خاص و همراه با برنج طبخ می‌شد. مهارت پخت بریون اصفهان که اکنون ثبت ملی شده، ترکیبات متفاوتی از دوره‌های گذشته دارد و قدمت آن هم احتمالا به دوره قاجار برمی‌گردد. وی ادامه می‌دهد: درباره اشتراکات این غذا با یک نوع غذای انگلیسی به نام Boilon و شیوه طبخ گوشت از سوی مغول‌ها هنگام حمله به ایران مسائلی مطرح می‌شود. در کل می‌توان اینطور ادعا کرد که بریون کنونی اصفهان نه همان غذای خاص دوره صفویه که مجموعه‌ای از فرهنگ‌های غذایی است که از دوره صفویه وارد فرهنگ اصفهان شده و شکل امروزی آن را تشکیل داده است. ناطقی ثبت‌ملی میراث ناملموس در نقاط مختلف کشورمان را ضروری می‌داند و تأکید می‌کند: اگر این قبیل میراث را به نام خودمان ثبت نکنیم، ممکن است کشورهای همسایه اقدام به گرفتن مالکیت معنوی و امتیاز آن کنند و حتی اجازه بهره‌برداری هم به ما ندهند، اما درصورت ثبت ملی می‌توان اقدامات جدی‌تری هم برای ثبت جهانی کرد که البته این دو لازم و ملزوم یکدیگر نیست، ولی عزم جدی از داخل کشور و مردم را رقم می‌زند. با ثبت‌ملی، حداقل اطلاعات ثبت‌شده در فضای ویکی‌پدیا به نام همان منطقه مطرح و توضیح داده می‌شود و افتخار و امتیاز آن برای ایران است. وی تأکید می‌کند: نه‌تنها برای بریون اصفهان، بلکه برای دیگر میراث هم ثبت‌ملی می‌تواند اتفاق خوبی باشد. کسانی که به‌صورت تخصصی با این موضوع مواجه هستند، نگاه جدی به ثبت ملی دارند. درست مثل اتفاقی که برای «گز» رخ داد و اکنون نگاه ملی و فراملی به گز اصفهان وجود دارد و باعث افزایش کیفیت و تنوع آن شده است. اکنون مردم محصول با‌کیفیت‌تری پیش‌رو دارند و به تعبیری با خرید یک کالای خوب، افزایش لذت زندگی را هم تجربه می‌کنند. در پخت بریون هم در اصفهان شعبات زیادی وجود دارد که کیفیت خوبی دارند و حالا با ثبت ملی این غذا قطعا شاهد تنوع پخت و عرضه آن خواهیم بود. جالب است که پایه پخت بریون، گوشت گوسفندی است، اما اکنون بریون برای گیاه‌خواران و نیز با انواع گوشت‌های مختلف غیر از گوسفند هم درست می‌شود و قطعا در آینده تغییرات مطابق با ذائقه‌های گوناگون هم خواهیم داشت.

این خبر را به اشتراک بگذارید