• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 18 اسفند 1399
کد مطلب : 126185
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/82lEj
+
-

گرانی و اُفت تقاضای میوه در بازار شب عید

افزایش شدید قیمت انواع سیب و مرکبات و کاهش قدرت مردم موجب افت شدید تقاضا و بی‌رونق‌شدن بازار میوه و تره‌بار در روزهای پایانی سال شده است

بازار
گرانی و اُفت تقاضای میوه در بازار شب عید


افزایش شدید قیمت میوه و مرکبات در حالی موجب افت شدید تقاضای خرید و رکود بازار شب عید این اقلام شده است که متولیان تنظیم بازار با استناد به فروانی تولید و وعده‌های رشد عرضه از تثبیت و کاهش قیمت‌ها خبر می‌دهند.
به گزارش همشهری، کمبود برخی اقلام میوه و مرکبات و سوءاستفاده برخی فروشندگان در حالی زمینه رشد سه برابری میوه و مرکبات از میدان مرکزی میوه و تره‌بار تا واحدهای صنفی سطح شهر را فراهم کرده است که سهم این محصولات در سبد مصرفی مردم به‌خصوص اقشار کم درآمد روزبه‌روز در حال کاهش است. موضوعی که فعالان صنفی نیز با اشاره به آن از رکود و بی‌رونقی بازار میوه در شب عید امسال به‌دلیل رشد هزینه تمام‌شده تولید و گرانی خبر می‌دهند و چشم انتظار رشد عرضه و کاهش قیمت‌ها با عرضه میوه‌های تنظیم بازاری شب عید هستند. بررسی قیمت خرده فروشی انواع میوه و مرکبات و سبزی و صیفی در میادین میوه تره‌بار و مغازه‌های میوه‌فروشی سطح شهر تهران نیز حاکی از تداوم عرضه چند‌نرخی و رقم‌خوردن قیمت‌هایی برای برخی اقلام میوه مانند موز، نارنگی، سیب زرد مرغوب و... است که کمتر خریداری قادر به خرید این  محصولات است.
 با وجود این شکاف قیمت کشف شده میوه در میدان مرکزی میوه و تره‌بار، با مغازه‌های میوه‌فروشی سطح شهر تهران به‌مراتب بیشتر شده است گرچه با وجود این هنوز هم نرخ عرضه میوه و تره‌بار در مراکز عرضه مستقیم مانند میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران نسبت به میوه‌فروشی‌های سطح شهر مناسب‌تر است. با دو رقمی شدن نرخ انواع میوه و تره‌بار، این روزها قیمت برخی اقلام میوه نسبت به 2‌ماه گذشته حدود 2تا 3برابر افزایش یافته و اکنون کمتر میوه‌ای را می‌توان به نرخ پایین‌تر از هر کیلوگرم 10تا 15هزار تومان در خرده فروشی‌های سطح شهر تهران پیدا‌کرد.

در انتظار توزیع سیب و پرتقال تنظیم بازاری
دبیر ستاد تنظیم بازار با اشاره به تامین و ذخیره‌سازی‌ میوه و مرکبات شب عید گفت: ذخیره‌سازی میوه و مرکبات از ماه‌های گذشته انجام شده است و با استفاده از ظرفیت اصناف و تشکل‌ها و همکاری خوب مجموعه جهادکشاورزی توزیع گسترده این کالاها از هفته آینده در سراسر کشور آغاز خواهد شد. عباس قبادی، افزود: با هماهنگی استانداری‌ها در سراسر کشور، غرفه‌هایی به‌صورت رایگان جهت عرضه مستقیم کالا در اختیار باغداران و تشکل‌های مربوطه قرار خواهد گرفت که این موضوع در تعدیل قیمت‌ها و تنظیم بازار تأثیر مثبتی خواهد داشت. 
او با اشاره به گسترش و شدت نظارت‌ها بر بازار میوه شب عید، افزود: نظارت‌ها از محل دپوی میوه و انبار‌ها تا سطح شبکه توزیع خرد توسط بخش‌های نظارتی به‌صورت ویژه انجام خواهد گرفت و درصورت مشاهده هرگونه تخلف، بلافاصله برخورد قانونی انجام می‌شود. به‌گفته معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت معدن و تجارت، مقادیر زیادی میوه توسط بخش خصوصی نیز ذخیره‌سازی‌ شده است که با تزریق این اقلام به بازار شاهد کاهش و تعدیل قیمت‌ها در بازار پایانی سال خواهیم بود. 
مدیرعامل سازمان میادین میوه وتره بارشهرداری تهران نیز از آغاز توزیع محصولات تنظیم بازاری در این مراکز عرضه مستقیم خبر داد و گفت: در هفته آخر اسفند و در قالب طرح نوروزی «تهران ۱۴۰۰»، قیمت فراورده‌های کشاورزی ازجمله انواع میوه، سبزی و صیفی‌  در میادین میوه و تره‌بار به‌طور متوسط ۳۰ تا ۴۵درصد پایین‌تر از میانگین قیمت‌های سطح شهر، نرخ‌گذاری و در دسترس شهروندان قرار می‌گیرد. سعید راد، افزود: برای فروش فوق‌العاده سیب زرد و قرمز و پرتقال تامسون شمال و عرضه مستقیم این محصولات در جایگاه‌های عرضه تک‌محصولی نیز برنامه‌ریزی ویژه‌ای به عمل آمده است.

بازار بی‌رونق میوه شب عید 
رئیس اتحادیه میوه و سبزی تهران در گفت‌وگو با همشهری از کاهش تقاضای خرید در بازار میوه خبر داد و گفت: گرچه همه ساله در اسفند‌ماه تقاضا برای خرید میوه به‌دلیل خانه تکانی و سایر اولویت‌های خرید مردم کاهش یافته و از 25اسفند‌ماه مجددا اوج می‌گیرد، اما امسال رشد هزینه تمام‌شده تولید و گرانی به همراه کاهش قدرت خرید مردم موجب افت بیشتر تقاضا و رکود بازار میوه و تره‌بار در شب عید شده است. 
اسدالله کارگر، در زمینه علت گرانی برخی انواع میوه و تره‌بار، افزود: هیچ کمبودی در انواع میوه و مرکبات و سبزی و صیفی در میدان مرکزی میوه و تره‌بار نداریم اما قیمت میوه در میدان مرکزی میوه و تره‌بار به‌دلیل رشد هزینه تمام‌شده تولید همچنان بالاست و این امر موجب گرانی میوه و تره‌بار در سطح خرده فروشی می‌شود. همچنین ممکن است تولید یک محصول زیاد باشد اما عرضه آن به‌دلیل کاهش توزیع ناشی از انبار کردن یا سودجویی برخی افراد کم شود که این امر می‌تواند در کمبود و گرانی میوه مؤثر باشد. او افزود: با توجه به شرایط مساعد تولید و فراوانی بار، کمبودی در توزیع میوه نداریم و گرانی به مبدا بار ارتباط دارد چرا که اعضای اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی بر مبنای فاکتور باید سود مصوب حداکثر 35درصدی خود را لحاظ کنند.  کارگر، قیمت عمده فروشی هر کیلو انار شیراز در میدان مرکزی میوه وتره‌بار را ۱۴ هزار تا ۲۳ هزار، انار کوهستان ۱۸ تا ۲۸ هزار، انگور شاهرودی ۱۱ تا ۱۶ هزار، پرتقال تامسون شمال ۱۱ تا ۱۳ هزار و ۵۰۰، پرتقال خونی ۱۰ تا ۱۴ هزار و ۵۰۰، پرتقال رسمی جنوب ۱۰ تا ۱۳ هزار، پرتقال رسمی شمال ۸ تا ۱۳هزار، پرتقال ناول ۱۸ تا ۲۴ هزار، خیار رسمی ۹‌هزار تا ۱۳هزار و خیار گلخانه‌ای را ۸هزار تا ۱۲هزار تومان اعلام کرد. به‌گفته او اکنون قیمت هر کیلوگرم سیب زرد دماوند در میدان مرکزی میوه و تره‌بار۱۰ تا ۱۶ هزار، سیب قرمز دماوند ۵ تا ۹‌هزار، سیب قرمز مراغه ۸ تا ۱۳‌هزار، کیوی ۱۱ تا ۱۷ هزار، گریپ فروت تو سرخ ۵ تا ۸ هزار، گریپ فروت تو سفید ۳ تا ۵ هزار، لیموشیرین ۹ تا ۱۲ هزار و ۵۰۰، نارنگی بندری ۲۶ تا ۳۳ هزار، نارنگی تخم پاکستانی ۱۳ تا ۱۸ هزار، نارنگی پیچ ۱۵ تا ۲۰ هزار، هندوانه محبوبی و میناب ۵ تا ۹ هزار و موز ۳۸ تا ۴۵هزار تومان است و واحدهای صنفی سطح شهر با احتساب سودخرده فروشی حداکثر ۳۵‌درصدی این اقلام را عرضه می‌کنند. 
رئیس اتحادیه بار فروشان تهران نیز قیمت کنونی پرتقال در کف میدان مرکزی میوه و تره‌بار را ۹ تا ۱۱ هزار، سیب ۷ تا ۱۴ هزار، خیار بوته‌ای ۶ هزار و خیار گلخانه‌ای را ۹ تا ۱۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: طی دو سه هفته اخیر تا، شاهد افت قیمت همه میوه‌ها هستیم و این روند ادامه دار خواهد بود. مصطفی دارایی نژاد، افزود: اکنون ۵۰۰هزار تن پرتقال در انبارهای استان مازندران دپو شده است و امسال چند روز زودتر از سال قبل، عرضه میوه‌های شب عید را آغاز کردیم و قطعا تا شب عید باز هم قیمت‌ها کاهش می‌یابد. 
او در مورد کمبود نارنگی نیز گفت: امسال به‌دلیل سرمازدگی محصول نارنگی در شهرهای فسا و داراب و تمام شدن محصولات در شهرهای استان مازندران با کمبود نارنگی مواجه شدیم که با برنامه‌ریزی صورت گرفته قرار شد ۱۰ هزار تن نارنگی پاکستانی وارد شود و با قیمت هر کیلو ۱۵ هزار تومان در سطح خورده فروشی عرضه شود.

کمبود، عامل گرانی نارنگی
عضو هیأت مدیره اتحادیه بارفروشان میوه و تره‌بار با انتقاد از تصمیمات یک شبه برای ممنوعیت واردات موز و افزایش قیمت این محصول گفت  وزارت صمت یک شبه بدون اطلاع به تجار جلوی ثبت سفارش را گرفت، این امر زمینه سواستفاده فرصت‌طلبان را فراهم کرد به‌نحوی که مجوزهای 6میلیونی را به تجار تا 200میلیون تومان فروختند و قیمت موز وارداتی از 15هزار تومان به بیش از 50هزار تومان افزایش یافت. اکبر یاوری، درباره آخرین وضعیت تامین و عرضه میوه‌های پر مصرف ایام نوروز گفت: پر مصرف‌ترین میوه‌های نوروزی سبد خانوارها معمولا سیب، پرتقال، نارنگی و موز است.  پرتقال به‌دلیل میزان بالای تولید، عرضه در سطح بسیار مناسبی قرار دارد و اکنون علاوه بر پرتقال‌های موجود در بازار 600هزار تن پرتقال نیز در انبارها ذخیره شده و آماده عرضه است و قیمت هر کیلوگرم پرتقال باید حداکثر 11هزار تومان باشد. او با بیان اینکه شرایط تولید و عرضه سیب نیز مطلوب است، افزود: امسال 3میلیون و 500هزار تن سیب در کشور تولید شده که تنها 20تا 25هزار تن آن صادر شده و قیمت سیب در بازار نیز 7تا 14هزار تومان است. 
یاوری تنها میوه‌ای که در تامین آن با مشکل مواجه هستیم را نارنگی دانست و گفت: عرضه نارنگی ساری و قائم شهر به بازار تمام شد و نارنگی شهرهای فسا و کازرون نیز به‌دلیل سرمازدگی خشک و بی‌آب است به همین دلیل بازار با کمبود نارنگی روبه‌رو شده و قیمت هر کیلوگرم نارنگی بسته به کیفیت آن 20تا 40هزار تومان است و درصورت عدم‌تامین نیاز بازار، قیمت نارنگی در شب عید افزایش چشمگیری پیدا کند و برای جلوگیری از افزایش قیمت این میوه، باید اجازه واردت نارنگی از کشور پاکستان داده شود. 

این خبر را به اشتراک بگذارید