بررسی روند فعالیت شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در گفتوگو با مهدی چمران
به مصادیق ورود نکردهایم
جبهه اصولگرایان، فعالیتهای اجماعساز خود را در قالب 2شورای موازی پیش میبرد؛ شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و شورای وحدت اصولگرایان. شورای ائتلاف به ریاست غلامعلی حدادعادل متشکل از نیروهای تحولخواه مانند ایثارگران، رهپویان و ایستادگی و دیگری شورای وحدت که زیر چتر نیروهای سنتی اصولگرا مانند جامعه روحانیت مبارز فعالیت میکنند. مهدی چمران، نایبرئیس شورای ائتلاف است که در گفتوگو با همشهری درباره سازوکار این نهاد برای دستیابی به اجماع جریان اصولگرا در انتخابات ریاستجمهوری و شوراهای شهر و روستا توضیح داده است.
شورای ائتلاف چه سازوکار و برنامهای را برای انتخابات شوراها تدارک دیده است؟
شورای ائتلاف برای شهرهای بالای 200هزار نفر یک برنامه جامع پیشبینی و طراحی کرده که در حال بررسی دقیقتر آن است؛ 7نفر را انتخاب کرده که آنها منحصرا به موضوع شوراها خواهند پرداخت، چراکه شوراها بیشتر یک حوزه تخصصی هستند تا سیاسی. شوراهای ائتلاف قرار است که تعدادی را از بین خود یا دیگران برگزینند تا ساختار انتخابات شوراها را به اجرا درآورند. بنابراین ممکن است به شورای 20نفره برسند که از تخصصهای مختلف در میان آنها حضور خواهند داشت. در ارتباط با شوراهای شهر، ائتلافها و مجامع شهرستانی شکل خواهد گرفت. آنچه تاکنون پیشبینی شده این است که در مجمع به 3برابر اعضای موردنیاز رأی خواهند داد. حضور در مجامع برای همه آزاد است و همه کسانی که همفکر و همسو هستند میتوانند بهطور مجازی حضور داشته باشند و رأی بدهند. از مجموع افراد 3برابری، متناسب با تخصص افراد انتخاب خواهند شد. این سازوکار پیچیدهای است که تابهحال نه در ایران و نه در کشورهای دیگر انجام نشده و سابقه نداشته است.
آیا برای شورای شهر تهران، سازوکار ویژهای پیشبینی شده است؟
قاعدتا در تهران بهخاطر جمعیت و اهمیت بالای آن پیچیدهتر و مفصلتر از شهرستانها خواهد بود. در مجمعی که در تهران شکل خواهد گرفت، باز هم 3برابر اعضای مورد نیاز رأی خواهند داد تا اعضای ائتلاف 7نفره تهران از میان آنها نام ۲۱ نفر را اعلام کنند.
شورای ائتلاف نیروهای انقلاب درخصوص سهم زنان و جوانان در انتخابات شوراها چه برنامهای درنظر گرفته است؟
مطابق پیشبینی صورت گرفته، حدود یکسوم از افراد منتخب از خانمها و حدودا یکسوم نیز از میان جوانان خواهد بود.
تعریف مشخصی از جوانی دارید یا محدوده سنی خاصی قائل هستید؟
تعریف خاصی وجود ندارد، اما مهم است که تجربه و سابقه کار داشته باشند. همچنین باید کارآمدی و تخصص داشته باشند و با مسائل شهری آشنا باشند. در غیر این صورت ممکن است نتوانند از عهده نمایندگی مردم برآیند.
پیشبینی شما از درصد مشارکت در انتخابات چیست؟
این بستگی به فضایی دارد که در روزهای انتخابات شکل خواهد گرفت. در برخی شهرهای کوچک که مسائل قومی و قبیلهای مطرح است، پیشبینی میشود استقبال بیشتری از انتخابات صورت بگیرد. اما در شهرهای بزرگ عموما مشارکت بالا نبوده است؛ به استثنای شورای قبلی که آرای بالایی را کسب کردند، حتی در مشارکت در دور اول شوراها نیز مشارکت بالا نبود. ما انتظار نداریم که مشارکت در حد انتخابات ریاستجمهوری باشد، اما فکر میکنیم کسانی که برای انتخابات ریاستجمهوری در پای صندوق رأی حضور پیدا میکنند برای مشارکت در انتخابات شوراها نیز تشویق شوند. از سوی دیگر مسائل و مشکلاتی مانند کرونا و رأیگیری در یک روز وجود دارد و بهنظر میرسد که با مشکلات فزایندهای مواجه باشیم.
درخصوص انتخابات ریاستجمهوری، شورای ائتلاف تا کجا پیش رفته است؟
شورای ائتلاف هنوز به مصادیق ورود نکرده است و هیچ بحثی در مورد افراد صورت نگرفته است. آنچه تاکنون بوده ساختارسازی بوده است. همانطور که گفتم مجامع استانی و شهرستانی شکل گرفته است. این مجامع، مجمع و کنگره مرکزی را شکل خواهند داد. مجمع مرکزی یا کنگره ملی در مورد ریاستجمهوری اعلام نظر میکند، ولی برای شوراهای شهرها تصمیمگیری محلی است و در مجمع منتخب شهرستان و شورای ائتلاف همان شهرستان برای خود تصمیم میگیرد.