ویروس روی فرش قرمز
جشنواره فیلم فجر سیونهم در حاشیه کرونا
زهرا رستگارمقدم ـ روزنامهنگار
سیونهمین جشنواره فیلم فجر امسال با سایه سنگین کرونا آغاز بهکار کرد؛ جشنوارهای که با برگزاریاش از روز نخست گرفتار حواشی زیادی شد؛ از زمان و شکل و شیوه برگزاری این رویداد سالانه فرهنگی گرفته تا حواشی حذف چند فیلم و چهرههای شناختهشده سینما و تلویزیون که عکس دستهجمعی بدون ماسک میگرفتند. از ۱۱۰ فیلمی که برای حضور در جشنواره، اعلام آمادگی کردند، ۶۲ فیلم مجوز داوری گرفتند و نهایتا ۱۶فیلم در رشتههای مختلف، نامزد بخش سودای سیمرغ شدند. اما آغاز چگونه ادامه پیدا کرد؟
چند روز پیش از شروع رسمی جشنواره فیلم فجر، خبرهای حذف چند فیلم از جشنواره خبرساز شد. فیلم «قاتل و وحشی» حمید نعمتالله نیز در میان این فیلمها بود؛ فیلمی که سال گذشته با اختلافات مالکیتی و امسال با سانسور از جشنواره بیرون ماند.
یکی از دلایل این ماجرا، نقشآفریی لیلا حاتمی با موهای تراشیده و پیدابودن گوشها بود. «راند چهارم» علیرضا امینی هم یکی دیگر از فیلمهایی بود که گفته میشود بهدلیل مضامین سیاسیاش اجازه اکران پیدا نکرده است. «غیبت موجه» با بازی میترا حجار نیز در همین چرخه حذف شد.
انتشار عکسها و ویدئوهایی از فردوسیپور بدون ماسک و در کنار تعدادی از عوامل فیلم «بیهمهچیز» محسن قرایی، در پردیس سینمایی ملت، باعث شد فردوسیپور بهخاطر عملکردش عذرخواهی کند. اما از سویی درگذشت مهرداد میناوند و علی انصاریان، از ملیپوشان سابق فوتبال ایران که به کرونا مبتلا شده بودند، نگذاشت این عذرخواهی آبی بر آتشِ حاشیههای جشنواره شود.
چند روز نگذشته بود که شایعه حضور علی اوجی با کرونا در فضای سینمای رسانه وضعیت را عجیبتر کرد. او که در نشست خبری «روزی روزگاری» بهعنوان تهیهکننده، حاضر شده بود، با تأکیدش بر حفظ سلامت و تست مداوم، ابتلا به کرونا را تکذیب و تأکید کرد که ماسکهای متعددی که بر صورت دارد بهدلیل ترس و پیشگیری است. در پایان این نشست برای لحظاتی از بازیگر جوان این فیلم که بهخاطر فاصلهگذاری در ردیف جلو نشسته بود، خواستند روی سن حاضر شود اما در این لحظه، معتمدآریا جای خود را به این نوجوان داده و صحنه را ترک کرد و با فاصلهای زیاد از آنها ایستاد و حتی عکس یادگاری بدون حضور او شکل گرفت. بهنظر فاصله از این پسر بسیار الزامی و جدی بوده است.
این حواشی نشاندهنده آن است که یکی از اصلیترین چالشهای جشنواره سیونهم فیلم، اجرای پروتکلهای ابلاغی از سوی وزارت بهداشت بوده؛ امری که بهروز افخمی نهتنها به آن پایبند نبود و بدون ماسک در فضای جشنواره حاضر شد و در مقابل دوربین یک رسانه به طرح دیدگاههای خود علیه لزوم استفاده از ماسک پرداخت که ویروس را برنامه جهانی وحشت که احتمالا با اهداف سیاسی در آمریکا و انگلیس دانست که در ایران بهگونهای اجرا شده است که گویی کاسه داغتر از آش شدهایم.