حیدر کلهری، معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران:
طرح «مدرسه آماده»، تعطیل نیست
ایمن سازی و تجهیز مدارس تهران روند کندی دارد
مدیریت بحران یعنی درست عملکردن قبل، حین و بعد از وقوع بحران و این امر محقق نمیشود مگر با همراهی و همکاری مردم. همین هدف مسئولان سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران را بر آن داشت تا با آموزش همگانی، زمینه را برای مشارکت مردم در مواقع بحرانی فراهم کنند. آموزش فرد به فرد مردم قطعا کاری سخت و تا حدودی ناممکن بود و از اینرو دانشآموزان گروه هدف قرار گرفتند؛ چرا که میتوانستند آموزشها را به محیط خانه و اعضای خانواده منتقل کنند و اینگونه دامنه آموزشها وسیع و گسترده میشد. از اینرو طرح مدرسه آماده کلید خورد و آموزش دانشآموزان، مربیان و اولیاء و ایمنسازی مدارس، در دستور کار قرار گرفت. با گذشت حدود 5سال از اجرای طرح مدرسه آماده، نسخه ملی آن هم رونمایی شده و همین امر نشان میدهد طرح مدرسه آماده موفق بوده است. با شیوع بیماری کرونا و تعطیلی مدارس، مردم گمان میکنند این طرح هم تعطیل شده است، اما بهگفته حیدر کلهری، معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران آموزش مدرسه آماده به صورت غیرحضوری همچنان ادامه دارد. این مدیر شهری در گفتوگو با همشهری ابعاد و نتایج طرح مدرسه آماده را تشریح کرده است.
انتخاب گروه هدف یا مخاطب خاص، چرا در مسائل مدیریت بحران اهمیت دارد؟
در مباحث پیشگیری و مدیریت بحران هدف این است که جامعه به سمت و سوی آمادگی بالا سوق داده شود. بنابراین انتخاب گروه هدف یا مخاطب خاص که در دورههای آموزشی شرکت میکنند از این جهت اهمیت دارد که باید افراد تأثیرپذیر و تأثیرگذار باشند.
معتقدید دانشآموزان، گروههای هدف مناسبی هستند؟
بله. قطعا همین گونه است. البته دانشآموزان تنها گروه هدف ما نیستند و سایر افراد هم در خانههای دوام و ایمنی سرای محله در مناطق مختلف شهر تهران مقابله با بحران را میآموزند. در رویکرد جدید برای دانشآموزان، برنامهریزی خاصی شده و تأثیرپذیری و تأثیرگذاری این قشر در جامعه زیاد است و میتوان با کمک آنها آموزشها را به قشر زیادی از جامعه منتقل کرد.
طرح مدرسه آماده هم ناشی از همین رویکرد جدید است؟
مدرسه آماده طرحی است که از سال94 با مشارکت اداره آموزش و پرورش شهر تهران شروع شده و فرایند 12مرحلهای شامل آموزش معلمان، مدیران، پرسنل، دانشآموزان و ارزیابی غیرسازه مدرسه و برپایی اردو مهارتی و مانور و تجهیز مدرسه دارد. در حقیقت با طی شدن این فرایندها بخش زیادی از شهروندان آموزشهای لازم را فرا می گیرند و میتوانند در مواقع بحرانی در امر امداد رسانی مشارکت کنند.
اجرای این طرح در تمام مدارس الزامی است؟
تهران حدود 4100مدرسه دارد که 1500مدرسه غیرانتفاعی و مابقی دولتیاند و این طرح در همه مدارس دولتی آموزش معلمان، مدیران، پرسنل و دانشآموزان و ارزیابی مدارس انجام شده است، اما در مدارس غیرانتفاعی چون درخواستی نداشتهایم کاری صورت نگرفته که درصورت تقاضا قطعا این طرح در مدارس غیردولتی هم اجرایی میشود.
چه تعداد مدرسه در برابر بحران آمادهاند؟
بخشی از طرح توسط کارشناسان سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران انجام میشود و بخشی هم توسط مسئولان مدارس. بخشی از طرح که مربوط به سازمان است در 2800مدرسه انجام و نهایی شده است، اما کارهای مربوط به ایمنسازی و تجهیز مدارس که باید توسط مسئولان آموزش و پرورش و مدارس انجام شود، روند کندی دارد.
گویا در این طرح برای مدارس سند مخاطرات تهیه میشود. توضیح میدهید؟
بررسی ایمنی غیرسازهای مدارس توسط کارشناسان سازمان آتشنشانی انجام میشود و میزان خطرپذیری مدرسه در قالب سند مخاطرات مدرسه تکمیل میشود و براساس آن مدرسه در 3 سطح سبز، زرد و قرمز قرار میگیرد.
وضعیت مدارس براساس سند مخاطرات چگونه است؟
براساس سند مخاطرات مدارس، رنگ سبز نشاندهنده وضعیت مطلوب و قابلقبول مدارس است. رنگ زرد وضعیت نامناسبی را نشان میدهد، اما بحرانی نیست و رنگ قرمز هم بیانگر وضعیت بحرانی است که باید هرچه سریعتر چارهاندیشی شود. با استناد به سند مخاطرات تهیه شده برای مدارس تهران، حدود 50درصد وضعیت زرد، 20درصد سبز و 30درصد قرمز دارند.
آموزشها همچنان ادامه دارد؟
بله. آموزش هیچ وقت تعطیل نمیشود. خوشبختانه براساس برنامهریزی انجام شده، امکان بهرهبرداری از آموزشهای مورد نیاز مدیران، معلمان و پرسنل مدارس بهصورت مجازی فراهم است و عزیزان میتوانند با مراجعه به سایت pc.tdmmo.tehran.ir از این خدمات استفاده نمایند.