سالهای پر حادثه
حوادثی که در نیمه دوم دهه 90 رقم خورد هرگز از یادها نخواهد رفت
جواد عزیزی
آذر 95: صبح پنجم آذر یکی از مرگبارترین حوادث ریلی کشور در ایستگاه هفت خوان در حوالی سمنان رقم خورد. قطار مسافربری سمنان- مشهد با سرعت زیاد روی ریل پیش میرفت غافل از اینکه درست پشت یکی از پیچها قطار تبریز-مشهد بهدلیل نقص فنی توقف کرده بود. برخورد این دو قطار جان 47نفر را گرفت و 103مصدوم داشت و بعدها خطای انسانی یکی از مهمترین دلایل وقوع آن عنوان شد.
دیماه 95: برای خیلیها، خیابان جمهوری با ساختمان پلاسکو شناخته میشد. ساختمانی که صبح 30دیماه ناگهان آتش گرفت و هر چند حریق اولیه توسط آتشنشانان مهار شد اما شعلههای فروخفته در میان طبقات قدیمی ساختمان بار دیگر بیرون جهید و در چشم بر هم زدنی قامت بزرگ پلاسکو خم شد و فرویخت. در این حادثه 16آتشنشانان و 6نفر از مردم عادی جانشان را از دست دادند و چندین روز طول کشید تا بقایای پیکر برخی از جان باختگان از زیر آوار داغ و همچنان شعلهور این ساختمان خاطرهانگیز بیرون کشیده شد. بعدها اعلام شد که استفاده غیراصولی از هیتر برقی در یکی از واحدهای طبقه هشتم ساختمان، عامل شروع آتشسوزی بوده است.
اردیبهشت96: معدنچیان در معدن زغال سنگ زمستان یورت در استان گلستان سرگرم کار بودند که ناگهان انفجاری رخ داد و بخشی از معدن فرویخت. این حادثه که 13اردیبهشتماه رخ داد بهدلیل وجود گاز متان در داخل تونل معدن رقم خورد و باعث شد که برخی از معدنچیان بر اثر گازگرفتگی جانشان را از دست بدهند. در این حادثه 43معدنچی جانشان را از دست دادند و چندماه بعد کمیته حقیقتیاب کارفرمای معدن را مقصر حادثه اعلام کرد.
خرداد 96: کسی باورش نمیشد که داعش بتواند تا پایتخت و از آن مهمتر تا مجلس شورای اسلامی نفوذ کند. اتفاقی که 17خردادماه رخ داد و تروریستهای داعش ابتدا با حمله به حرم امام خمینی و تیراندازی و عملیات انتحاری و سپس با ورود به ساختمان مجلس، 18نفر از هموطنانمان را بیرحمانه به شهادت رساندند. در این عملیات 5مهاجم با عملیات انتحاری یا به ضرب گلوله مأموران به هلاکت رسیدند.
آبان 96: زلزله 6.3ریشتری که شامگاه 21آبان شهرهای مختلف استان کرمانشاه ازجمله سرپل ذهاب را لرزاند، 70هزار نفر را بیخانمان کرد. خانههای زیادی آوار شدند و 600نفر جان باختند و بیشتر از 9هزار نفر مجروح شدند. در برخی از مناطق روستایی زلزلهزده، زندگی مردم هنوز به حالت عادی بازنگشته است.
دی 96: شوک زلزله کرمانشاه هنوز از بین نرفته بود که 16دیماه نفتکش سانچی که با محموله میعانات گازی بندر عسلویه را به مقصد کرهجنوبی ترک کرده بود در آبهای چین با یک کشتی فلهبر چینی برخورد کرد و آتش گرفت. روزها طول کشید تا امدادگران موفق به اطفای حریق نفتکش شدند و در نهایت کشتی در اعماق دریا غرق شد و جز 3نفر، هیچ ردی از پیکر 32خدمه کشتی که 30نفر آنها ایرانی بودند پیدا نشد.
بهمن 96: سقوط هواپیمای ایتیآر شرکت آسمان که با 66سرنشین فرودگاه مهرآباد را به مقصد یاسوج ترک کرده بود در ارتفاعات دنا قلب همه مردم را به درد آورد. همه سرنشینان هواپیما جان باختند و هفتهها طول کشید تا پیکر آنها در ارتفاع 4هزار متری و از میان انبوه برفهای دنا بیرون کشیده شد. در آخرین جلسه رسیدگی به این پرونده، دادگاه خلبان را مقصر اصلی این حادثه معرفی کرد.
دیماه 97: واژگونی مرگبار اتوبوس دانشجویان در دانشگاه آزاد تهران، واحد علوم و تحقیقات در ظهر چهارم دیماه پایتختنشینان را شوکه کرد. اتوبوس زرد رنگ دانشگاه درحالیکه بیش از 35دانشجو را به سمت در خروجی حمل میکرد در سراشیبی تند دانشگاه ترمز برید و راننده که تنها راه نجات را ورود به فضای سبز میدید، فرمان را چرخاند و اتوبوس وارد فضای سبز شد. اما بعد از برخورد به یک مانع بتنی 9دانشجو و راننده جانشان را از دست دادند و 27نفر مصدوم شدند. یک سال بعد دادگاه 22نفر ازجمله پیمانکار و رئیس دانشگاه را مقصر شناخت و برایشان حکم حبس تعزیری صادر کرد.
خرداد 98: قتل میترا استاد بهدست محمدعلی نجفی، شهردار اسبق تهران جنجال زیادی در رسانهها بهپا کرد. نجفی که ساعاتی بعد از این جنایت خود را تسلیم پلیس کرده بود اعتراف کرد که بهدلیل تحت فشار قرار گرفتن از سوی میترا، قصد داشته او را بترساند و وقتی وی به حمام رفته بوده، با در دست داشتن کلت وارد آنجا شده اما در جریان درگیری با میترا، 5گلوله ناخواسته شلیک شده و یکی از آنها باعث مرگ او شده است. شهردار اسبق تهران در دادگاه به قصاص محکوم شد اما با گذشت خانواده میترا از مجازات مرگ گریخت و هماکنون در زندان به سر میبرد.
دی 98: در بحبوحه بحران سیاسی میان ایران و آمریکا که با ترور ناجوانمردانه سردار حاج قاسم سیلمانی آغاز و منجر به انتقام سخت ایران و حمله موشکی سپاه به پایگاه عینالاسد شد، فاجعهای انسانی در آسمان تهران رخ داد. هواپیمای اوکراینی که با 176سرنشین فرودگاه امام خمینی را به مقصد اوکراین ترک کرده بود، هدف شلیک اشتباهی پدافند هوایی قرار گرفت و سقوط کرد. در این حادثه تمامی 176سرنشین هواپیما که بسیاری از آنها دانشجویان و نخبههای ایرانی مقیم کانادا بودند جان باختند و چند روز بعد، ستاد کل نیروهای مسلح کشوراعلام کرد که این هواپیما بر اثر بروز خطای انسانی و بهصورت غیرعمد، مورد اصابت قرار گرفته است.
شهریور 99: دستگیری کیوان.الف، عامل تجاوز به دختران دانشجو تا مدتها بحث داغ شبکههای اجتماعی بود. جوانی که توسط همین شبکههای اجتماعی و دخترانی که قربانی او شده بودند رسوا و با حکم قضایی دستگیر شد. هر چند شواهدی بهدست آمده بود که نشان میداد او در 10سال بیش 300دختر را قربانی کرده است اما خودش اعتراف کرد که با حدود 50دختر رابطه جنسی بر قرار کرده و این در حالی بود که تنها 20قربانی حاضر شدند از او شکایت کنند. کیوان متهم است پس از دعوت دختران به خانهاش و بیهوش کردن آنها با مشروبات الکلی مسموم به آنها تجاوز کرده و قرار است به اتهام افساد فی الارض محاکمه شود.