• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 8 بهمن 1399
کد مطلب : 122966
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/L9lwr
+
-

و اینک منشور‌کورش

بعد از سال‎‌‎ها یکی از مهم‎‌‎ترین اشیای تاریخ باستان به ایران بازگشت

میراث
و اینک منشور‌کورش


ترمه هوشیار 
 
نه آن کورش بازیگر که در مقابل رئیس‎‌‎جمهور وقت سر خم کرد و نه اقدام خانم مدیر وقت موزه ملی با دست بدون پوشش آن شیء تاریخی را از داخل جعبه چوبی بیرون آورد و نفس همه کارشناسان و باستان‎‌‎شناسان را در سینه حبس کرد به یاد کسی مانده اما خیلی‌ها آن استوانه 23در 11‎‌‎سانتی‌متر را پشت آن ویترین خاص در اتاق گوشواره سمت راست طبقه بالای موزه ملی به یاد دارند که چند ماهی برای بار دوم مهمان سرزمینی شد که به آن تعلق داشت؛ «منشور کورش» به ایران بازگشت.
 29شهریور 1389بعد از سال‎‌‎ها رایزنی، سرانجام مدیران موزه بریتانیا یک صندوق چوبی که تحت شدیدترین شرایط امنیتی نگهداری می‎‌‎شد را تحویل مسئولان موزه ملی ایران دادند. در این سفر رئیس وقت موزه بریتانیا این شیء تاریخی را همراهی می‎‌‎کرد. منشور کورش در‎‌‎ ماه مارس1879 میلادی برابر با فروردین1275شمسی توسط هرمز رسام، باستان‎‌‎شناس آشوری تبار انگلیسی در تپه‎‌‎های عمران عراق زیر پرستشگاه اسگیل پیدا شد؛ بعد از آنکه لقب «مهم‎‌‎ترین کشف دوران‎‌‎ها» را به‎‌‎خود گرفت به موزه بریتانیا منتقل شد تا متنی که به خط میخی احتمالا بابلی یا عیلامی روی این شیء سفالی نوشته شده را بخوانند. سرهنری راولینسون که کاشف نهایی خط میخی عیلامی بود، بعد از چند روز متوجه شد که این کتیبه، یادگاری از کورش پادشاه سرزمین ایران است که بعد از تصرف رسمی بابل دستور نگارش آن را داده و به خط اکدی یا بابلی‌نو نگارش شده است. البته در همان زمان پیدا شدن بخشی از این کتیبه شکسته و ناپدید بود و راولینسون توانست بخش‎‌‎هایی که خواندنی بود را بخواند و خیلی زود بفهمد که سندی که در دست دارد یکی از قدیمی‎‌‎ترین اسناد حقوق بشر در جهان است. البته پاول ریچارد برگر، باستان‎‌‎شناس دیگری از دانشگاه ییل قطعه‌ای گلی را که در بازار عتیقه فروش‎‌‎های عراق خریداری شده بود را پیدا کرد که با بررسی کوتاهی و باتوجه به اینکه در همان معبد اسگیل مردوک در بابل پیدا شد معلوم شد که سطرهای گم شده منشور کورش است.
در نوشته‌های این استوانه که از خاک رس است، کورش پادشاه پارس از جنایت‎‌‎های نبونید، آخرین پادشاه کلدانی که به‎‌‎دست او سقوط می‎‌‎کند می‎‌‎گوید و مانند همه کتیبه‎‌‎های دوران هخامنشی بعد از معرفی خودش و خاندانش مردم بابل را به حفظ دین خود و آزادی در سرزمین خود تشویق می‎‌‎کند؛ «سپاهیان گسترده‎‌‎ام با آرامش درون بابل گام برمی‎‌‎داشتند. نگذاشتم کسی در همه [سومرو] اکد هراس‎‌‎آفرین باشد. در پی امنیت [شهر] بابل و همه جایگاه‎‌‎های مقدسش بودم». این لوح نبشته که به منشور کورش معروف شد بی‎‌‎تردید یکی از مهم‎‌‎ترین کشفیاتی بود که در تاریخ باستان‎‌‎شناسی میانرودان همراه با لوح حمورابی که در شوش پیدا شد به شمار می‎‌‎آیند. اما از آنجا که زمان پیدا شدن این دو اثر ایران و عراق گرفتار حاکمانی بودند که ارزش واقعی این آثار را نمی‎‌‎دانستند، هر دو لوح باارزش از سرزمین‎‌‎هایشان خارج شدند و لوح حمورابی به موزه لوور و لوح کورش به موزه بریتانیا رفت. در حدود سال‎‌‎های دهه‌های 40و 50این اثر باستانی از سوی سازمان ملل به 6زبان رسمی منتشر و به‎‌‎عنوان نخستین سند منشور حقوق بشر شناخته شد. در جشن‎‌‎های دوهزار و پانصد ساله این اثر که نماد رسمی جشن‎‌‎ها بود به ایران امانت داده شد. بعد از جشن‎‌‎ها نیز چندین کپی از آن را به نهادهای مختلف از جمله سازمان ملل هدیه دادند. اما از نیمه دهه 80 با گسترش روابط میان موزه ملی ایران و موزه‎‌‎های جهان ازجمله موزه بریتانیا و برگزاری نمایشگاه‎‌‎های بین‎‌‎المللی قرار شد چندین اثر از جمله منشور کورش در عوض برگزاری نمایشگاه‎‌‎ امپراتوری فراموش شده یا جهان هخامنشی که در سال84 در موزه بریتانیا برگزار شد به ایران بیاید. تغییر و تحولات در حوزه سیاسی ایران و تحریم‎‌‎های سازمان ملل و تیره شدن روابط میان ایران و انگلستان و البته رفت‎‌‎وآمدهایی در سازمان میراث فرهنگی و موزه ملی در نهایت در سال1389 بعد از نامه‎‌‎نگاری پرتنشی که میان حمید بقایی، رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی و موزه بریتانیا انجام شد با تأیید جان مک‎‌‎گرگور، رئیس موزه بریتانیا و دکتر کرتیس، رئیس هیأت امنای این موزه منشور کورش در 21شهریور 1389 به ایران آمد و تحویل آزاده اردکانی، رئیس وقت موزه ملی شد. بی‎‌‎تردید برای کسانی که مشتاقانه انتظار دیدار منشور کورش را می‎‌‎کشیدند اینکه خانم اردکانی بدون هیچ دستکش و تدابیر لازم، منشور کورش را با دست از جعبه خارج و در ویترین گذاشت یکی از نخستین اتفاقات عجیب این رویداد مهم بود. اما رویداد اصلی در روز رونمایی منشور کورش با حضور محمود احمدی‎‌‎نژاد رخ داد. در این مراسم که احمدی‎‌‎نژاد منشور کورش را منشور عشق و کورش را شاه جهان نامید آن را برای ارزیابی تاریخی عملکرد سیاستمداران مبنا دانست. اسفندیار رحیم‎‌‎مشایی، رئیس دفتر رئیس‎‌‎جمهور وقت نیز منشور کورش را «سند رفاه، ‎‌‎آزادی و اعتقادات ارزشمند آسمانی و توحیدی و الزامات انسانی و بشری» خواند. در نهایت منشور کورش بعد از چند‎‌‎ماه و دیدار میلیون‎‌‎ها ایرانی بار دیگر از ایران به انگلستان بازگشت و در ویترین قدیمی‎‌‎اش جای‌خوش کرد.

این خبر را به اشتراک بگذارید