• جمعه 7 دی 1403
  • الْجُمْعَة 25 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 27
یکشنبه 5 بهمن 1399
کد مطلب : 122608
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/qxXLk
+
-

ایران ناجی طاق کسری

وزارت میراث فرهنگی همچنان در انتظار پاسخ وزارت خارجه برای دریافت روادید تیم کارشناسی نجات طاق کسری است / تیم کارشناسی ایران قرار است با مستندسازی طاق کسری، خسارات وارد شده برای مرمت اضطراری ایوان مدائن را ارزیابی کند

میراث فرهنگی
ایران ناجی طاق کسری

 محمد باریکانی- خبرنگار

 قرار است این هفته تیم کارشناسی ایران با سفر به عراق با مستندسازی طاق کسری، خسارات وارد شده برای مرمت اضطراری ایوان مدائن را ارزیابی کند .
ایران و عراق سرانجام پس از گذشت دهه‌ها توافق‌ شفاهی و 4سال از گذشت امضای تفاهمنامه همکاری مشترک وزیر آثار باستانی عراق و رئیس وقت سازمان میراث‌فرهنگی ایران تصمیم به نجات طاق کسری گرفتند و براساس اعلام مسئولان وزارت میراث فرهنگی، هیأت اجرایی وزارت میراث فرهنگی شامل مرمتگران و متخصصان به بغداد اعزام می‌شوند تا مستندنگاری و برآورد خسارات برای مرمت اضطراری طاق کسری را در مرحله نخست انجام دهند.
ائتلاف ایران و عراق برای نجات یک اثر تاریخی مشترک پس از آن صورت گرفت که بخشی از طاق ایوان مدائن در جنوب بغداد در آستانه سال 2021میلادی برای دومین‌بار فروریخت و این‌بار دوستداران میراث‌فرهنگی در عراق و ایران دست به‌کار شدند و با کارزارها و درخواست‌های مردمی از دولتمردان  2کشور خواستند که مرمت طاق کسری را در اولویت قرار دهند.
فشار کارزارها و درخواست‌های مردمی در 2کشور ایران و عراق به آنجا ختم شد که وزارت فرهنگ عراق بلافاصله جلسه بررسی مرمت طاق کسری را برگزار کرد و در ایران وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در جلسه هیأت دولت موضوع را با محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه مطرح کرد و قول همکاری دولت ایران برای نجات طاق کسری را گرفت. علی‌اصغر مونسان اطلاع داد که برآورد اولیه برای مرمت طاق کسری 600هزار دلار است.
براساس پیگیری‌های همشهری، هنوز اعتباری از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور برای مرمت طاق کسری اختصاص نیافته است و با این حال، هیأت اجرایی وزارت میراث‌فرهنگی قرار است این هفته و درصورت اقدام وزارت خارجه برای صدور اجازه سفر این هیأت به عراق بدون پول راهی بغداد شود تا در 4روز اقامت در بغداد و حضور میدانی در ایوان مدائن، حجم خسارات را برآورد کند و مستندسازی‌های لازم برای مرمت و نجات طاق کسری را انجام دهد و برای بررسی مرمت اضطراری به ایران بازگردد تا در مرحله آتی مرمت اضطراری ایوان مدائن در بخش‌های آسیب‌دیده به‌منظور کاهش خطر ریزش کامل بزرگ‌ترین طاق خشتی جهان و تنها بنای باقیمانده از معماری ساسانی در جهان آغاز شود.
هم‌اکنون دولت عراق دور تا دور ایوان مدائن را فنس بسته و دیوارکشی کرده است تا از ورود بازدیدکنندگان به این اثر ساسانی در عراق جلوگیری کرده و مراحل اولیه مرمت طاق کسری را به انجام برساند.
همین دیروز رایزن فرهنگی ایران در عراق نیز به ایرنا اعلام کرد که دولت عراق تمایل دارد ایران مرمت طاق کسری را انجام دهد؛ چون این بنا به‌طور مستقیم با تاریخ و فرهنگ ایران در ارتباط است و عراق نمی‌خواهد سازه‌هایی در طاق کسری ایجاد کند که به ارزش تاریخی و فرهنگی بنا لطمه وارد شود.
آنطور که حجت‌الاسلام والمسلمین غلامرضا اباذری گفته است، از حدود 4سال قبل، موضوع وخیم بودن شرایط طاق ایوان مدائن مطرح شد و موضوع با مقامات عراقی ازجمله وزیر فرهنگ عراق نیز در میان گذاشته شد.
رایزن فرهنگی ایران در عراق حتی اعلام کرده است که نگرانی‌ها از وضعیت وخیم طاق کسری را به اطلاع وزارت میراث فرهنگی رسانده است، اما به گفته او، مسئولان وزارت میراث فرهنگی جدیت کافی برای رسیدگی به این نماد تاریخی و فرهنگی ایران را ندارند.
آنطور که غلامرضا اباذری اعلام کرده است، موضوع رسیدگی به وضعیت طاق کسری پس از روی کار آمدن دولت جدید عراق از سوی وی به وزیر فرهنگ جدید آن کشور منتقل شده و وزیر فرهنگ عراق برای پذیرش تیم کارشناسی ایران به‌منظور نجات طاق کسری اعلام آمادگی کرده است.
رایزن فرهنگی ایران در عراق حتی گلایه کرده است که تمامی این موضوعات به وزارت میراث فرهنگی کشور منتقل شده، اما تیم کارشناسی ایران هنوز به عراق اعزام نشده است؛ درحالی‌که حدود ۶۰ تا ۷۵درصد از آجرهای طاق ایوان مدائن بر اثر بارندگی و شرایط جوی فروریخته است.
در ایران اما پیگیری‌های همشهری مشخص کرده است که درخواست اعزام هیأت کارشناسی ایران به عراق از هفته گذشته به وزارت خارجه کشورمان ارسال شده و حتی پاسپورت اعضای این تیم برای گرفتن ویزای سفر به عراق به وزارت خارجه رفته است و تا عصر دیروز نیز وزارت میراث فرهنگی در انتظار دریافت ویزا برای سفر به جنوب بغداد به‌منظور مستندسازی و برآورد خسارات و تدوین گزارش اولیه مرمت و نجات این اثر بوده است.
سیدهادی احمدی، مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها و محوطه‌های تاریخی در معاونت میراث فرهنگی کشور که یکی از اعضای تیم کارشناسی ایران برای سفر به عراق است، به همشهری گفت: وزارت خارجه هنوز به درخواست سفر تیم کارشناسی ایران پاسخ نداده و این تیم همچنان در انتظار صدور ویزای سفر به عراق است.

این خبر را به اشتراک بگذارید