سال داستان جسارت
مجموعه داستان احمد دهقان « من قاتل پسرتان هستم» منتشر شد
محمد مقدسی
سالهای پایانی دولت اصلاحات بود. دوران اصلاحات سالهای حضور و شکفتن نویسندگان جوان بود. نسل جدیدی از نویسندگان که بیشترشان در دوره رونق روزنامهنگاری نویسندگی را تجربه کرده بودند، در سالهای پایانی اصلاحات داستانها و کتابهای خود را چاپ کردند.
2رمان در این سال بسیار تحسین شدند. نخستین رمان که بسیار موردتوجه قرارگرفت و سال بعد برای نویسندهاش دردسرساز شد، رمان «آداب بیقراری» نوشته «یعقوب یادعلی» بود؛ رمانی داستانگو که در میان واقعیت و وهم پیشمیرفت. داستان یادعلی شخصیتپردازی خوبی داشت و تعلیق خود را تا پایان داستان حفظ میکرد. آداب بیقراری روایت مردی بود که همسرش او را ترک کرده و برای رهایی از ملال و روزمرگی نقشه شومی کشیده بود. دیگر رمان بسیار ستایششده سال، «آبیتر از گناه» نوشته «محمد حسینی» بود که روایتی اعترافگونه داشت؛ پسر جوانی که از شهرستان به تهران مهاجرت کرده و برای زن و مرد پیری شعر میخواند. پیرمرد و زنش به قتل میرسیدند و جوان شعرخوان بهعنوان متهم اول پرونده قتل دستگیر میشد. جوان شعرخوان در طول رمان اعتراف میکرد و پرده از رازهایی برمیداشت.
اما شگفتی سال در ادبیات داستانی مجموعه داستان «من قاتل پسرتان هستم» نوشته احمد دهقان بود. دهقان که با رمان «سفر به گرای 270درجه» در دهه 1370خوش درخشیده بود و روایتی محجوبانه در مورد حضور در جنگ به خوانندگان عرضه کرده بود، در این سال با مجموعه داستان من قاتل پسرتان هستم، با داستانهایی با نگاه جسورانه و بیسابقه به جنگ بازگشته بود. این داستانها روایتی سرراست داشتند و چیزی که آنها را متمایز میکرد، زبان خشن و بیرحم نویسنده بود که فضای سنگین و خشن جنگ را واقعگرایانه توصیف میکرد؛ چیزی که در ادبیات جنگ و دفاعمقدس ایران بیسابقه بود.
نویسنده جوان دیگری که در این سال خوش درخشید و دومین مجموعه داستان خود را منتشر کرد، «مهسا محبعلی» بود. مجموعه داستان «عاشقیت در پاورقی» او کتابی شامل 8داستان کوتاه با موضوع محوری مسئله عشق و مرگ بود. شخصیت محوری داستانهای محبعلی زنان بودند و او در داستانهایش بیشتر به درونیات شخصیتهای داستان میپرداخت.