
هنرمندان روشنفکر و روشنفکران هنرمند
4نشریه حرفه: هنرمند، تندیس، طاووس و گلستانه منتشر شدند

حافظ روحانی
رونق مطبوعات در دوره اول ریاستجمهوری سیدمحمد خاتمی با انتشار تعداد زیادی روزنامه آغاز شد. همزمان با این رونق، هنرهای تجسمی ایران دورهای جدید را آغاز میکند. این دوره تازه با تأسیس تعداد فراوان گالریهای هنری، رشد فعالیتهای موزه هنرهای معاصر و... همراه شد. هر چند شروع فعالیت گالریهای هنری از اواخر دهه1360و پایان یافتن جنگ آغاز شده بود، اما از ابتدای دهه1380 سرعت گرفت. پس حالا و در این شرایط انتشار نشریات تخصصی تجسمی یا افزودن بخشهای تجسمی به نشریات عمومی یا فرهنگی نه فقط منطقی مینمود که شبیه به پاسخ دادن به یک نیاز بود.
هرچند سال1381 آغاز بهکار دونشریه تخصصی حوزه هنرهای تجسمی، دوهفتهنامه تندیس و فصلنامه حرفه: هنرمند بود اما پیش از آغاز انتشار این دو نشریه، یک فصلنامه تخصصی دیگر انتشارش را آغاز کرده بود و ماهنامه گلستانه با رویکرد فرهنگی به شکل جدی به هنرهای تجسمی میپرداخت.
فصلنامه طاووس از سال1378منتشر شد. این فصلنامه به نشر هنر ایران مربوط بود که در سال1371 توسط منیژه میرعمادی راهاندازی شده بود. نخستین دوشماره این نشریه با سردبیری علی دهباشی منتشر شد. شمارههای بعدی این فصلنامه به سردبیری امید روحانی و مدیریت هنری علی جناب به چاپ رسید. افزایش ناگهانی هزینههای چاپ و کاغذ در سال1380 باعث توقف انتشار این نشریه شد که به شکلی نفیس منتشر میشد. وبسایت طاووس اما همچنان به حیاتش ادامه میدهد و هماکنون در دسترس است.
چاپ ماهنامه گلستانه از آبانماه سال1377 آغاز شد. مسعود شهامیپور، مدیرمسئول و سردبیر این ماهنامه بود. این ماهنامه ابتدا توسط شرکت جامعه روز منتشر میشد که روزنامه جامعه را نیز چاپ میکرد. با توقیف جامعه و تعطیلی این شرکت، شهامیپور ماهنامه را شخصاً منتشر کرد. مدیریت هنری این نشریه ابتدا برعهده احمدرضا دالوند بود. رویکرد این نشریه ادبی هنری بود و هنرهای مختلف را شامل میشد؛ از ادبیات گرفته تا تئاتر یا موسیقی که زیرنظر شروین شهامیپور و سهراب محبی منتشر میشد. بخش تجسمی این نشریه زیرنظر علیاصغر قرهباغی به چاپ میرسید. گلستانه در نیمه دهه1390 با بحران افزایش هزینهها مواجه و انتشار مداومش با مشکلات فراوان همراه شد.
نخستین شماره دوهفتهنامه تندیس با مدیرمسئولی و سردبیری محمدحسن حامدی در 10دیماه سال1381 آغاز شد. این نشریه در طول فعالیت سردبیران و شیوههای گوناگون، انتشار را تجربه کرد و تا سال1398 هم به انتشارش ادامه داد تا اینکه مشکلات مالی انتشار مداومش را متوقف کرد. با اینحال تندیس با تأسیس انتشارات پیکره و انجام فعالیتهای مشترک با نهادهای مختلف نشیر سازمان زیباسازی شهر تهران نهفقط به یک نشریه جریانساز تبدیل شد که به اشکال مختلف به فعالیتش ادامه داد. نخستین شماره فصلنامه حرفه: هنرمند در تابستان سال1381 منتشر شد. صاحب امتیاز و مدیرمسئول نشریه، شهریار توکلی بود و نشریه زیرنظر شورای نویسندگان اداره میشد. ابتدا فصلنامه بخش ویژه سینما نیز داشت، اما بهتدریج بخش سینما حذف شد و مجله به نشریه تخصصی هنرهای تجسمی تبدیل شد. بعد از کناررفتن شهریار توکلی نشریه با مدیریت ایمان افسریان ادامه یافت. چاپ این فصلنامه در سالهای پایانی دهه1390 با مشکلات فراوان همراه شد، اما همچنان به حیاتش ادامه میدهد. این نشریه نیز بعدتر با گسترش فعالیتش در حوزه نشر فعالیتهایش را در حوزههای دیگر هم تداوم بخشید.