از گنجینه بیمکان تا موزه گرافیک ایران
موزه گرافیک ایران، 28دی1393 تأسیس شد
اندیشه تشکیل موزه گرافیک در ایران، سال 1377 و همزمان با تأسیس انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران شکل گرفت. کمیته موزه گرافیک این انجمن فعالیتش را در سال1379 آغاز کرد و طی دودهه گذشته در سهبخش اصلی (گفتوگو با پیشگامان و دریافت آثار، مرمت و نگهداری، تحقیق و بانک الکترونیک)، به جمعآوری آثار، پژوهش و ترمیم آثارِ تاریخی پرداخته است. این آثار در سالهای پیش از تأسیس موزه با نام «گنجینه بیمکان»، در اتاقی کوچک نگهداری میشد. سرانجام موزه گرافیک ایران با هدف حفظ، پژوهش و نمایش میراث طراحی گرافیک، در تاریخ 28دیماه 1393 در عمارت تاریخی «ارباب هُرمز» مربوط به دوره قاجار در تهران تأسیس و این گنجینه ارزشمند به این عمارت منتقل شد. روند جمعآوری و آرشیوسازی اسناد تصویری با تأسیس موزه، جدیتر و امیدوارانهتر از گذشته پیگیری شد. در این بین نقش و تأثیر مجید بلوچ انکار ناشدنی است، در این سالها بیش از 100نفر در کنار او، در کمیته موزه فعالیت کردهاند.
گنجینه موزه گرافیک ایران حاوی بیش از 10000اثر از طراحان گرافیک و تصویرگران ایران و برخی از طراحان گرافیک مطرح جهان است. این آثار در قالب موضوعهایی چون پوستر، نشانه، روی جلد، بستهبندی، آگهی تبلیغاتی، تصویرسازی، آرتورک، کارت و تقویم و بروشور دستهبندی شدهاند. در بخش دیگر؛ ابزار، وسایل و سختافزارهای سالهای دور مانند: آگراندیسمان، اسپلایسر، گرافوس و... جمعآوری و حفظ شدهاند. ابزارهایی که در مجاورت آرتورکها و اتودهایی که خود نقشی در بهثمررسیدن آنها داشتهاند، قابل مشاهده هستند. بیش از 60درصد از این گنجینه را آثار اورجینال، آرتورکها و اعلانهای تکرنگ قدیمی تشکیل میدهند.
در این گنجینه آثار پیشگامان طراحی گرافیک نوین ایران مانند: محمود جوادیپور، هوشنگ کاظمی، محمد بهرامی، صادق بریرانی، قباد شیوا، مرتضی ممیز، محمد احصایی، آیدین آغداشلو، نورالدین زرینکلک، فرشید مثقالی، عباس کیارستمی، مجید بلوچ، بهزاد حاتم و دیگر طراحان نسلهای بعدی و آثار طراحان بینالمللی مانند: یان لنیتزا، میشل باتوری، آلن لوکرنک، آن سانگسو، شیگئو فوکودا، پییر برنار، سیمور چواست، آنتون بکه، پائولا شِر، اووه لوش و... وجود دارد.