تلاش برای تداوم حیات تالاب
بودجه 6میلیون دلاری برای حفاظت از 4تالاب ایران
فرزاد سپهر
در کنار برنامه ملی نهضت سبز، با اختصاص بودجهای 6میلیون دلاری از سوی سازمان ملل، حفاظت ویژه از 4تالاب ایران آغاز شد.
دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی، تالاب میانکاله در مازندران، تالاب دشت ارژن و دریاچه پریشان در فارس و تالاب خوران یا حرا در هرمزگان برای حفاظت در این برنامه قرار گرفتند. بهگفته معاون وقت سازمان حفاظت محیطزیست همچنین تالاب انزلی بهدلیل اهمیت جهانی قرار است در این طرح قرار بگیرد. مهندس انوشیروان نجفی، حفاظت و مراقبت از تالابها را یکی از شاخصههای توسعه مدیریت بهینه در هر کشور عنوان کرد. طرح حفاظت از تالابهای ایران توسط سازمان حفاظت محیطزیست با همکاری سازمان تسهیلات جهانی زیستمحیطی و براساس برنامه عمران سازمان ملل متحد در ایران در سال1379 آغاز شد.
همچنین توجه به محیطزیست در سال1379 موجب آغاز برنامه ملی نهضت سبز شد. ایران با وجود مراتع مستعد در بسیاری از استانهای کشور ازجمله گیلان و مازندران، خراسان، اصفهان، فارس، لرستان، کردستان و همدان بهدلیل مدیریت نادرست و برنامهریزی اشتباه با بحران فزاینده نابودی مراتع، منابع طبیعی و اراضی مستعد مواجه است. این بحران موجب شد تا در سال1379 دولت با تأکید رئیسجمهور وقت، سیدمحمد خاتمی، برنامه ملی نهضت سبز را برای حفاظت از مراتع کشور آغاز کند. بهگفته رئیسجمهور براساس این برنامه در یک دوره 20ساله، 4میلیون هکتار از عرصههای منابع طبیعی کشور و اراضی مستعد به توسعه جنگل و فضای سبز اختصاص پیدا کند. رئیسجمهور در آغاز این برنامه گفت: وجدان عمومی جامعه برای اهتمام به حفظ محیطزیست بهگونهای شود که همگان احساس کنند شکستن یک شاخه یا قطع یک درخت، همچون تیری به قلب سلامت محیطزیست است.
حفظ گونههای جانوری رو بهانقراض نیز مورد توجه سازمان حفاظت محیطزیست ایران بوده است. مشاهده بزرگترین خانواده از یوزپلنگ ایرانی، تنها یوزپلنگ بازمانده آسیا، در بهمنماه1379در استان خراسان، امیدواری به حفظ یوزپلنگ ایرانی را زنده کرد. این تعداد یوزپلنگ در 2خانواده 4و 3قلادهای در 14بهمن 1379در نایبندان استان خراسان مشاهده شد. زیستگاه و جمعیت این یوزپلنگ ایرانی در 50سال اخیر دستخوش تغییر و تحول بسیاری شده که بهطور مستقیم بر جمعیت یوزپلنگ ایرانی تأثیر گذاشته است.