• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
سه شنبه 16 دی 1399
کد مطلب : 120931
+
-

با این عطش تا چشمه رفتن کاری نداره

پوست‌اندازی فضای موسیقی پس از دوم خرداد

موسیقی
با این عطش تا چشمه رفتن کاری نداره


    حسین عصاران    

 دوم خرداد با تمام پیامدهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی‎‌‎اش، دیگر امکانی بر ادامه محافظه‎‌‎کاری‎‌‎های نهادینه‎‌‎شده سر راه همراهی و هم‎‌‎گرایی با سلیقه‎‌‎های تازه بروز کرده‎‌‎ در متن اجتماع باقی نمی‎‌‎گذاشت.
هر چند در نبود امکان واکاوی اسناد و نامه‎‌‎نگاری‎‌‎های اداری و صحت‎‌‎سنجی روایات بازگو شده، توانایی ارزیابی تصمیم‎‌‎سازی‎‌‎ها و تصمیم‎‌‎گیری‎‌‎های نهادهای فرهنگی هم میسر نیست، اما برایند مجموعه شواهد در دسترس از آن روزها چنین می‎‌‎نماید که در این راه، مجموعه نهادهای فرهنگی بیش از هر چیز، مجری تصمیمات نهادهای بالادستی بوده‎‌‎اند و در نتیجه امکان تقلیل مبنای شکل گرفتن آن فضای تازه برای موسیقی به خواست یا عزم یک مدیر فرهنگی دور از ذهن می‎‌‎نماید.
در نگاهی تاریخی یکی از آن اتفاقات نو و تازه در دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در همان روزهای اولیه جاگیری دولت تازه پی‎‌‎ریزی شد؛ آنجا که مدیران تازه با هدف تهیه آلبوم‎‌‎هایی متناسب با فضای پیش آمده، مؤسسه‎‌‎ «پیغام سحر» را راه‎‌‎اندازی کردند. در نخستین گام و به‌واسطه کم‎‌‎آشنایی با کارورزان قدیمی و جدید موسیقی و ترانه پاپ- که نزدیک به دو دهه در این عرصه خاموش مانده بودند -الهه حمیدی را به‌عنوان مدیر تولیدچند ترانه پاپ به کار دعوت کردند. حاصل پیگیری الهه حمیدی شکل‎‌‎گیری مجموعه‎‌‎ای به نام «ایران من»، از کارهای آهنگسازان نام‎‌‎آشنای عرصه ترانه‎‌‎های پاپ شهری پیش از انقلاب، هم‎‌‎چون ناصر چشم‌‌آذر، کورش یغمایی، مهدی سپهر، در کنار جمعی از کارورزان و هنرورزان تازه‌کار این عرصه هم‎‌‎چون حمید غلامعلی، محمدرضا عقیلی، خشایار اعتمادی و... شد.
جدا از فضای متفاوت ملودی و تنظیم این ترانه‎‌‎ها، نکته جالب توجه در این راه مضمون کلام ترانه‎‌‎های این آلبوم بود که در پیروی از آن محافظه‎‌‎کاری‎‌‎های پیشین، همچنان حول مفاهیم دوراز حساسیت‎‌‎های رسمی پردازش شده بودند. مجموعه‎‌‎ای مرتبط با مفهوم ذهنی وطن که پس از صعود تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی، با قرارگیری عبارت «ویژه مسابقات جام‌جهانی فوتبال 1998» روی جلد آن به حد یک آلبوم مناسبتی هم تقلیل پیدا کرد. با وجود این هم آلبوم ایران من از اتفاقات تازه‌ای در عرصه موسیقی خبر می‎‌‎داد که مهم‎‌‎ترین آنها اتصال موسیقی ترانه‎‌‎ها به فضای 20سال پیش از خود بود؛ اتفاق معناداری که نخستین ترانه آلبوم ایران من بازتنظیم و بازاجرایی از ملودی ناصر چشم‎‌‎آذر برای ترانه تیتراژ شوی تلویریونی «دنیای خوب ما» در سال‎‌‎های دهه 50 بود؛ با این تفاوت که آنجا هم‎‌‎خوانان زن و مرد کلام منصور تهرانی را این‎‌‎چنین هم‎‌‎خوانی می‎‌‎کردند: «بیا بیا که با هم دنیایی نو بسازیم/ عاشقونه بخندیم چه خوبه دل ببازیم» و اینجا محمدرضا عیوضی کلام سیدفرید احمدی را می‎‌‎خواند که: «تو دشت خالی شب سحر در انتظاره/ منتظره تا خورشید دوباره گل بکاره». ایران من در حالی به بازار آمد که خوانندگان جوان و علاقه‎‌‎مند به فضای ترانه‎‌‎های قدیمی در استودیوهای مختلف مشغول ضبط کارهای تازه‎‌‎شان بودند.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید