
سارا علیه باربی
پروژه ساخت عروسک ملی کلید خورد

احسان بهرام غفاری
در سال1376، طرحی از جانب کانون پرورش فکری مطرح شد تا عروسکهایی با نام دارا و سارا طراحی شده تا صنعت اسباببازی کشور، در مقابل عروسکهای غربی و بهویژه عروسک باربی قرار گیرد.
خیلی زود لقب «عروسک ملی» به این دو داده شد اما نتوانستند در دل بچههای ایرانی جایی باز کنند. وزن بسیار بالا، طراحی صورت نهچندان دلچسب، عدمتحرکپذیری و قابلیت حرکتی، نداشتن لباسهای مختلف و در نهایت قیمت بسیار بالای این عروسکها باعث شد که کماکان عروسکهای خارجی و حتی باربی بهترین گزینه برای کودکانی باشد که به عروسک علاقهمند بودند. از طرفی وقتی مشخص شد سازنده دارا و سارا ایرانی نیست، خیلی زود لقب عروسک ملی هم از طرف مسئولان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که این پروژه را زیرنظر داشتند، تکذیب شد.
فرزانه بابایی، طراح این دو عروسک در اینباره میگوید: «عروسکهای دارا و سارا در سه سری به مخاطبان عرضه شد که در سری اول عروسکها سنگین بود و بهدلیل داشتن بوی بد نفت، به آن اسانس پرتقال زده بودند و با شستن در آب سیاه میشد و کیفیت خوبی نداشت اما عروسکهای سری سوم از لحاظ کیفیت بسیار خوب بودند، بو نمیدادند و کیفیت قابلقبولی داشتند». به هر حال از زمان جرقه ایده تا تولید این عروسکها توسط کشور چین، 5سال طول کشید و جزو طرحهای شکستخورده لقب گرفت.