
سیاستمدار نجیب
«حسن حبیبی» 12مرداد 1376 معاون اول رئیسجمهور شد

حمیدرضا محمدی
او فقط سیاستمدار نبود، مرد فرهنگ بود، و مرد حقوق هم. اگرچه در آغاز انقلاب، تا پشت در اتاق ریاستجمهوری هم پیش رفت اما با آنکه مورد حمایت حزب جمهوری اسلامی بود ولی زیر یکمیلیون رأی آورد هرچند 12سال، در دولتهای پنجم تا هفتم، معاون اولی رئیسجمهور را تجربه کرد. البته چون حقوقدان برجستهای بود و درسخوانده دانشگاه سوربن، هم در هیأت پیشنویس قانون اساسی عضویت داشت، هم در دولت چهارم، وزیر دادگستری بود و هم آنکه در جایگاه عضو حقوقدان، 12سال در شورای نگهبان حضور یافت.
اما «حسن حبیبی» جز آنکه در دایره سیاست میگنجید، در عرصه فرهنگ هم مرد مؤثری بود. او که خود عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی بود، کوشید تا سرانجام فرهنگستان زبان و ادب فارسی در بهمن 1368 ایجاد شود و خود او در 28خرداد 1370 به ریاست آن برگزیده شد. او در حضور نزدیک به سهسالهاش، «تجهیز مرکز فرهنگستان، ایجاد کتابخانهای با گنجینه حدود 50هزار جلد کتاب، تأمین مسکن پژوهشگران کشورهای همسایه و نشر نامه فرهنگستان» را صورت داد.
او البته چون دغدغه ایران را داشت، با کسب موافقت وزارت علوم، در سال1376، بنیاد ایرانشناسی را پایه گذاشت. در 15سال ریاست این نهاد علمی، «تمرکز آن مؤسسه را بر تحقیق روی ایران کنونی محدود کرده بود» زیرا معتقد بود «با توجه به محدودیتها و تواناییهای موجود و انبوه موضوعهای کار نشده و بکر در داخل مرزهای کشور، بهتر است به جای صرف وقت و هزینه برای روشن شدن واقعیاتی در بیرون از ایران امروز به صدها و بلکه هزارها موجودی علمی و فرهنگی و تمدنی نیازمند شناسایی و گردآوری و تحقیق و معرفی در جایجای کشور پرداخته شود» و البته توجهش به این مهم بود که «ما نه در خارج از ایران، و نه در ایران، طرحی نظامیافته برای ایرانشناسی نداشتهایم.» حسن حبیبی، مرد نجیب سیاست و فرهنگ بود که توانست در عرصه سیاست، بنیانهای فرهنگی را پدیدآورد.