رشد بازماندگان از تحصیل در زمانه کرونا
مروری بر آمار و ارقام آموزش در دوران شیوع ویروس کووید-19
مرضیه ثمره حسینی_روزنامه نگار
تلخ است اما همچنان هر سال، به دلایل مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، کودکان و دانشآموزان بسیاری از تحصیل محروم میمانند. امسال بیماری کرونا مزید بر دیگر دلایل شد و ترس از ابتلا به بیماری، فقدان یا کمبود زیرساختهای مخابراتی و اینترنتی و نداشتن موبایل و تبلت برای بهرهمندی از تحصیل مجازی مانع تحصیل دانشآموزان بسیاری شد. بنا بر اعلام وزارت آموزشوپرورش در ابتدای سال تحصیلی جاری
۵۰۰ هزار دانشآموز برای ثبت سفارش کتب درسی اقدام نکردند که از این تعداد، ۲۲۰هزار نفر در دوره ابتدایی، ۱۵۹هزار نفر در دوره متوسطه، ۱۵۲هزار نفر در متوسطه نظری و ۸۲هزار نفر مربوط به هنرستانها بود. از آغاز سال تحصیلی تاکنون هنوز آمار دقیقی از دانشآموزان بازمانده و تارک تحصیل منتشر نشده، اما طبق صحبت مسئولان وزارت آموزشوپرورش و مدیران کل استانها، آمار چندبرابر سالهای گذشته است. با پیگیریهای ما از کل کشور برای ارائه آمار یا همکاری نشد یا به بعد موکول شد. تنها مدیران استانهای سیستانوبلوچستان و خراسانرضوی در این زمینه صحبت کردند و بقیه استانها اعلام کردند که هنوز در حال بررسی آمار هستند و اجازه نشر آن را ندارند. زمان اعلام آمار قطعی، اواخر دی و اوایل بهمنماه اعلام شد.
90هزار کودک کلاساولی ثبتنام نکردند
از نیمهشهریور، با تصمیماتی که در زمینه بازگشایی مدارس گرفته شد، ترجیح برخی از خانوادهها آن بود که فرزندان خود را به مدرسه نفرستند. با این تصمیمات، بهنظر آمار کلاساولیها باید کاهش قابلتوجهی داشته باشد. رضوان حکیمزاده، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزشوپرورش، در اینباره میگوید امسال تعداد کل ثبتنامها نسبت به سال گذشته حدود 3درصد افزایش یافته. هم در پایه اول، هم در کل مقطع ابتدایی، از جهت نرخ ناخالص ثبتنام رشد داشتیم. البته این رشد نمیتواند بهمعنای کاهش آمار بازماندگان از تحصیل باشد، بلکه علتش میتواند افزایش آمار کودکان در سن ورود به مدرسه نسبت به سال قبل باشد؛ موضوعی که در صحبتهای حکیمزاده تأیید میشود؛ امسال برای نخستینبار آمار کودکان 6سال تمام از سازمان ثبتاحوال دریافت شد. بعد از ثبت اطلاعات در پایان مهرماه، مقایسه آمار ثبتنامی با اطلاعات ثبتاحوال نشان داد که حدود 90هزار کودک در آمار ثبتنام نیستند. از آنجا که ثبت اطلاعات در سامانه سناد (سامانه نامنویسی الکترونیک دانشآموزان) بهصورت مرحلهای از سراسر کشور انجام میشود، احتمال اینکه تعدادی از کودکان جذب شده باشند و آمار بازماندگان از تحصیل مقطع ابتدایی کاهش یابد، وجود دارد.
105هزارو673 نفر؛ بازمانده از تحصیل در سیستان
سیستانوبلوچستان بالغ بر 800هزار دانشآموز دارد. بازماندگان از تحصیل همواره از چالشهای بزرگ این استان بودهاند. فقر اقتصادی در بسیاری از مناطق روستایی و حاشیهنشین که به زیر یکمیلیونتومان هم میرسد، بزرگترین سد در برابر تحصیل کودکان و نوجوانان سیستانی است. داوود گلی، مدیر روابطعمومی آموزشوپرورش استان میگوید: سال گذشته 141هزارو879 نفر بازمانده از تحصیل را شناسایی کردیم که موفق به جذب 36هزارو260نفر از آنها شدیم. همچنان 105هزارو673نفر باقیماندهاند. کمبود و نبود زیرساختهای مخابراتی و اینترنتی در استان پهناور سیستان مشکل بسیار جدیای محسوب میشود. دانشآموزان در بسیاری از مناطق استان به اینترنت دسترسی ندارند و امکان بهرهمندی از آموزشهای آنلاین برای آنها مهیا نیست. طبق گفته مدیر روابطعمومی آموزشوپرورش استان، برای حل بخشی از مشکل، کلاسها در مناطق روستایی و عشایری همچنان حضوری برگزار میشود، چون تعداد دانشآموزان در این مناطق کم است و معلمان نیز بومی همان مناطق هستند. همچنین از طریق 260 راهبر آموزشی، بستههای آموزشی بین همه مناطق روستایی، عشایری و حاشیهنشینی توزیع میشود تا دانشآموزان از تحصیل بهره لازم را ببرند. هر سال حدود 25هزار کودک در سن مدرسه به سیستم آموزشوپرورش سیستان اضافه میشوند. این تعداد دانشآموز جدید نیاز به امکانات را در استان بالا میبرد و توجه بیشتری را از مسئولان و خیرین میطلبد.
08/82درصد دانشآموزان در شبکه شاد احراز هویت شدهاند
وزارت آموزشوپرورش در مهرماه اعلام کرد که 5/3میلیون دانشآموز امکان استفاده از شبکه شاد را ندارند یا ابزار لازم برای آموزش مجازی را در اختیار ندارند یا اگر هم دارند از اینترنت محروم هستند. در تازهترین آماری که از روابطعمومی برنامه شاد آموزشوپرورش بهدست آمد، مشخص شد که هماکنون میزان دسترسی به این شبکه افزایش پیدا کرده است و از مجموع 14میلیونو447هزارو 959دانشآموز در کشور، 08/82درصد یعنی 12میلیونو452هزارو415نفر احراز هویت شدهاند که 67.09 درصد یعنی 10میلیونو18هزارو536نفر بهصورت فعال در شبکه حضوردارند. معیار فعالبودن در شبکه شاد، فعالیت هفتهای 5ساعت هر دانشآموز عنوان شده است. دانشآموزان استان های قم با 84.1 درصد، مرکزی با 3/83درصد، کرمانشاه با 80.04 درصد، البرز با 79.09 درصد و زنجان با 79.05 درصد، بهعنوان دانشآموزان فعال در این شبکه محسوب میشوند و استانهای پایین جدول اعلام نشدهاند. به هر صورت یکسال است که آموزش مجازی در سیستم آموزشی ایران جریان پیدا کردهاست و امید میرود با توسعه همکاریهای دولت و اپراتورهای بخش خصوصی، مناطق و روستاهای بیشتری تحت شبکه اینترنت قراربگیرند و در زمینه رفع کندی، قطعی و اختلال اینترنت در آستانه قرن جدید چاره اساسی شود.
احتمال کاهش آمار بازماندگان از تحصیل در خراسان رضوی
در خبرها آمد که آمار بازماندگان از تحصیل در خراسانرضوی 3برابر شده و به 40هزار نفر رسیده است. رضا صابریتولایی، معاون آموزش متوسطه آموزشوپرورش خراسانرضوی، در اینباره میگوید: مهمترین دلایلی که باعث ترک تحصیل دانشآموزان میشود، کودکهمسری، اشتغال کودکان و نوجوانان در بخشهای کشاورزی و دامداری و طرح مدرسه در مسجد است که در آنجا آموزشهایی غیر از آموزشهای رسمی به کودکان ارائه میشود. تولایی پوشش تحصیلی امسال در مقطع ابتدایی در خراسانرضوی را 98.44درصد، در مقطع متوسطه اول 98.80 درصد و در متوسطه دوم را 90.65 درصد اعلام میکند و درباره 3برابر شدن آمار بازماندگان از تحصیل در استان میافزاید: آمار اعلامشده مربوط به اواخر آبان و اوایل آذر بود و در یکماه اخیر تعداد قابلتوجهی جذب شدند و احتمال میدهیم در آماری که اواخر دیماه منتشر میشود، این رقم کاهش یابد.
امید میرود با توسعه همکاریهای دولت و اپراتورهای بخش خصوصی، مناطق و روستاهای بیشتری تحت شبکه اینترنت قراربگیرند و در زمینه رفع کندی، قطعی و اختلال اینترنت در آستانه قرن جدید چاره اساسی شود