لاله رضاپور
زمستان، فصل اسفناج هست و نیست! برگهای خاصی را به اسم اسفناج استفاده میکنیم از نظر ساختار و طعم شبیه به اسفناج است؛ ولی خود اسفناج نیست. اما بهار که میآید، اسفناجهای تازه، خوشطعم و ظریف سر و کلهشان پیدا میشود. بستههای تازه اسفناج جان میدهند برای پختن انواع غذاها، سالادها، دسرها و حتی نوشیدنیهایی که سرشار از سلامتی هستند. بنابراین کافی است به بازار سر بزنید و چند بسته اسفناج تازه بخرید. با این کار هم تنوع غذاییتان را بالا بردهاید و هم اینکه سبزی تازه مصرف کردهاید. آستینها را بالا بزنید و حالا که روز تعطیل است و فرصت دارید، با اسفناج، آشپزی خاص و ناب انجام دهید. خوردن اسفناج بهویژه بعد از تعطیلات نوروز که کمی اضافه وزن هم پیدا کردهایم، مناسب است. به این دلیل که فیبر بالایی داشته و باعث کنترل میزان مصرف موادغذایی میشود.
طرز تهیه
اسفناج را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. بعد از اینکه آب آن رفت، اسفناج را بخارپز کرده و بعد از اینکه کاملا بخارپز شد، آن را داخل آبکش بریزید. اسفناج را با گوشتکوب له کنید تا آب آن در بیاید. میتوانید برای اینکه آب اسفناج کاملا دربیاید، آن را داخل مخلوط کن هم بریزید تا آب اسفناج کاملا گرفته شود. آب اسفناج را داخل مخلوط کن بریزید و تخممرغها را داخل آن بشکنید. دستگاه را روشن کنید تا تخممرغ با آب اسفناج کاملا مخلوط شود. درجه حرارت فر را روی 200 درجه سانتیگراد گرم کنید. در یک کاسه بزرگ، همه مواد خشک شامل آرد سفید، شکر، بکینگپودر، وانیل و نمک را با هم مخلوط کنید. بعد از مخلوط کردن مواد خشک، مواد تر شامل مخلوط تخممرغ و آب اسفناج را به مواد خشک اضافه کنید. هم بزنید تا مواد کاملا با هم مخلوط شوند. سپس آب سیب را اضافه کنید و هم بزنید تا خمیر کاملا یکنواختی ایجاد شده و گلوله آرد داخل آن نباشد. داخل قالبها کمی آرد ریخته و سپس خمیر مافین را داخل آن بریزید. ظرف قالبها را داخل فر بگذارید. سی تا چهل و پنج دقیقه بعد، مافین آماده است.
سیبزمینی پشندی/ 5 عدد
اسفناج خام/ سه فنجان
تخممرغ/ شش عدد
نمک/ به مقدار لازم
آرد سفید/ یک ق.غ
طرز تهیه
سیبزمینیها را بشویید و بگذارید بپزند. اسفناجها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. بعد از اینکه آب آن رفت، آنها را کمی خرد کنید. بگذارید بخارپز شوند. بعد از اینکه سیبزمینی پخت، آنها را پوست کنده و بگذارید خنک شوند. سیبزمینیها را همراه با اسفناج چرخ کنید. هم بزنید تا اسفناج و سیبزمینی کاملا مخلوط شوند. تخممرغها را اضافه کنید. با دست ورز بدهید تا تخممرغها با چرخ کرده سیبزمینی و اسفناج مخلوط شوند. کف ظرف پیرکس آرد بریزید. کوکوها را آماده کرده و داخل پیرکس بچینید. فر را روی حرارت 180 درجه سانتیگراد گرم کنید. در ظرف پیرکس را بگذارید و آن را داخل فر بگذارید. نیم ساعت بعد، در ظرف را برداشته و به مدت ده دقیقه از بالا به کوکوها حرارت بدهید.
نکته
به این کوکو میتوانید ادویه دلخواه شامل فلفل سیاه یا قرمز، زردچوبه و... اضافه کنید.
لپه خام/ یک و نیم فنجان
گوشت چرخ کرده/ 300 گرم
پیاز/ چهار عدد
اسفناج خام/ سه فنجان
تخممرغ/ دو عدد
گوجهفرنگی/ سه عدد
زردچوبه/ یک ق.چ
فلفل سیاه/ نصف ق.چ
نمک/ به مقدار دلخواه
روغن مایع مخصوص سرخ کردن/ دو ق.غ
طرز تهیه
لپههای خام را پاک کرده و بعد از اینکه آب را داخل قابلمهای جوشاندید، آنها را داخل قابلمه بریزید. کمی هم نمک اضافه کنید. در این فاصله پیازها را پوست کنده و خلال کنید. گوجهفرنگیها را شسته و خرد کنید. پیازها را داخل ماهیتابه ریخته و همراه با روغن تفت بدهید تا طلایی شود. سپس به آن کمی زردچوبه اضافه کنید. گوجهها را داخل قابلمه بزرگی خرد کنید. آنها را تفت بدهید تا آب گوجه درآید. سپس به آنها پیاز و کمی فلفل را اضافه کرده و تفت دهید. زیر شعله را خاموش کنید. اسفناجها را پاک کرده، بشویید و کمی خرد کنید. سپس بگذارید بخارپز شوند. بعد از پختن لپهها، آنها را همراه با اسفناج چرخ کنید و بعد به آن گوشت چرخکرده را اضافه کنید. هم بزنید تا مواد اصطلاحا کاملا به هم بیفتند. تخممرغها را اضافه کنید و دوباره ورز بدهید تا مواد کاملا مخلوط شوند. کمی آب به مخلوط گوجه و پیاز اضافه کنید. زیر شعله را روشن کنید تا بجوشد. مخلوط را به شکل کوفته درآورده و داخل قابله بیندازید. به این ترتیب کوفته قلقلی با طعم اسفناج آماده میشود.
لازانیا/ یک بسته
اسفناج/ یک کیلوگرم
قارچ/ یک بسته 300 گرمی
پیاز/ دو عدد
فلفل دلمهای از هر رنگ/ یک عدد
پنیر پیتزای رنده شده/ یک بسته 300 گرمی
شیر/ یک فنجان
آرد سفید/ یک ق.غ
پودر آویشن / دو ق.چ
روغن مایع/ دو ق.غ
طرز تهیه
اسفناجها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. بعد از اینکه آب آن رفت، اسفناجها را بخارپز کنید. اسفناجها را بکوبید. قارچها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. سپس آنها را خرد کنید. پیازها را پوست کنده، بشویید و باریک حلقه کنید. فلفلهای دلمهای را بشویید و سپس آنها را باریک خرد کنید. قابلمهای را آب کرده و بعد از اینکه آب آن جوشید، لازانیاها را داخل آن بریزید و روغن را اضافه کنید. اکنون آرد سفید را داخل ظرف پیرکس بریزید. یک لایه لازانیا بگذارید. سپس یک لایه اسفناج بگذارید. روی آن یک لایه پیاز، فلفل دلمهای و قارچ بگذارید. پودر آویشن بریزید. یک ورقه دیگر لازانیا بگذارید. دوباره به همان روش مواد را روی برگه دوم لازانیا بگذارید. این کار را انجام دهید تا مواد تمام شوند. روی لایه آخر، پنیرهای پیتزای رنده شده را بریزید. فر را روی 180 درجه سانتیگراد گرم کنید. شیر را اضافه کنید و سپس در ظرف را بگذارید و آن را داخل فر بگذارید. نیم ساعت بعد، لازانیا آماده است. اما باید روی آن نیز طلایی شود. بنابراین در ظرف را برداشته و از حرارت بالای فر، روی آن حرارت بدهید. ده دقیقه بعد، لازانیا حاضر است.
اسفناج/ یک کیلوگرم
انگور دانه شده/ سه فنجان
بادام خام رنده شده/ یک فنجان
روغن زیتون/ دو ق.غ
آب نارنج یا آب لیموترش تازه/ یک فنجان
طرز تهیه
اسفناجها را پاک کرده، خیس کنید و بعد بشویید. بگذارید آب آنها کاملا برود. انگورها را دانه کرده و آنها را بشویید. بادامهای خام را شسته و داخل آب داغ بریزید. پوست بادامها را از بادام جدا کرده و بعد از اینکه آب آن رفت، بادامها را با بخش درشت رنده، رنده کنید. آب لیموترش یا نارنج را بگیرید. روغن زیتون را به آن اضافه کنید. اکنون اسفناجها را داخل بشقاب مناسب بریزید. انگورها را اضافه کنید. مخلوط آب لیمو یا نارنج با روغن زیتون را روی اسفناجها بریزید. در نهایت بادامهای رنده شده را اضافه کنید. سالاد آماده است.
نکته
میتوانید علاوه بر انگور، میوه دیگری را هم به سالاد اضافه کنید
اسفناج/ نیم کیلوگرم
بادمجان/ سه عدد
ماست شیرین چکیده/ یک بسته 500 گرمی
سیر تازه/ سه حبه
پیاز/ یک عدد
طرز تهیه
اسفناجها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. بعد از اینکه آب آن رفت، اسفناجها را خرد کنید. آنها را بخارپز کنید. در فاصله بخارپز شدن اسفناجها، بادمجانها را با پوست بشویید. سپس آنها را داخل فر گذاشته و یا روی گاز کبابی کنید. پوست بادمجانها را کنده و بادمجان را بکوبید. پیاز و سیر را پوست کنده، بشویید و رنده کرده و یا خیلی ریز خرد کنید. خرد یا رنده شده سیر و پیاز را به ماست اضافه کنید و هم بزنید. بعد از اینکه اسفناجها و بادمجانها خنک شدند، آنها را مخلوط کرده و بعد به ماست اضافه کنید. هم بزنید تا مواد کامل با ماست مخلوط شود. بورانی را داخل یخچال بگذارید تا خنک شود.
نکته
بورانی را میتوانید همراه با غذا یا به تنهایی همراه با نان میل کنید.
مواد لازم
اسفناج/ نیم کیلوگرم
تخممرغ/ شش عدد
نان تست/ یک بسته
فلفل سیاه/ یک ق.چ
فلفل قرمز/ یک ق.چ
کنجد/ دو ق.غ
پنیر پیتزای رنده شده/ یک بسته 300 گرمی
روغن مخصوص سرخ کردن/ دو ق.غ
نمک/ به مقدار لازم
طرز تهیه
اسفناجها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. بگذارید آب آن برود. سپس آنها را بخارپز کنید. اسفناجها را با گوشتکوب کمی بکوبید. داخل ماهیتابه روغن بریزید. تخممرغها را با دقت بشکانید که سفیده و زرده از هم جدا نشوند. روی تخممرغ فلفلها را با کمی نمک اضافه کنید. حرارت را کم کنید تا تخممرغها به همان شکل بپزند. اکنون روی هر نان تست، کمی اسفناج بگذارید. روی آن یک عدد تخممرغ بگذارید و در نهایت کنجدها را بکوبید و کمی روی تخممرغ بریزید. در نهایت هم روی آن هم مقداری از پنیر پیتزای رنده شده را اضافه کنید.