• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 23 آذر 1399
کد مطلب : 118555
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wpxn8
+
-

روزهای بی‌دریغ

کمک‌های همه جانبه مردم به جبهه‌ها

روزهای بی‌دریغ


 حسنا مرادی  

کمک‎‌‎های مردمی به جبهه‎‌‎ها از روزهای اول جنگ شروع شد، از نبردهای خیابانی خرمشهر که در مسجد جامع، نیروهای داوطلب، برای مدافعان غذا می‎‌‌‎پختند، و هرکسی می‎‌‎توانست مایحتاجی به مسجد می‎‌‎آورد. کم‌کم در شهرها ستاد جمع‎‌‎آوری کمک‎‌‎های مردمی در مصلی‎‌‎ها و مساجد تشکیل شد و مردم نخود، لوبیا، برنج، قندوشکر، پارچه و لباس گرم را به‎‌‎صورت قابل توجه به جبهه‎‌‎ها می‎‌‎فرستادند. مردان و زنان داوطلب در شهرها و روستاها می‎‌‎چرخیدند و کمک‎‌‎ها را جمع می‎‌‎کردند. مواد فاسدشدنی زودتر به جبهه‎‌‎ها ارسال می‎‌‎شد، اما لباس‎‌‎ها و وسایل دیگر پس از دسته‎‌‎بندی هر دو‌سه هفته یک‎‌‎بار روانه جبهه‌ها‎‌‎ می‎‌‎شد. طلاهای اهدایی نیز به پول نقد تبدیل می‌شد تا با آن مایحتاج یگان‎‌‎ها خریداری شود.
در ابتدا، کمک‎‌‎های مردم هر استان به‎‌‎دست نیروهای اعزامی همان استان به جبهه‎‌‎ها می‎‌‎رسید، و این باعث شده بود نیروهای اعزامی بعضی لشکرها که مردم منطقه‎‌‎شان سطح مالی پایین‎‌‎تری داشتند، امکانات کمتری دریافت کنند. از این‎‌‎رو در تیر1363، «ستاد جذب و هدایت کمک‎های مردمی» با همکاری جهاد سازندگی، سپاه و ارتش در مسجد امام‎‌‎خمینی(ره) بازار تهران راه افتاد و خیلی زود در شهرستان‎‌‎ها پا گرفتند. هر زمان یگانی به کالایی نیاز داشت، مستقیم به این ستاد می‎‌‎رفت و ستاد با تقسیم کار بین ستادهای شهرها و اصناف مختلف، موارد مورد نیاز را تامین می‎‌‎کرد. بسیاری از اصناف از کامیون‎‌‎دارها تا چلوکبابی‎‌‎ها، امکانات خود را اختیار این ستاد قرار داده بودند. نهادهای مختلف نیز کمک‎‌‎های کارمندان و دانش‎‌‎آموزان را از طریق آن به جبهه‎‌‎ها می‎‌‎رساندند.
سال1365، «شورای ‎‌‎عالی پشتیبانی جنگ» برای پشتیبانی بهتر جبهه‎‌‎ها تشکیل شد تا ارسال کمک‎‌‎های مردمی منسجم‎‌‎تر شود. در کنار جمع‎‌‎آوری کمک‎‌‎ها، زنان و مردان داوطلب لباس نظامی می‎‌‎دوختند، پوشاک گرم مانند کلاه و دستکش و پلیور می‎‌‎بافتند و در عید نوروز آجیل و عیدی تهیه کرده و مربا و کمپوت درست می‎‌‎کردند.
همه این کمک‎‌‎ها در حالی به جبهه‎‌‎ها اهدا می‎‌‎شد که مردم وضع اقتصادی چندان خوبی نداشتند. سال‎‌‎های 1359و 1360 تورم به 23درصد رسید و نیز بسیاری از اجناس اصلا در بازار پیدا نمی‎‌‎شدند. مردم حتی برای خریدن یک پتو باید در صف می‎‌‎ایستادند و مدارک شناسایی و ازدواج ارائه می‎‌‎کردند. از سال1361 به بعد، اوضاع مالی کشور کمی بهتر شد و تورم در سال1364 به 6 درصد رسید. اما سال1366، پس از شروع جنگ نفتکش‎‌‎ها، فروش نفت برای ایران سخت شد، تعدادی از کارخانه‎‌‎ها و زیرساخت‎‌‎ها در بمباران‎‌‎ها آسیب دیدند و خیلی از کارخانه‎‌‎ها که نمی‎‌‎توانستند مواداولیه لازم را تامین کنند تعطیل شدند. با وجود این شرایط سخت، هرگز کمک‎‌‎های مردمی به جبهه‎‌‎ها قطع نشد. خیلی‎‌‎ها حلقه ازدواج یا تمام پس‎‌‎اندازشان را، و کشاوزران و دامداران محصولات و دام‎‌‎‌هایشان را به جبهه‎‌‎ها هدیه می‎‌‎کردند.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید