کلاسی به درازای مرز
درس خواندن در جنگ
از اول مهر59 در بسیاری از شهرهای مرزی دیگر مدرسهای نبود که محصلان بخواهند سال نو تحصیلی را آغاز کنند. کرکره دانشگاه هم چند ماه قبل در حوادث انقلاب فرهنگی پایین کشیده شده بود.
اما مدارس خیلی زود راه افتادند و جنگ هم طولانی شد، پس پای درس و مدرسه به جبهه کشیده شد. بودند رزمندگان دانشآموزی که در میان معرکه جنگ، کتابهای درسی سالقبلیها را میخواندند و میرفتند امتحان میدادند و قبول هم میشدند. آنها به هر قیمتی در سنگر و خاکریز درس میخواندند و برای آزمون هم خودشان را به مدارس شهرهایی نزدیک به جبهه، مثلا اهواز، میرساندند تا امتحان دهند. البته حضور معلمان داوطلب و اعزامی هم کمک بزرگی برای درس خواندن رزمندگان بود و میشد ساده دید که چقدر از جان و دل به دانشآموزان داوطلب آموزش میدادند.
برخی پا را فراتر گذاشتند و با بازگشایی دانشگاه در پاییز61، در کنکور شرکت کردند. چه بسیار رزمندگانی بودند که به گواه ویژهنامههای کنکور روزنامه اطلاعات، در آزمون ورودی دانشگاهها پذیرفته شدند اما قبل از رسیدن سال تحصیلی به شهادت رسیدند. بسیاری نیز در رشتههای عالی پذیرفته شدند و در میانه تحصیل، حضور در عملیات را به ماندن در کلاس درس ترجیح دادند. جزو لاینفک کلاسهای دانشگاه در دوران جنگ، شاخه گل برای همکلاسیهایی بود که به امتحانات پایان ترم نمیرسیدند.