جدل سیاسی 2قوه
رئیسجمهور: عجله نکنیم و هول نشویم . بگذاریم کسانی که در دیپلماسی موفق بودهاند، کار را با تأنی و دقت بهپیش ببرند
رئیس مجلس: آنها گفتند عدهای هول شدند، همه مردم 7سال است که منتظر انجام کاری از جانب دولت هستند
فرزانه آیینی ـ خبرنگار
راه مشترک است و مسیر عیان، اما ناهمواریها و دستاندازهای مسیر این روزها به محل تنازع و جدلهای سیاسی بدل شده است؛ جدلهایی که سایه انتخابات1400 بر سر آن سبب شده است هم مستمر باشد و هم با شدت بیشتری میان 2جناح پاسکاری شود.
از جمعه گذشته تاکنون که مجلس در واکنش به ترورشهید محسن فخریزاده، طی یک طرح دوفوریتی اسباب خروج 2ماهه ایران از پروتکل الحاقی را تصویب کرد و شورای نگهبان بر آن صحه گذاشت و حال به قانونی تمامعیار بدل شده که دولت موظف به اجرای آن است، هرروز شاهد جدلهای سیاسی روسای 2قوه و حامیانشان با یکدیگریم.
این در حالی است که 2جریان سیاسی کشور که از تریبونهایشان علیه هم اعلام موضع میکنند، بارها و بارها تأکید کردهاند که موضوع پرونده هستهای کشور و در پی آن برجام، ازجمله مباحث کلانی است که نظام براساس منافع و مصالح کشور در مورد چند و چون و پیشبرد آن تصمیمگیری میکند. اهمیت بحث و سطح آن اگرچه از تصمیمگیری یک جریان خارج است، اما همواره اظهارنظر حول آن محل چانهزنی سیاسی جریانهای سیاسی کشور بوده است؛ چانهزنیهایی که بهدلیل متفاوتبودن ترکیب سیاسی اصولگرای مجلس یازدهم و اعتدالیبودن دولت دوازدهم سبب شده است به بالاترین سطح خود یعنی رودررویی روسای 2قوه - مقننه و مجریه - برسد.
چنانکه از همان شنبه گذشته که مجلس این طرح را در قالب 2فوریت در دستور کار قرار داد و تا تصویب نهایی آن بعد از بازگشت مصوبه مجلس از شورای نگهبان و تبدیلشدنش به قانون و ابلاغ این قانون از سوی رئیس مجلس به رئیسجمهور داغترین موضوع مورد مباحثه چهرههای کشور، الزام دولت به اجرای مصوبه مجلس و کنایههای روسای قوه به یکدیگر بود.
قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، ۹ماده دارد. براساس این قانون، دولت مکلف شده است غنیسازی ۲۰درصدی را عملیاتی کند و سازمان انرژی اتمی هم استفاده از سانتریفیوژهای نسل ۶ و ۸ را در دستور کار قرار دهد. برای اجرای این قانون ضربالاجل 2ماهه درنظر گرفته شده است.
رئیسجمهور: هول نشوید؛ موفقیت تقدیم به شما!
حسن روحانی، رئیسجمهور روز پنجشنبه خطاب به سایر قوا گفت: برادران عزیز که در کشور مشغول خدمت هستید، همه باید دست بهدست هم دهیم تا در کشور امید و ثبات ایجاد کنیم. هیچ عجله نکنیم و هول نشویم که کاری انجام دهیم. اشکالی ندارد اگر دولت موفقیتی به دست آورد، آن موفقیت را تقدیم شما میکند. غصه نخورید که دولت مسائل را حل کرده و تمام میکند. اظهاراتی که همانشب محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در یک برنامه تلویزیونی پاسخ داد.
روحانی که در مراسم بهرهبرداری رسمی از ۲۵پروژه برقرسانی در 3استان کشور سخنرانی میکرد، گفت: ما دست همه کسانی را که به فکر کمک به مردم هستند، میبوسیم. مسائل با حوصله و خردورزی حل خواهد شد. بگذاریم کسانی که تجربه بیستوچندساله دارند و در دیپلماسی موفق بوده و آمریکا را در این 3سال بارها و بارها شکست دادهاند، کار را با تأنی و دقت به پیش ببرند. شما هم کمک کنید. ما همه برادریم و هدف واحد داریم. میدانیم سایر قوا هم نیت خیر دارند و میخواهند کارها را سریعتر انجام دهند اما با هم مشورت کرده و هماهنگ باشیم و کارها را پختهتر پیش ببریم.
قالیباف: رئیسجمهوری باید با مجلس همصدا باشد
ساعاتی بعد از این اظهارنظر روحانی، محمدباقر قالیباف در یک مصاحبه تلویزیونی کنایههای رئیسجمهور را بیپاسخ نگذاشت و گفت: آقای رئیسجمهور در موضوع ملی، امنیت ملی و منافع ملی کشور باید با مجلس همصدا باشد، آنها گفتند عدهای هول شدند و اجازه دهند کارمان را انجام دهیم، همه مردم 7سال است که منتظر انجام کاری از جانب دولت هستند و آرزو داریم در 8ماه باقیمانده از دولت کاری انجام دهند که مردم با خاطره خوش با دولت دوازدهم خداحافظی کنند، ما نیز میخواهیم رفع تحریم بهدست این دولت اتفاق بیفتد و در مجلس در حوزه اقتصادی نیز خود را برای مقابله با اثرات تحریمها قوی میکنیم زیرا اگر قوی نشویم، عزتمان لگدمال میشود. رئیس مجلس گفت: در مجلس کار اجرایی دست ما نیست و نباید باشد، من تأکید دارم ما به جای دولت ننشینیم و اینکه مجلس به جای دولت بنشیند، اشتباه است. او اضافه کرد: سیاستگذاری و قانونگذاری وظیفه ماست و ما باید سیاستهای کلان را براساس قانون اساسی رعایت کنیم، زیرا اگر این امر رعایت نشود، شورای نگهبان قانون تصویبشده را مغایر با قانون اساسی میداند.
قالیباف سپس با اشاره به سخنان اخیر ظریف، گفت: آقای ظریف صراحتا اعلام کردند که شاید نقدی به قانون مجلس داشته باشیم اما قانون لازمالاجراست و آن را اجرا خواهیم کرد البته برخی نیز درباره این قانون گفتند که در اختیار شورایعالی امنیت ملی است اما دیدیم که شورای نگهبان آن را تصویب کرد.
ظریف: رضایت نداریم، اما لازم باشد اجرا میکنیم
اشاره قالیباف به سخنان محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه در نشست گفتوگوهای مدیترانهای با همتایان اروپاییاش است. ظریف در این نشست گفت: یک مصوبه در مجلس است که ما از آن رضایت نداشتیم و به وضوح گفتیم. اما مانند هر دمکراسی دیگری وقتی این طرح تمام روندهای قانونیاش را طی کند، به قانون تبدیل میشود و وظیفهای برای دولت میشود که آن را اجرا کند و ما آن را اجرا خواهیم کرد، چون قانون کشور است. این قانون بازگشتناپذیر نیست. عنوان این مصوبه احیای حقوق ایران و اطمینان حاصلکردن از لغو تحریمهاست، اروپا و آمریکا میتوانند به پایبندی به برجام بازگردند و (در آن صورت) نهتنها این قانون اجرا نخواهد شد، بلکه اقداماتی که ما طبق پاراگراف۳۶ برجام انجام دادیم، به حالت قبل بازخواهد گشت.
مکث
سنگاندازی در مسیر دولت برای پیروزی در 1400
البته پاسخ قالیباف به کنایه رئیسجمهور پایان این مناقشه نبود و دیروز محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور مجلس را به سنگاندازی در مسیر رفع تحریمها متهم کرد و گفت: دوستان سنگاندازی میکنند و قوانینی را به تصویب میرسانند تا دولت نتواند تحریمها را بردارد.
او در گفتوگو با ایلنا افزود: تفکری که اکثریت را در مجلس دارند، 8سال خودشان سرکار بودند نهتنها نتوانستند مشکل هستهای را حل کنند، بلکه قطعنامههایی را چه در شورای امنیت سازمان ملل و چه در شورای حکام علیه کشور گرفتند. آنها میخواهند که این دولت نتواند برای مردم گشایشی بهوجود بیاورد، برای همین بهطور دائم حمله میکنند تا در انتخابات۱۴۰۰ خودشان پیروز شوند.