شهرداری تهران برای سومین بار میزبان همایش بینالمللی «کلیماتون» بود
رویدادی جهانی برای خلق ایدههای محلی
شهردار تهران: امیدوارم رویداد کلیماتون زمینهای برای جهانی فکرکردن و محلی عملکردن فراهم کند
محمد سرابی ـ خبرنگار
بحرانهای محیطزیستی حیات شهرها و زندگی انسانهای ساکن آن را تهدید میکنند. خشکسالی و آتشسوزی در تابستان و سیل در زمستان بخشی از این مشکلات است که رفع آن در توان یک شهر یا یک کشور نیست؛ بلکه به همکاری جمعی نیاز دارد. رویداد بینالمللی «کلیماتون» یکی از مهمترین رویدادهای بینالمللی محیطزیست شهری است که در بیش از 100شهر دنیا بهصورت همزمان برگزار میشود. امسال شهرداری تهران برای سومینبار این رویداد جهانی را با موضوع ایدههای تحولآفرین برای کاهش گازهای گلخانهای و سازگاری و تابآوری شهری در مواجهه با تغییرات اقلیمی برگزار کرد. شهردار تهران در رویداد بینالمللی کلیماتون گفت: «باید شهری که به نسلهای آینده تحویل میدهیم، بهتر از شهری باشد که تحویل میگیریم. شهرداری تهران در این زمینه بهدنبال انرژیهای نو، افزایش فضای سبز و توسعه سامانههای حملونقل عمومی و هوشمندسازی است.»
پیروز حناچی در این مراسم که بهصورت آنلاین برگزار شد، افزود: «امیدوارم رویداد کلیماتون زمینهای برای جهانی فکرکردن و محلی عملکردن فراهم کند. نیاز به اقدام همگانی داریم تا با تعامل و تلاش مشترک، ایدههای محلی برای شهر خلق کنیم.» او گفت: «طی یک قرن اخیر توسعه لجامگسیخته در جهان و بارگذاری بیش از حد در شهرها باعث آلودگیهای آب و خاک و مشکلات پسماند مخصوصا پسماند پلاستیکی شده و به پایداری حیات شهرها لطمه زده است. در تهران این تغییرات را بهطور کامل حس میکنیم و یکی از مهمترین مولفهها تابآوری در مقابل تغییرات اقلیم و افزایش انطباق با این پدیده است. اکنون شهر تهران در کانون یک منطقه کلانشهری با وسعتی بالغ بر ۷۰۰ کیلومترمربع قرار گرفته که حوزه آن به ۱۶هزار کیلومترمربع میرسد.» حناچی افزود: «شهرهای ما بهدلیل قرارگرفتن در منطقه کمآب از دیرباز با این مشکل روبهرو بودهاند و حتی در کتیبههای باستانی هم به آن اشاره شده است. به همین دلیل نیاکان ما راهحلهای پایدار و خلاق و منطبق با شرایط اقلیمی در پیش گرفتند. شهرها با شرایط اقلیمی انطباق داشتند. معماری ایران در طول حیات خود نگاه هوشمندانهای داشته و این نگاه اقلیممحور تاریخچه پرافتخاری در میان کشورهای منطقه بهوجود آورده است. متأسفانه این نگاه در سده قبل مورد غفلت قرار گرفته و الان کلانشهرهای ما با مشکلات محیطزیستی زیادی روبهرو هستند و تهران در وضعیت حادتری نسبت به بقیه کلانشهرها قرار دارد.»
شهردار تهران با اشاره به اینکه این روزها همه کشورهای جهان با کووید-19مواجه شدهاند، گفت: «تا سال2050 نزدیک به 65درصد جمعیت جهان در شهرها زندگی خواهند کرد و با این روند، نمیتوانیم مدیریت شهرها را بدون توجه به مسائل محیطزیستی و گرمایش زمین درنظر بگیریم. وقوع توفان، سیل و آتشسوزی واکنش به تغییرات اقلیمی انسانساز هستند. آنچه باید درک کنیم، این است که همه ما در سیستمی وابسته به یکدیگر زندگی میکنیم. از بین رفتن تنوع زیستی میتواند در گستره بزرگتر حیات جمعی همه انسانها را تهدید کند.»
ناپایداری محیطزیست شهرها
مدیرکل محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران نیز در این مراسم با بیان اینکه در جهان امروز متأسفانه شهرها همچنان کانون ناپایـداری محیطزیستی هستند، گفت: «آلودگیهای محیطی، انتشار گازهای گلخانهای، محدودیت منابع و شکنندگی زیستبومها و زیستگاههای طبیعی شهر ازجمله مهمترین مشخصههای ناپایداری محیطزیستی شهرها هستند.»
شینا انصاری با بیان اینکه هماکنون بیماری کووید-19کشورهای جهان را با چالش جدی مواجه کرده و مسئله گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی چالش بزرگتری را مقابل بشر قرار داده است، افزود: «این مسئله مشابه کرونا یک مسئله جهانی است ولی بهواسطه عوارض تدریجی و بلندمدت آن در مقایسه با تأثیرات سریع بیماری کرونا، تبعات و پیامدهای آن همچنان برای بخش اعظمی از سیاستگذاران و مردم نادیده گرفته میشود که این غفلت میتواند بقای انسان را در کره زمین تحتتأثیر قرار دهد.» انصاری معتقد است: «حرکت در مسیر شهرهای تابآور و زیستپذیر همچنان از محوریترین موضوعات محیطزیستشهری در جهان امروز بهحساب میآید که کاهش خودرومحوری، حملونقل شهری، کاهش مصرف سوختهای فسیلی و جایگزینی انرژیهای تجدیدپذیر، تقویت اقتصاد چرخشی و جلب مشارکت فراگیر شهروندان از مهمترین مولفههای تسریع حرکت در مسیر شهر پایدار است.» مدیرکل محیطزیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفت: «کلیماتون یک برنامه شهرمحور است که تلاش دارد با ایجاد فضایی مطلوب برای خلق و توسعه ایدههای نوین بهمنظور رفع مشکلات محیطزیست شهری و ایجاد بستری مناسب جهت حمایت از ایدههای نوآورانه، خلاقانه و کاربردی با دعوت از اقشار مختلف جامعه بهویژه نسل جوان کشور بتواند زمینه مقابله با اثرات گرمایش زمین در شهرها را فراهم کند، چراکه غلبه بر اثرات تغییراقلیم نیاز به اقدام همگانی با مسئولیت مشترک اما متفاوت در کشورهای مختلف دارد که البته این موضوع لزوما بهمعنای پیدا کردن راهحلهای کامل و یا اقدام سریع برای تغییرات اقلیمی نیست.» انصاری با اشاره به اینکه در رویداد کلیماتون سال گذشته یکی از ایدههای مطرحشده از ایران در بین ایدههای منتخب معرفی شده از میان هزار طرح برتر جهانی قرار گرفت، افزود: «امسال با توجه به استقبال و حضور گستردهتر، امیدواریم بتوانیم در سطح جهانی نقش پررنگتر و تأثیرگذاری داشته باشیم.»
مجری رویداد کلیماتون2020 هم در این مراسم از ثبتنام بیش از 460نفر در این رویداد بینالمللی شهر تهران خبر داد. سعید طهماسبیان گفت: «ارتقای نقش زنان و جوانان در مقابله با تغییرات اقلیمی، زندگی حین کرونا و پساکرونا، هوشمندسازی و توسعه فناوری، ترویج سبک زندگی پایدار و ارتقای مشارکت اجتماعی ۴ رویکرد اصلی کلیماتون٢٠٢٠ تهران است.»
روش آزمون و خطا
حجت نظری، رئیس ستاد توانافزایی و حمایت از سازمانهای مردمنهاد شهر تهران
بسیاری از مشکلات تهران مسائلی است که شهرهای دیگر دنیا هم با آن روبهرو بودهاند اما ما در آستانه قرن 15شمسی همچنان اصرار داریم که به روش آزمون و خطا عمل کنیم. اکنون یکی از چالشهای شهری پسماند الکترونیکی است که با وجود تلاش سازمان مدیریت پسماند همچنان باقی مانده است. اجرای ایدهها مهمترین وظیفه ماست تا منجر به تغییر محسوس در شهر شود اما در مدیریت شهری فضایی برای جمعآوری ایدهها و تبدیل آنها به طرح و اجراییکردنشان نداریم.
برداشت از منابع آب
مسعود تجریشی، معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست
بیتوجهی به آمایش سرزمینی در ایران و بارگذاریهای اشتباه سبب شده که همزمان با تغییر اقلیم، با مشکلات زیادی روبهرو شویم. این درحالی است که ما با کمبود آب روبهرو هستیم و افزایش برداشت از آبهای سطحی و زیرزمینی بهمعنای خشکشدن تالابها و ایجاد گردوغبار است. فرونشست زمین نیز بر اثر افزایش مصرف آب رخ میدهد. برای مثال، اکنون در اطراف شهر تهران ۳۵سانتیمتر نشست زمین داریم.
قدرت نوآوری در شهرها
زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت و محیطزیست شورای شهر تهران
شرایط پاندمی کرونا به معنی توقف در کسب مهارت نیست. امروز بیشتر از هر زمان دیگری لازم است قدرت نوآوری در شهرها اهمیت داده شود و کلیماتون میتواند به فعالیتهای هماهنگ برای پیداکردن پاسخ کمک کند. از سال96 این رویداد جهانی باعث شد که صدها شهر بتوانند در آن تشریک مساعی کنند. بهدلیل همهگیری کرونا باید بهدنبال یک اقدام مشترک باشیم. همهگیری شکنندهبودن سیستمهای موجود را نشان میدهد و ضعیفترین بخش اقتصاد را هدف قرار میدهد.
ایدههایی برای تداوم زندگی شهری
کلیماتون یک گردهمایی جهانی برای تبادل ایده در زمینه تغییرات اقلیمی است که بر موضوع زندگی در شهرها تمرکز دارد. هدف اصلی آن انتقال ایدهها برای مقابله با آثار زیانبار این تغییرات است که حیات شهرها و سلامت شهروندان را تحتتأثیر قرار میدهد. این گردهمایی شهر محور از سال2015 اجرا میشود و سال پیش 145شهر در آن شرکت کردند. بنا به آنچه در سایت
climathon. climate-kic. org آمده شرکت در این برنامه آزاد است. امسال باتوجه به انتشار بیماری کرونا، این مراسم بهصورت مجازی و در طول 3روز به میزبانی شهرداری تهران در حال برگزاری است.