گفت و گو با ریشناس و پژوهشگر تاریخ در آستانه 140 سالگی ماشین دودی
وقتی نماد مدرنیته ری از خاک سربرآورد
زهرا کریمی
با تماشای هر گوشه از خیابانهای ری، اثری تاریخی ما را به سفری دور و دراز در سالهای پیشین میبرد؛ سالهایی که زندگیها سادهتر از امروز بود. پیدا شدن ریل ماشین دودی در خیابان فداییان اسلام نرسیده به سهراه ورامین بازگوکننده همان سفر به تاریخ است. روزگاری که اهالی ری و تهران 140 سال پیش برای نخستین بار سفر با ماشین دودی را تجربه کردند و حالا بعد از سالها بقایای آن ریل قدیمی از دل خروارها خاک بیرون آمده است. شاید این سؤال پیش بیاید که چرا این خط آهن در ری ساخته شد و چطور بعد از 80سال حمل مسافر، چرخ ماشین دودی از ریل خارج و برای همیشه خاموش شد. برای پاسخ به این پرسشها سراغ «احمد ابوحمزه» ریشناس و پژوهشگر تاریخی رفتیم؛ کسی که حدود 3دهه به پژوهش و مطالعه درباره تاریخ ری پرداخته است.
دلیل اصلی ساخت این ریل در دوره ناصرالدین شاه چه بود؟
قصه ساخت این خط آهن از آنجا شروع شد که اروپاییها دنبال بازاریابی و منفعت شخصی بودند. آنها بعد از بررسی متوجه شدند که تهرانیها علاقه وافری به زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) دارند و معمولاً روزهای آخر هفته برای زیارت و تفریح به ری میروند. بنابراین پیشنهاد ساخت این خط آهن را به ناصرالدین شاه دادند، اما ناصرالدین شاه اعتقاد داشت باید از شمال تا جنوب کشور یا در واقع از بحر خزر تا بحر خلیجفارس این ریل راهآهن گذاشته شود.
با این وجود به خاطر اینکه آن زمان امکانات، سرمایه کافی و شرکت راهآهن هم نداشتیم، ناصرالدین شاه قراردادی برای ریلگذاری بین ری و تهران با یک مهندس فرانسوی به نام «مسیو بوآتال» به نمایندگی از یک شرکت بلژیکی بست. هرچند که در دوره مشروطه صحبت از ساختوساز حملونقل ریلی زیاد بود، اما در دوره پهلوی نخستین ریل راهآهن بین شهرهای کشور ساخته شد و نکته قابل توجه درباره توسعه و رشد تهران هم همین ریلگذاری بود.
این قرارداد چگونه و با چه شرایطی منعقد شد؟
یکبار انگلیسیها در سال1872 قصد عقد قرارداد با ایران برای واردات قطار را داشتند و بنا به دلایلی نشد. در زمان ناصرالدین شاه در سال1261شمسی (1883 میلادی) به واسطه «فابیوس بوآتال» فرانسوی این قرارداد با یک شرکت بلژیکی با شرایط 99ساله برای ریلگذاری از میدان قیام تا ری بسته شد. این خط آهن با طول حدود 8هزار و 700متر در سال1305 قمری افتتاح شد و در قرارداد قید شد خوراک قطار از معادن زغالسنگ اطراف تهران تأمین شود. شرکت بلژیکی 5لوکوموتیو و تعدادی واگن را به ایران آورد و مبلغ بلیت هم حدود 3شاهی برای رفت و برگشت تعیین شد. بنابراین 2ایستگاه قطار ساختند؛ یکی نزدیک پارک قیام و دروازه خراسان در پارک کوثر فعلی و دیگری در حوالی بازار قدیمی ری.
چرا ایستگاه ری نزدیک بازار ساخته شد؟
بازارها در قدیم از توجه ویژهای برخوردار بودند. معمولاً زائران بعد از زیارت به بازار برای خرید سوغات مراجعه میکنند و چون بازار ری از قدمت تاریخی برخوردار است، این ایستگاه را در فاصله کوتاهی از آن ساختند. در زمانی که این ایستگاه نزدیک بیمارستان فیروزآبادی و بازار ساخته شد، هنوز میدان شهرری کنونی وجود نداشت و همه بیابان، مزرعه و باغ بود. همان زمان «گار ماشین» سرزبانها افتاد که «گار» در زبان فرانسوی به معنی ایستگاه بود.
این خط آهن 2گار ماشین داشت، یکی در ری و دیگری حوالی میدان خراسان تهران و قطارها پس از تعطیلی سالها در 3لاین ریلی باقی بودند، ولی بنای ایستگاهی اخذ بلیت ری در همان سال1340 یا 1341 خراب و تبدیل به پارک عمومی شد. قطارها آنجا بودند تا وقتی که ایستگاه مترو شهرری در دهه80 ساخته و افتتاح شد و لوکوموتیو شماره یک با شناسنامه آهنی که پرچ به بدنه لوکوموتیو است، به ایستگاه مترو شهرری انتقال داده شد و یکی را هم در ایستگاه پارک کوثر محله قیام در منطقه12 نگهداری میکنند. واگنهای دیگر هم به کارخانه سیمان فرستاده شد و یکی دیگر از لوکوموتیوها در ایستگاه راهآهن تهران و دیگری در پارک ملت در معرض نمایش عموم قرار داده شده است.
با توجه به اینکه ری قدمتی 7هزار ساله دارد، آیا کشف بقایای ریل ماشین دودی از دل خاک میتواند احیاکننده آثار تاریخی و جذب گردشگر به این منطقه از تهران شود. نظر شما چیست؟
بهطور حتم بیتأثیر نخواهد بود که دوباره نظرها و توجه علاقهمندان به ری جذب شود. در ضمن ناگفته نماند که ری از لحاظ قدمت و تاریخ چیزی کم ندارد که پیدا شدن یک ریل 140ساله کمکی برای احیای تاریخچه ری داشته باشد، اما از جهتی هم مهم است که حواس تهرانیها و ری نشینها به این موضوع جمع و جلب شود. درواقع هر کجای ری در دوران معاصر کندو کاو شهری شود، میتوان انتظار داشت با آثار زندگی گذشتگان در دورههای مختلف مواجه شویم.
بهعنوان نمونه سال گذشته در حین ساختمانسازی در پشت بیمارستان فیروزآبادی، تعدادی خمره هزار ساله از دوره سلجوقی کشف شد یا در میدان نماز سکههایی پیدا شد یا در دوره جنگ تحمیلی، زمانی که قصد ساخت پناهگاه در محله دیلمان را داشتند، سکههای قدیمی یافت شد. میخواهم بگویم ما در هر دورهای از تاریخ اگر کندو کاوی در ری داشته باشیم، احتمال مواجه شدن با بنا، اشیا و آثاری تاریخی از ری در دوره باستان، پیش از تاریخ یا دوره اسلامی را خواهیم داشت. ری قدمتی 7هزار ساله دارد و باید این مهم را درک کنیم.
ری شهری تاریخی است که هم قدمت با بابل و نینواست. به گفته دکتر (حسین) کریمان، نویسنده، استاد دانشگاه و ادیب، ریشهری است که قدمتش از شهر آتن در یونان بیشتر است. در همه 7هزار سال، زندگی در آن رونق داشته و حوادث تاریخی بسیاری به خود دیده است. بنابراین ساده بگویم پیدا شدن ریل قدیمی ماشین دودی نشاندهنده این است که ری از گذشته محل گذر بوده و یکی از جایگاههای گذری مطرح در کشور به شمار میآمده است. ریلهای پیدا شده نماد صنعتی بودن و مدرنیته ری را بازگو میکند.
در دورهای که وسایل حملونقل مانند هواپیما و خودرو در ایران نبوده، ریلهای قطار در ری و تهران ساخته شده و این بهعنوان یک نماد شهری از ارزش زیادی برخوردار است که باید مسئولان حوزه شهری، میراث فرهنگی و شهروندان به آن توجه داشته باشند.
برای نخستین بار مردم ری و تهران با خط آهن ریلی تراموا در مسیر تهران به شاه عبدالعظیم(ع) آشنا شدند چون فقط اروپا دیدههای زمان قاجار، ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه و عدهای از خواص چنین وسایلی دیده بودند و عامه مردم چندان تعریفی از وسایل حملونقلی مانند کشتی، قطار، ماشین و... نداشتند.
همچنین نخستین اتوبوسهای برقی در میدان خراسان راهاندازی شد و به مرور مردم در حال آشنایی با تکنولوژی و نوسازی در شهر بودند و این بدون تردید تحول بزرگی را به همراه داشت که نمیتوان آن را کتمان کرد. زمانی که ریلگذاریها و ترددها بیش از گذشته میشود، بسیاری از تهران برای درس طلبگی به ری میآمدند، تجارت در بازار ری و تهران رونق گرفت، حوزه گردشگری به گونهای دیگر رقم خورد و همین رفت و آمدها تحول زیادی به همراه داشت.
دلایل از کار افتادن ماشین دودی
«احمد ابوحمزه» ریشناس و پژوهشگر تاریخی درباره دلایل مخالفت عدهای از مردم به فعالیت ماشین دودی میگوید: «سالهای اول، حملونقل ریلی برای عامه مردم عجیب وغریب بود چون تا آن زمان چنین وسیلهای ندیده بودند. آن روزها حملونقل با گاری و کالسکه بود و جادهسازی در شهر آنقدرها معنایی نداشت. مردم به این قطار غول آتش خوار، هیولای آهنی، ترن بخاری، کالسکه بخار و ماشین دودی میگفتند و در طول فعالیت 80سالهاش عده زیادی مخالف آن بودند.
نخستین مخالفان آن کشاورزان حوالی محله شوش بودند که برای ریلگذاری، بخشهایی از زمینهایشان را از دست دادند و برای آنکه این ماشین دودی به سرانجام نرسد، ریل را به سرقت میبردند و هر آنچه را ساخته میشد تخریب میکردند تا اینکه ناصرالدین شاه برای محافظت از آن مأمورانی در مسیر به کار گرفت.» وی درباره دلایل تعطیلی ماشین دودی در دهه40 هم میگوید: «همیشه این ماشین دودی به دلیل اتفاقات ناگوار در نشریات آن زمان خبرساز بود. مردم آن روزگار آداب سفر با قطار را نمیدانستند و بیشتر جنبه تفریحی برای آنها اهمیت داشت.
زمانی که راه شوسه ایجاد و بعد جادهسازی و خیابانها آسفالت شد و خودرو از کمپانیهای مختلف به کشور وارد شد، بازار ماشین دودی از رونق افتاد. آن سالها ماشین دودی عمری 60ساله داشت و مستهلک شده بود. خطرات زیادی جان مسافران را تهدید میکرد و در نهایت همه این دلایل و همچنین بینظمی در ساعت و روزهای حرکت، آمار بالای فوتیها و سوانح، بدون بلیت سوار شدن، آویزان شدن از بدنه و نشستن روی سقف ماشین دودی و نارضایتی رانندههای مسافرکش در سالهای دهه40 باعث شد هیولای آهنی برای همیشه خاموش شود.»
راهآهن ایران در یک نگاه
ساخت راهآهن ایران توسط «لازار پولیاکف» روسی در حدود 10سال طول کشید.
ماشینها از طریق خارطوم و بادکوبه وارد کشور شدند. قطعات جدا از هم و لوکوموتیوها سوار بر گاریهای باری وارد تهران شد.
سال 1266 این راهآهن بهعنوان نخستین مسیر ریلی ایران (از نوع خطوط حومه ای) افتتاح شد.
600هزار مسافر از تهران و ری با این قطار جابهجا شدند. گارها (ایستگاهها) هرکدام دارای یک ساختمان با ۲سالن مجزای مردانه و زنانه و یک راهرو عریض بودند و انتهای سالن اتاق بلیتفروشی قرار داشت.
یک شرکت بلژیکی ۴لوکوموتیو و 30واگن و در مجموع 25کارگر و کارمند داشت که 5نفر از آنها اروپایی بودند. این شرکت در ری مشغول فعالیت بود.
لوکوموتیو (آتش خانه یا ماشین خانه) که لوکوموتیوران (ماشین چی) در آنجا مشغول هدایت قطار بود.
لوکوموتیوها از نوع N665 بود. این لوکوموتیوها سال1887 میلادی در بلژیک ساخته و وارد کشورمان شدند.
ماشین دودی 30 واگن داشت که عبارت بود از 11واگن زمستانی، 11واگن تابستانی، 8واگن باری، 2واگن برای مسافران خاص، یک واگن ویژه بانوان، واگن شاه، 8واگن برای آقایان و 8واگن مخصوص بار و کالاهای تجارتی.
ناصرالدین شاه 7بار، مظفرالدین شاه به دفعات و احمدشاه فقط یک مرتبه سوار واگن شاهی شدند. این واگن 10متر طول و دارای 3بخش بود.
شهردار منطقه20 /نوستالژیهای ساکنان ری و تهران زنده شد
کشف 40متر از نخستین ریلهای ماشین دودی در خیابان فداییان اسلام، مقابل آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) و انتقال لوکوموتیو آهنی به ریل اصلیاش، یکی از اقدامات شهرداری منطقه20 برای احیای هویت تاریخی ری است.
شهردار منطقه20 در این زمینه به اقداماتی از جمله مرمت و بازسازی ریلها و بازگرداندن قطار به ریل قدیمی اشاره کرد و گفت: «منطقه20 به واسطه هویت خاص شهری از سایر مناطق تهران متفاوت است و براین اساس رونق کسب و کار و تبدیل شهرری به قطب گردشگری، زیارتی و سیاحتی از برنامههای مدیریت شهری است.
بازگرداندن ماشین دودی به ریل اصلی، بهعنوان یکی از نوستالژیهای ساکنان ری و تهران، در همین قالب تعریف شده است. این قطار و ریل قدیمی حدود 80سال به مردم در عرصه حملونقل ریلی عمومی خدمت کرده و به عبارتی هویت صنعتی و مدرنیته پایتخت به شمار میآید.» «فرهاد افشار» افزود: «اکنون برای حفظ این اثر تاریخی اقدامات لازم در حال انجام است تا در مقابل مخاطرات طبیعی ایمن باشد و دچار آسیب نشود. محوطه سازی، ایمنسازی و زیباسازی اطراف ریل از اقدامات ضروری است، همچنین تابلو تاریخچه راهاندازی قطار ری برای آگاهی شهروندان در ایستگاه نصب خواهد شد.»
وی ادامه داد: «وجود حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) و امامزادگان در کنار آثار تاریخی و باستانی، این امکان را به ما میدهد تا قدمی در جذب گردشگر و رونق اقتصادی منطقه برداریم. در حال حاضر در برنامههای مدیریت شهری به دنبال پیگیری طرح پهنه تاریخی و گردشگری در ری هستیم. این منطقه 95بنای تاریخی دارد که از دورههای پیش از اسلام، قبل از اسلام و دورههای اسلامی باقی مانده است. با این یادگارها، طرح پهنه تاریخی و گردشگری در محدوده 40هکتاری با 4اثر تاریخی برج طغرل، آرامگاه ابنبابویه، دژ رشکان و چشمه تعریف شده است.»