براساس آمار، هر شهروند تهرانی بهطور متوسط روزانه حدود ۶۰۰گرم زباله تولید میکند؛ عددی که در مقایسه با بسیاری از کشورهای دنیا چندان بالا نیست، اما آنچه در مورد پسماند در تهران آسیب بهحساب میآید، میزان تفکیک پسماند است که در قیاس با بسیاری از کشورهای توسعهیافته، عددی ناچیز بهحساب میآید. به گزارش همشهری، برهمین اساس شهرداری تهران در دوره اخیر مدیریت شهری بهمنظور کاهش دفن زباله و افزایش تفکیک برای بازیافت مناسب، طرح «کاپ» را بهعنوان الگوی نوین کاهش پسماند را کلید زده است. «شنبههای بدون پسماند» که این روزها شهروندان نام آن را در بیلبوردها و بنرهای مختلف در محلات تهران دیدهاند، بهعنوان گامی مهم در مسیر رسیدن به اهداف طرح کاپ محسوب میشود که از دیروز و بهصورت سراسری در تهران آغاز شد.
قراری میان شهروندان و مدیریت شهری
صدرالدین علیپور، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند با اشاره به طرح شنبههای بدون پسماند و اهداف آن میگوید: تفکیک پسماند در مبدأ، کمحجم کردن پسماند خشک، کاهش رطوبت پسماندها و حفاظت از محیطزیست از اهداف طرح شنبههای بدون پسماند است. البته شهروندان طبق روال گذشته و در طول هفته پسماندهای خود را تفکیک و به غرف بازیافت یا خودروهای ملودیدار تحویل میدهند، اما شنبههای بدون پسماند قراری بین مردم و مدیریت شهری است تا در این روز هیچ پسماند خشکی در منزل نباشد.
وی افزود: البته اجرای طرح شنبههای بدون پسماند بیش از یکماه است که از 3طریق غرفههای بازیافت، اپلیکیشن جمعآوری پسماند خشک (جاروب) و خودروهای ملودیدار بازیافت در مناطق ۲۲گانه اجرا میشود، اما از روز شنبه (12مهرماه) بهصورت رسمی آغاز شد.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند میگوید: در این طرح از شهروندان میخواهیم پسماند خشک خود را روزهای شنبه ساعت ۸ تا ۹ صبح در بیرون از خانه قرار دهند تا نیروهای خدمات شهری مناطق نسبت به جمعآوری آنها اقدام کنند و شهروندان از مزایای تشویقی آن بهرهمند شوند. علیپور تأکید میکند: طرح کاپ و شنبههای بدون پسماند با این هدف انجام میشود که تفکیک پسماند در مبدأ از ۶درصد به بالای ۹۰درصد افزایش پیدا کند؛ اتفاقی که میتواند در طولانیمدت محیطزیست تهران را حفظ و از تخریب بیشتر آن جلوگیری کند. ضمناینکه ادامه روند فعلی بهطور قطع در آینده، زیست شهروندان در پایتخت را مختل میکند و موجب میشود تهران در زمره شهرهای پرخطر از حیث زیستمحیطی قرار بگیرد.
باید الگوهای مصرف را عوض کنیم
هایده شیرزادی، فعال محیطزیست نیز روز گذشته با حضور در رونمایی از طرح شنبههای بدون پسماند در منطقه8 شهرداری تهران گفت: طرح «شنبه بدون پسماند» با این هدف صورت میگیرد که در یک روز از هفته پسماندهای خشک تفکیکشده با حداکثر ظرفیت و با مکانیسمهای تشویقی جمعآوری شوند، و بهطور قطع، اگر شهروندان با ابعاد محیطزیستی تولید حجم بالای زباله و هزینههای گزافی که این امر به شهر تحمیل میکند آگاه شوند، در اجرای طرح همکاری و مشارکت خواهند کرد.
وی افزود: شنبه روز اول هفته است و معنای حقیقی طرح این است که از شروع هفته تا انتهای آن باید به این صورت برنامهریزی شود که کمتر پسماند تولید کنیم، به کیسههای پلاستیکی نه بگوییم، الگوهای مصرف را تغییر دهیم تا کمتر پسماند تولید کنیم و زمینهساز حفظ محیطزیست شویم.
این فعال محیطزیست با بیان این مطلب که تفکیک زباله زمینهساز بازتولید مواداولیهای است که دیگر پسماند محسوب نمیشود، گفت: اجرای موفق این پروژه قطعا زمان میبرد؛ ما برای تحقق حداکثری طرح کاپ و شنبههای بدون پسماند، نیاز به مسئولیتپذیری مردم و آگاهی آنها داریم. این کار شروع شده و در کنار آن آموزشهای ویژه هم انجام شده تا مردم تغییر رفتار مصرف بدهند، کمتر پسماند تولید کنند و آنچه تولید میکنند تفکیک کنند تا شاهد کاهش پسماند بهویژه در محل دفن باشیم.
شیرزادی در خاتمه گفت: غیر از این اقدامات زیستمحیطی، باید گفت بخشی از پسماند، مواد ارزشمندی است که برای آن انرژی و آب بسیاری مصرف شده است. بازیافت هر تن کاغذ نجات 17درخت 50ساله است؛ این پروژهها با نگرش زیستمحیطی طراحی شده، و نهتنها درآمدی برای شهرداری ندارد که هزینههای بسیاری هم برای سازمان مدیریت پسماند ایجاد میکند؛ پس ضروری است مردم در این طرحها مشارکت جدی داشتهباشند.
یکشنبه 13 مهر 1399
کد مطلب :
112150
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/o28D3
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved